Lamelirani paneli su izrađeni u fabrici, a potom su sastavljeni na licu mesta za samo 3 dana; Foto: © Marshall Blecher
Izvođenje

Kuća od lameliranog drveta sastavljena za samo tri dana

Nakon pažljivog procesa projektovanja i izrade lameliranih elemenata u fabričkim uslovima, ova eksperimentalna kuća podignuta je na betonskim temeljima u rekordnom roku.

Na danskom ostrvu Fyn, na delimično izolovanoj lokaciji, mlada šestočlana porodica u rekordno kratkom roku dobila je svoj dom. Zahvaljujući lameliranoj konstrukciji i čeličnoj oblozi, vila Korup, koju su projektovali Jan Henrik Jansen Arkitekter i Marshall Blecher, neverovatnom brzinom je postala ukras danskog seoskog područja. Ova saradnja između dansko-nemačkog studija i australijskog arhitekte iznedrila je novi eksperiment na temu skandinavskog života.

Foto: Hampus Berndtson

Vila Korup je jedna od prvih privatnih kuća u Danskoj koja je u potpunosti izgrađena od lameliranog drveta.

Vila je organizovana samo na jednom nivou i to u formi tri kraka koja jasno definišu zone objekta. Trokraki plan jedinstveno funkcioniše u unutrašnjosti, dok istovremeno svaki segment ima čvrstu vezu s okolnom prirodom.

Kuća je povezana sa osunčanom padinom prema reci na jugu, glavni prilaz kući je na zapadu, dok je ka istoku okrenuta ka povrtnjaku.

Foto: Gabriele Gualdi

Roditelji, deca i automobili

U unutrašnjosti, jedno krilo kuće dodeljeno je roditeljima, drugo deci, dok je treće krilo orijentisano ka ulici namenjeno parkiranju vozila.

Na mestu susreta tri krila, u samom srcu kuće, nalazi se zajednički prostor gde se okuplja cela porodica.

Foto: Gabriele Gualdi

Proboj

Vila Korup je jedna od prvih privatnih kuća u Danskoj koja je u potpunosti izgrađena od lameliranog drveta, piše Domusweb.

Foto: Gabriele Gualdi

Nakon pažljivog procesa projektovanja i izrade lameliranih elemenata, kuća je podignuta na betonskim temeljima za samo tri dana.

Foto: Hampus Berndtson

Fasada koja menja boju

Fasada kuće obložena je sirovim čeličnim panelima koji reaguju na vremenske uslove i vremenom menjaju svoju boju, te će se izgled objekta dodatno izmeniti.

Foto: Hampus Berndtson

Grafičke podloge

Osnova
Osnova
Fasade
Fasade

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *