Izvo─Ĺenje

Kako pravilno planirati izgradnju kamina

Kuda sa dimom, kako voditi instalacije i koliko je vremena potrebno da se kamin napravi.

Da bi se obezbedilo bezbedno, pravilno i trajno funkcionisanje kamina neophodno je napraviti sklad izme─Ĺu kaminskog lo┼żi┼íta, priklju─Źnih cevi i dimnjaka uz po┼ítovanje utvr─Ĺene tehnike izrade kamina. Tako─Ĺe, jako je bitno napomenuti i da uticaj imaju temperatura i sastav gasova┬ásagorevanja kao i hidro-meterolo┼íki uslovi (vazdu┼íni pritisak, vla┼żnost vazduha, temperatura, vetroviÔÇŽ ). Iz tog razloga, planiranje i izgradnju kamina treba, ukoliko je to mogu─çe, predviteti u projektnoj fazi izgradnje objekta kako bi se obezbedili svi uslovi, a┬ánajbitnije predvideo adekvatan dimnjak zbog evakuacije dimnih gasova.

moderni-kamini-2

Kaminski dimnjak se projektuje po sistemu ÔÇťjedan kamin – jedan dimnjakÔÇŁ, a projekat se svodi na pravilno utvr─Ĺivanje visine i preseka dimnja─Źkog kanala tako da njegova ukupna ja─Źina, umanjena sopstvenim┬áotporima daje potrebnu promaju lo┼żi┼íta.
Da ne bi do┼ílo do ometanje promaje i odvoda gasova sagorevanja, preporu─Źuje se da dimnjak bude vertikala bez skretanja, kako bi se otpori sveli na minimum. Stoga, tehni─Źki najispravnije je da kaminski dimnjak krene od poda slede─çe eta┼że, to jest, da priklju─Źenje kamina u dimnjak bude vertikalno u plafonu.

U situaciji kada je dimnjak podrumski ili eta┼żni, priklju─Źenje se izvodi pod uglom od 45┬░ na visini od minimum dva metra od gotovog poda, kako bi ugao priklju─Źenja bio ┼íto manji.

moderni-kamini-3

Tako─Ĺe, jako je bitno voditi ra─Źuna o razvodima elektri─Źnih kao i vodovodnih i kanalizacionih instalacijama i treba ih izostaviti na pozicijama koje su predvi─Ĺene za izgradnju kamina, a na odgovaraju─çi na─Źin treba pripremiti zidove i podove objekta.
U svakom slu─Źaju, planiranju, to jest, izgradnji kamina trebalo bi pa┼żljivo, profesionalno i odgovorno pristupiti. U tehni─Źkom smislu, svaki kamin je pri─Źa za sebe a s druge strane, kada je dizajn u pitanju kamin treba shvatiti kao detalj u zaokru┼żenoj celini tako da mora biti uskla─Ĺen s ─Źitavim ambijentom.

Tako─Ĺe, treba voditi ra─Źuna o vremenskom planiranju pravljenja kamina. Treba uzeti u obzir vreme izrade, to jest, radioni─Źku izradu koja mo┼że trajati 2-3 nedelje, kao i rad na terenu u trajanju od 2-3 dana.

Pogledajte i uputstvo za pravljenje kamina bez dimnjaka.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s na┼íeg portala svakog petka u va┼íem sandu─Źetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *