Kuća RI na Zlatiboru našla se u izboru nacionalnog selektora za Srbiju; Foto: Relja Ivanić
Dešavanja

Novosađani, ne propustite putujuću izložbu Piranesi koja se otvara u petak

U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu do 14. marta moći ćete da vidite 53 odabrana arhitektonska projekta iz Evrope uključujući i one iz Srbije.

Međunarodni arhitektonski događaj sa jednom od najdužih tradicija na svetu, Piranski dani arhitekture (PDA) se od 1983. godine održavaju u novembru u srednjovekovnom primorskom gradiću Piran u Sloveniji, a 2023. godine dešavanje se ponovo odvijalo na lokacijama između Portoroža i Pirana.

Nakon što je 25. novembra prošle godine otvorena u izložbenom prostoru Monfort u Portorožu, izložba za međunarodnu nagradu Piranesi, koja se od 1989. dodeljuje u okviru PDA konferencije, krenula je na put po pojedinačnim galerijama i umetničkim centrima širom Evrope, uključujući i Srbiju.

Tako ćemo selekciju sastavljenu od 53 vrhunska arhitektonska projekta iz 11 evropskih zemalja moći da pogledamo od petka, 23. februara, od 19 časova u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, a najavljeno je da će izložba biti otvorena do 14. marta 2024. godine.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Piranesi Award 2023. – projekat revitalizacije stare staklarske radionice i okolnih područja u Ptuju; Foto: Miran Kambič

5 projekata po izboru nacionalnog selektora za Srbiju

U ovoj, 34. sezoni, za Nagradu Piranesi je arhitekta i kritičar Andrej Strehovec u ulozi nacionalnog selektora za Srbiju odabrao pet arhitektonskih projekata, realizovanih od strane srpskih autora u poslednje dve godine:

Podsetimo, tema PDA konferencije 2023. godine je nosila naziv „Kontekst. Koncept. Konsezus“, a sedmoro članova žirija je na finalnoj ceremoniji u novembru dodelilo jednu nagradu, dva priznanja i studentsko priznanje.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *