Izvođenje

Električno podno grejanje: Kako se postavlja i koliko košta

Za razliku od cevi kod klasičnog podnog grejanja, trake kod ovog sistema će grejati i kada se probuše!

Imali smo priliku da se u jednom od projekata enterijera susretnemo s postavkom električnog podnog grejanja koje je sjajno rešenje kod adaptacije stanova. Radi se zapravo o tankim trakama koje se postavljaju na pod, a zanimljiv je podatak da je za napajanje ovog sistema potrebna jedna jedina utičnica. Interesantno je takođe da se ovakvo podno grejanje može postaviti u svaku prostoriju pa čak i na otvorene terase. Ali krenimo ispočetka!

Montaža podnog grejanja i izgled razvodne kutije

Postavka električnog podnog grejanja

Grejne trake za podno grejanje su širine od 3 do 15 cm. Najčešće se u stanovima koriste šire trake dok se uže mogu koristiti za grejanje okapnica ili delova zida. Za razliku od kablova, ove trake moguće je probušiti bez posledica ili potpuno potopiti u vodu. Bitno je samo da ne budu u potpunosti prekinute!

Jednostavna montaža traka; foto: Ecomaxx

Ceo sistem vezuje se na običan električni priključak, to jest, na napajanje 220-230V. Uz njega, na zid, postavlja se kutija sa pretvaračem koji napon od 220 pretvara na 12V.

Ukoliko se ispod stana nalazi negrejani prostor (ostave, podrum…) preporučuje se da se ispod traka postavi stirodur debljine 1 do 2 cm.

Tanke trake rade i kada su probušene; foto: Ecomaxx

Na njega se postavljaju trake paralelno s pravcem zidova od razvodne table. Montaža je jako jednostavna i brza. Trake se specijalnom trakom, koja liči na selotejp, pričvršćuju za pod.

Nakon završene montaže, preporučuje se izlivanje cementne košuljice minimalne debljine od 3 do 5 cm. Nakon sušenja, postavlja se završna obloga – parket ili pločice.

Ukoliko se ispod stana nalazi negrejani prostor, preporučije se postavka stirodura kao podloge za podno grejanje

Temperatura s podnim grejanjem

Grejač može da dostigne temperature od 25 do 50 stepeni, odnosno, temperatura poda može da se kreće se od 28 do 35 stepeni. Regulisanje toplote obavlja se upravljačkom jedinicom (termostatom) koja se obično postavlja na zid kod ulaza u prostoriju.

Ispitivanje podnih grejača termovizijskom kamerom

Cena električnog podnog grejanja

Cena električnog grejanja za manje površine (od 2 do 5 m2), odnosno, ako ga postavljate samo u jednoj prostoriji kao što je kupatilo ili terasa, iznosi oko 80 evra po kvadratnom metru. Za veće površine, cena po kvadratu je naravno manja. Tako za površinu od 11 do 50 m2 treba da izdvojite od 25 do 40 evra po m2. Za velike površine od 50 do 100 m2 cena je najniža i iznosi oko 28 evra po m2.

Ovo su cene bez montaže koju ćete trebati platiti oko dodatnih 180 evra.

U cenu podnog grejanja nije uključena priprema, to jest, postavljanje stiropora. Za ove radove je potrebno izdvojiti od 2-4 evra/m2 (u zavisnosti od površine) dok izlivanje cementne košuljice sa materijalom se kreće od 7 do 12 evra po kvadratnom metru (u zavisnosti od debljine i površine).

Očekivana potrošnja električne energije

Potrošnja električne energije u grejnoj sezoni zavisi najviše od izolovanosti objekta, navodi Ecomaxx. Za objekte koji su vrlo dobro izolovani (sa spoljnom izolacijom zidova od 10 do 16 cm i poda oko 5 cm izolacije), odnosno koji spadaju u A i B kategoriju izolovanosti, potrošnja na mesečnom nivou iznosi od 5 do 8 kWh/m2. Za slabije izolovane objekte, sa debljinama izolacije zidova od 5 do 10 cm i poda od 2-5 cm, potrošnja je nešto veća od 8 do 20 kWh/m2. Za objekte koji spadaju u F kategoriju izolovanosti odnosno nemaju izolaciju, potrošnja je najveća i iznosi 20-25 kWh/m2.

Za potrošnju električne energije po kvadratnom metru uzeta je vrednost na proseku grejne sezone što znači da će u hladnijim mesecima potrošnja biti znatno veća dok će u manje hladnijim mesecima biti znatno manja. Troškovi grejanja su u proeseku do 30-50% manji u odnosu na druge sisteme grejanja.

Zastupnik Ecomaxx podnog grejanja je firma Aqua Purić.

Naslovna ilustracija, foto: Gradnja.rs

Kada ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

16 komentara

 1. Rade

  Niste naveli potrosnju el. energije, odnosno isplativost u odnosu na druge vrste grijanja. Pa ako bi mogli prokomentarisati i taj dio. Hvala

  1. Igor Conić

   Hvala na sugestiji. Dodali smo i deo o potrosnji elektricne energije.

   1. Milos

    Dali moze broj za kontakt imam oko 150 kvadrata za podno grejanje

 2. Dzaferi Azem

  Pozdrav mi zivimo u sttutgar kako mozemo naruciti vas proizvod i dali mozemo sami montirati veliki pozdrav

 3. Mladen

  Da li moze ovo grejanje za plastenik za proizvodnju cveca,hvala unapred

 4. Srđan

  Hteo bi ovaj sistem da ugradim na terasu gde mogu da kupim ovaj proizvod i dali bi mogao sam da ugradim
  Terasa je 11 kvadrati

 5. Miroslav

  Da li je moguce kupiti kit za odredjenu kvadraturu bez vase ugradnje.

 6. Zoran

  Dali se ovo podno grejanje moze prikljuciti na solarno napajanje posto je struja koje koristi 12-24v

 7. Dragana

  Da li je ovaj sistem grejanja adekvatan za prostor od 150m2? Stan je u prizemlju privatne kuce.

 8. Hafizović Edijana

  Molim Vas kit za stan od 5O m2 koliko bi koštalo?

 9. Milan

  Postovani. Imam kucu u okolini Loznice oko 100 m 2. hteo sam da vas pitam za vas br tel i dali biste dosli u periodu od 20. 12-30.12 ove god kad dodjem na odmor i da mi date procenu koliko bi me kostalo vase podno grejanje. Naravno da se oko svega dogovorimo. Pozdrav Milan

 10. Ljubisa

  Hteo bih napraviti podno grejanje u kucici za psa,ima izolaciju, ide daska 2,5cm pa stiropor 2cm pa hdf 3mm. Ali zimi je ipak hladno. Povrsina za podno grejanje je 60cm x 40cm, i zanima me, koliko bi kostala traka, pretvarac napona i termostat ili vec ta oprema, za tu povrsinu, sam bih povezao, izlio kosuljicu i prekrio laminatom. Tako bih dobio trajno resenje grejanja za svog ljubimca. Cena? Pozdrav.

 11. Ing Dejan

  Kolko sam shvatio da je stepen korisnosti manji od 1, do kod toplotne pumpe je oko 3 do 4. Sto znaci da toplotna pumpa skoro 4 puta manje trosi struju. Kada se uzmu u obzir i cene zone struje, ako grejem stan od 60 kvadrata ja cu kada je hladno uci u najskuplju zonu a sa toplotnom pumpom jedva u srednju pa ce razlika u ceni biti mozda 6 do 7 puta… SKUPO

 12. Mirjana

  Dobar dan, meni treba neki vas kontakt telefon, radi dogovora oko ugradnje podnog grejanja

 13. Reuf

  Pozdrav kako naruciti vas proizvod hvala

Ostavite odgovor

Obavezna polja *