Građevinarstvo, Izdvojeno

Beton od prašine koji čini zgradu otpornom na zemljotrese

Inovativni ekološki materijal može da zaštiti objekte od zemljotresa magnitude do 9 stepeni.

Nedavne prirodne katastrofe, kao što su bile uragan na Karibima i razarajući zemljotres u Meksiku, ukazuju na povećanu potrebu za građevinskim materijalom koji će doprineti boljoj sigurnosti objekata, a samim tim i ljudi. Na dobrom tragu je istraživački tim s Univerziteta u Britanskoj Kolumbiji koji je nedavno razvio beton koji se prskanjem nanosi na konstrukciju zidova čineći zgradu sposobnijom da izdrži nepredviđene katastrofe.

Beton napravljen od leteće prašine nanosi se prskanjem na zid koji potom postaje znatno otporniji na zemljotrese.

 

Materijal je nazvan Eco-friendly Ductile Cementitious Composite (EDCC) i uglavnom se sastoji od industrijskog otpada zvanog leteća prašina. Jedna termoelektrana prosečne snage 210 MW, koja sagoreva ugalj od oko 2.000 tona/dan, sa prosečnim udelom od približno 13 – 18 % pepela, ostavlja 260 do 360 tona pepela/dan (prosečno 310 t pepela/dan). Od toga se oko 70 – 80 % izdvaja kao leteća prašina u elektrofiltru. Upravo njenim korišćenjem umesto cementa može se značajno smanjiti upotreba ovog materijala za čiju se proizvodnju jedne tone u atmosferu izbaci skoro isto toliko tona CO2.

Profesor Nemy Banthia, s Univerziteta u Britanskoj Kolumbiji, ističe da bi se kontinuiranom proizvodnjom ovakvog betona znatno smanjila količina štetnih gasova koji se oslobađaju u atmosferu usled rada cementara.

Prskanjem protiv zemljotresa

Ovaj ekološki proizvod po svojim tehničkim karakteristikama daleko nadmašuje performanse klasičnog betona. Da bi dokazali izdržljivost materijala, istraživački tim je sproveo testiranje na zemljotres magnitude 9 stepeni, koliki je zapravo bio zemljotres koji je 2011. godine pogodio Japan. Rezultati su fantastični!

Pogledajte kako je izgledalo testiranje:

Na snimku iznad, prikazano je kako EDCC nanešen u sloju od svega 10 milimetara može da zaštiti zidove od zemljotresa magnitude 9 stepeni, dok je neojačan zid srušen prilikom primene 65% inteziteta udara, piše Inhabitat.

Rešenje za budućnost

EDCC se već nalazi na tržištu u Kanadi. Potražnja za ovim materijalom je u porastu jer predstavlja znatno povoljnije rešenje u odnosu na velike strukturalne obnove ili dodavanja čeličnih elemenata u cilju ojačavanja objekata u seizmičkom smislu.

Trenutno se pravi projekat ojačanja osnovne škole u Vankuveru kao i dogradnje škole u severnoj Indiji koja je seizmički veoma aktivna.

Foto, video: UBC Civil Engineering Department

Pogledajte tekstove sa sličnom temom:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *