Arhitektura

Japanska polica za knjige otporna na zemljotrese

Jedan neobičan zahtev klijenta ne samo da je oblikovao ceo enterijer već je uticao i na fasadu kuće.

Police od poda do plafona izgledaju efektno i mogu biti zanimljiv detalj u enterijeru. Međutim, uzimanje knjige s gornjih polica može biti veliki problem koji se obično rešava merdevinama – koje takođe mogu biti šarmantan dodatak enterijeru. Međutim, u malim stanovima, kakvi su japanski, merdevine mogu biti velika smetnja jer zauzimaju puno prostora. Zato je japanski arhitekta Shinsuke Fujii smislio jednostavno ali i genijalno rešenje koje rešava još jedan problem: stabilnost knjiga usled zemljotresa.

Po nagnutoj polici može se penjati a pritom knjige ne mogu da ispadnu kada tlo ispod kuće počne da podrhtava.

Kuća zvana Shinyoshida, koja je dobila ime po istoimenom kvartu u Jokohami, podignuta je ubrzo nakon snažnog zemljotresa koji je 2011. godine zahvatio grad Tohoku. Klijent, koji je inače strastveni ljubitelj pisane reči, tražio je od arhitekte prostor sa što većom bibliotekom čije će sve police (pa i one najviše) biti lako pristupačne ali da pritom knjige ne mogu da padnu kada tlo ispod kuće počne da podrhtava usled jakih zemljotresa, piše Spoon&Tamago.

Zakošena fasada

Rešenje je bilo da se čitava zapadna fasada zakosi kako bi se u unutrašnjosti mogla formirati nagnuta biblioteka čije police služe kao merdevine. Kosina omogućava članovima porodice da se veru po policama i dohvate knjige i na najvišim segmentima biblioteke.

Ovo je zanimljiv primer kako enterijer može da utiče na eksterijer. Uobičajeno je da se unutrašnji prostor kroji po meri unapred definisanim arhitektonskim formama objekta. Izuzetak potvrđuje pravilo…

Foto: Shinsuke Fujii

Kada ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *