Blok 23 na Novom Beogradu, Božidar Janković, Branislav Karačić i Aleksandar Stjepanović (1974)
Dešavanja

Džinovi od betona: Onlajn predavanje o arhitekturi brutalizma u Srbiji

Božidarac Digital organizuje besplatno onlajn uživo predavanje uživo Džinovi od betona: arhitektura brutalizma u Srbiji u sredu, 22. aprila u 19 časova. Sagovornica na ovu temu i predavač je Jelica Jovanović.

Pandemija koronavirusa pokazalo koja je važnost i moć interneta pa su tako onlajn učenje i webinari postali naša svakodnevnica. Nakon uspešnog prvog onlajn predavanja na temu savremene arhitekture, Božidarac Digital organizuje novo predavanje, a ovog puta je tema njegovo visočanstvo – beton.

Arhitektura brutalizma poslednjih godina dobija novu publiku i nove poštovaoce, a Beograd je na internet forumima i specijalizovanim grupama na društvenim mrežama već proglašen za svojevrsnu globalnu prestonicu brutalizma, nezaobilaznu tačku u hodočašću svakog ozbiljnijeg poštovaoca ovog pravca u arhitekturi.

Termin koji stvara zabunu

Ovaj pravac je dobio naziv po francuskom izrazu béton-brut, što je na srpski prevedeno kao natur-beton ili sirovi beton, ali sam termin često stvara zabunu i navodi na zaključak da ova arhitektura sadrži nešto brutalno, što vodi u razne negativne konotacije koje idu uz takvu predstavu arhitekture.

Otkud to da u Beogradu ima toliko objekata koji se svrstavaju u ovaj pravac, koji su njihovi manje poznati savremenici u Srbiji i svetu, i koju su to autori stvarali ovu arhitekturu kod nas? Šta se sve može svrstati u brutalizam i koji se materijali, pored natur-betona, mogu videti na fasadama brutalističkih objekata? Najzad, koji problemi muče ove betonske džinove u današnje vreme, da li im i kako možemo pomoći?

Prijava je obavezna na sledećem linku ovde. Učešće je besplatno. Predavanje možete pratiti sa telefona ili kompjutera.

Predavanje je besplatno, ali je prijava obavezna

O predavaču

Jelica Jovanović je arhitekta, student doktorskih studija na Tehničkom univerzitetu u Beču. Bavi se istorijom i zaštitom moderne i vernakularne arhitekture i digitalizacijom pokretne kulturne baštine u Srbiji, sa fokusom arhitektonsku i urbanističku produkciju u drugoj polovini 20. veka. Članica je udruženja Grupa arhitekata, Docomomo Srbija, ICOMOS Srbija i Društva konzervatora Srbije. Članica je regionalnih platformi Nedovršene modernizacije i (Ne)primereni spomenici i koautorka projekta Arhiva modernizma. Članica kustoskog savetodavnog odbora Muzeja moderne umetnosti u Njujorku za izložbu Ka konkretnoj utopiji: arhitektura u Jugoslaviji 1948- 1980.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *