Nameštaj i oprema

Kako napraviti kamin u 10 koraka

Želite kamin u vašoj dnevnoj sobi ali ne znate kako se on pravi i koliko to sve košta? Gradnja.rs vam donosi članak o izradi kamina za koji nije potreban dimnjak.

Novi kamini imaju ložište na bio gorivo za koji nije potreban odžak i dimnjak. Osnovni materijal za izradu je gips (gipsane ploče i gipsani ukrasni elementi), granitno jezgro kamina i limeno ložište.

Pre nego što vam objasnimo kako se kamin pravi, trebali bi da znate koliko će to sve da košta. Za kamin koji vam predstavljamo cene su sledeće: gipsana konstrukcija sa dekorativnim elementima košta oko 650 evra, granitno jezgro sa ložištem oko 500 evra dok staklo za zaštitu oko 50 evra. Gipsana konstukcija je skupa jer se moraju prema meri praviti kalupi pa izlivati gipsani stubići i ostali dekorativni elementi. Ukupna cena kamina, stoga,  iznosi oko 1.200 evra.

Tok gradnje kamina u 10 koraka

Kako napraviti kamin? Pratite sledeće korake i prateće slike.

 1. Na zidu izvucite tačne dimenzije kamina: baza, spoljnje linije i središte kamina. Na izvučene pravce se postavite aluminijumske profile i vežite iz za zid. Savetujemo da se baza (postolje) kamina izrađuje sa obaveznom ojačanom konstrukcijom. Aluminijumske profile počnite da oblažete gipsanim pločama.
 2. Celokupna konstrukcija kamina izrađuje se od vatrootpornog gipsa. Ove gipskartonske ploče se izrađuju u crvenoj boji. Tačno isečeno delove prvo montirajte na bočne strane kamina.
 3. Zatim, gips pločama obložite prednji deo kamina.
 4. Formiranje potrebnog oblika se postiže dodatnim rezanjem ploča nakon vezanja za profile
 5. Kaminska konstrukcija se zatvara i sa gornje strane ojačanim profilima.
 6. Tačnost vertikalnosti i horizontalnosti tokom celog rada se provetava libelom.
 7. Isečene ivice ploča tokom gradnje se čiste i obrađuju.
 8. Konačno, vatrootpornim gips-kartonskim pločama se dobija kutijasta konstrukcija kamina sa obaveznim ojačanim delovima: postoljem i gornjom pločom kamina.
 9. Preporučujemo da se nakon formiranja konstrukcije uzmu tačne mere za granitno jezgro kamina. Granitno jezgro i limeno ložište, prema vašim merama, mora da izvede specijalizovana firma za kamine koja posteduje sve ateste za ovu vrstu radova.
 10. Na kutijastu formu kamina lepe se gipsani dekorativni elementi koje izrađuje gipsar u kalupima a prema merama kamina. Pojedine dekorativne elementi se moraju praviti po meri kao što je slučaj sa stubićem u našem slučaju dok se ipak neki mogu kupiti i kao gotovi fazonski komadi. Na prednji deo kamina postavljenjo je pokretno zaštitno staklo.

Nakon završetka kompletne konstrukcije sledi farbanje i šmirglanje i kamin je gotov.

Slike kamina načinjene su u jednom luksuznom stanu na Dedinju.

[UPDATE 21. mart 2011.]

Kamin Jelene Karleuše

Kao što je objavio časopis Scandal u broju 357, ovo je kamin Jelene Karleuše. Ovu informaciju nismo mogli da objavimo u vreme pravljenja kamina zbog tajnosti klijenta. Za dizajn kamina kamina kao i celog enterijera stana Jelene Karleuše bila je zadužena arhitekta Sonja Brstina.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

10 komentara

 1. Klasična ili moderna forma kamina | Gradnja - Portal građevinarstva i arhitekture

  […] Ukoliko želite sami da napravite kamin u svom domu, pogledajte tok izvođenja klasičnog kamina čija cena iznosi oko 1200 Evra. […]

 2. Stepan Jevtić

  Da li bi se mogli koristiti ukrasni elemnti izrađeni od stiropora umesto od gipsa?

 3. dejan

  ovo je smesno,za ovu cenu….

 4. Sanja Romić

  Poštovani, da li mi možete preporučiti nekoga u Beogradu ko kvalitetno radi kamine bez dimnjaka?
  Hvala i pozdrav,
  Sanja

 5. Dejo

  Da li je moguce da kupim samo loziste sa staklom,posto sam gipsar sam cu napraviti ostalo od gipsa?

 6. Dragan Dzaja Djukic

  Poz.kamin je zidani oblozen opekom za visoke temp.i spolja je kamen.dimnjak je fi 180 h 5m.bez zastitnog stakla.dovod svjezeg zraka na dve strane u podnozju lozista.li opet vraca dim u prostoriju.molio bih za pomoc

 7. Dragan

  Verovatno ulazi više svežeg vazduha nego što dimnjak može da izvuče.
  Preporučujem vam da ugradite ručno regulisane zasune – klapne na dovod svežeg vazduha kao regulacionu klapnu na dimnjak.
  Zatvaranjem dimnjačke klapne smanjujete gubitak toplog vazduha kroz dimnjak i štedite drva.
  Prigušenjem klapne svežeg vaduha obezbedićete taman onoliko kiseonika koliko je potrebno i kroz dimnjak će izaći sagoreli gasovi i dim a ne u prostoriju.
  Vodite računa da potpuno ne zatvorite dovod svežeg vazduha jer će se stvoriti vakum u prostoriji i uvlačiće hladan falš vazduh kroz prozore i ispod vrata koji ne dihtuju.
  Inače bi trebalo povećati promaju većim prečnikom dimnjaka i većom visinom što je daleko skuplje rešenje.
  Dok ne ugradite klapne možete eksperimentisati provizornim zatvaranjem odnosno prigušivanjem otvora.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *