Izvođenje

Kako pravilno planirati izgradnju kamina

Kuda sa dimom, kako voditi instalacije i koliko je vremena potrebno da se kamin napravi.

Da bi se obezbedilo bezbedno, pravilno i trajno funkcionisanje kamina neophodno je napraviti sklad između kaminskog ložišta, priključnih cevi i dimnjaka uz poštovanje utvrđene tehnike izrade kamina. Takođe, jako je bitno napomenuti i da uticaj imaju temperatura i sastav gasova sagorevanja kao i hidro-meterološki uslovi (vazdušni pritisak, vlažnost vazduha, temperatura, vetrovi… ). Iz tog razloga, planiranje i izgradnju kamina treba, ukoliko je to moguće, predviteti u projektnoj fazi izgradnje objekta kako bi se obezbedili svi uslovi, a najbitnije predvideo adekvatan dimnjak zbog evakuacije dimnih gasova.

moderni-kamini-2

Kaminski dimnjak se projektuje po sistemu “jedan kamin – jedan dimnjak”, a projekat se svodi na pravilno utvrđivanje visine i preseka dimnjačkog kanala tako da njegova ukupna jačina, umanjena sopstvenim otporima daje potrebnu promaju ložišta.
Da ne bi došlo do ometanje promaje i odvoda gasova sagorevanja, preporučuje se da dimnjak bude vertikala bez skretanja, kako bi se otpori sveli na minimum. Stoga, tehnički najispravnije je da kaminski dimnjak krene od poda sledeće etaže, to jest, da priključenje kamina u dimnjak bude vertikalno u plafonu.

U situaciji kada je dimnjak podrumski ili etažni, priključenje se izvodi pod uglom od 45° na visini od minimum dva metra od gotovog poda, kako bi ugao priključenja bio što manji.

moderni-kamini-3

Takođe, jako je bitno voditi računa o razvodima električnih kao i vodovodnih i kanalizacionih instalacijama i treba ih izostaviti na pozicijama koje su predviđene za izgradnju kamina, a na odgovarajući način treba pripremiti zidove i podove objekta.
U svakom slučaju, planiranju, to jest, izgradnji kamina trebalo bi pažljivo, profesionalno i odgovorno pristupiti. U tehničkom smislu, svaki kamin je priča za sebe a s druge strane, kada je dizajn u pitanju kamin treba shvatiti kao detalj u zaokruženoj celini tako da mora biti usklađen s čitavim ambijentom.

Takođe, treba voditi računa o vremenskom planiranju pravljenja kamina. Treba uzeti u obzir vreme izrade, to jest, radioničku izradu koja može trajati 2-3 nedelje, kao i rad na terenu u trajanju od 2-3 dana.

Pogledajte i uputstvo za pravljenje kamina bez dimnjaka.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *