Objekat u Bloku 26 biće visok 65 metara; Foto: Gradnja
Izdvojeno, Izvođenje, Video

Stanovi s pogledom na Palatu Srbije: Raport s gradilišta u Bloku 26

Prvi objekat koji je ušao u realizaciju dogurao je do četvrtog od 17 spratova u kojima će se stanovi prodavati po ceni od 7.500 evra pa naviše.

Pripremni radovi na gradilištu u novobeogradskom Bloku 26, preko puta Palate Srbija, gde treba da bude podignut prvi od tri stambeno-poslovna objekta investitora GP Napred iz Beograda, započeti su sredinom 2022. godine.

Radi se o najvišem objektu uz Bulevar Mihajla Pupina koji se sastoji iz dva dela – stambenog od 17 spratova, visokog oko 65 metara i poslovnog od osam spratova, ukupne površine od oko 68.660 kvadratnih metara čije idejno rešenje potpisuju Jovan Mitrović i Dejan Miljković dok je razrađivač projekta Energoprojekt Arhitektura i Urbanizam.

Što se tiče planirane zgrade uz Ulicu španskih boraca, ona će biti visoka 58 metara, a visina višespratnice uz Ulicu antifašističke borbe biće 52 metra. Sva tri zdanja sa više od 700 stanova krasiće zeleni krovovi, a u kompleksu su predviđeni i dečji vrtić i ambulanta.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Pogledajte dron reportažu iz Bloka 26

Kao planski osnov za izgradnju u Bloku 26 poslužilo je rešenje sa konkursa na kome su pobedili Jovan Mitrović i Dejan Miljković.

Da podsetimo, transformacija Bloka 26 započeta je pre više od dvadeset godina izgradnjom poslovnih zdanja od po šest spratova. Tada su sagrađeni i pravoslavna Crkva Svetog Simeona Mirotočivog i parohijski dom.

Kao planski osnov za izgradnju u Bloku 26 poslužilo je rešenje sa urbanističko-arhitektonskog konkursa iz 2008. godine na kome su prvu nagradu osvojile arhitekte Jovan Mitrović i Dejan Miljković. Ovaj autorski dvojac predvideo je i četiri poslovne kule od po 120 metara prema Bulevaru Zorana Đinđića.

Urbanistički projekat

Planirane četiri kule od po 120 metara

Njihove ideje dobile su potvrdu u planu detaljne regulacije od pre sedam godina. Izmenu tog planskog dokumenta 2018. godine pokrenuli su vlasnici ovog atraktivnog zemljišta, kompanije GP Napred i Energoprojekt holding.

Urbanistički projekat iz 2019. godine zaokružio je proces prenamene u okviru planiranih zgrada. Površine za stanovanje preraspodeljene su u sva tri zdanja, a njihova ukupna površina nije menjana i iznosi oko 203.000 kvadratnih metara.

Ovako će izgledati prva od više planiranih zgrada na ovom potezu; Foto: Energoprojekt Holding

Projektom je predviđena i izgradnja Centralnog trga sa fontanom pored Hrama Svetog Simeona Mirotočivog.

Projektom je predviđena i izgradnja Centralnog trga sa fontanom u Bloku 26, kao pandan Trgu republike, pored Hrama Svetog Simeona Mirotočivog. Taj javni prostor trebalo bi da bude oaza za žitelje i korisnike tri planirane stambeno-poslovne zgrade.

Urbanističkim projektom nisu obuhvaćene parcele na kojima su predviđene poslovne kule prekoputa Štark arene jer za njih još nisu pronađeni partneri koji bi bili spremni da ulože u izgradnju više od 240.000 kvadratnih metara poslovnog prostora.

Cena preko 7.500 evra

Kao što se može videti na našim snimcima, prvi objekat koji je ušao u realizaciju već počinje polako da se ističe u okolini, „doguravši“ do četvrtog sprata u stambenom, a do drugog sprata u svom poslovnom delu.

Najluksuzniji stanovi biće penthausi duple visine na polovini zgrade koji se mogu videti na priloženoj vizuelizaciji.

Planirani završetak izgradnje je 2026. godina. Iako prodaja stanova još uvek nije počela, cena kvadrata će iznositi 7.500 evra + PDV pa naviše.

Faktografija
ime projekta:

stambeno-poslovna zgrada u Bloku 26

lokacija:

Bulevar Mihajla Pupina, preko puta Palate Srbija (SIV)

investitor:

GP Napred

izvođač:

GP Napred

autori:

Jovan Mitrović i Dejan Miljković

razrađivač projekta:

Energoprojekt Arhitektura i Urbanizam

površina objekta:

68.660 m2

spratnost:

2Po+Pr+17

visina:

65 metara

početak:

2022.

stanje:

februar 2024.

rok:

2026.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

11 komentara

 1. D Arh

  Da podsetimo još nešto – Blok 26 je deo Centralne zone Novog Beograda koja je pod zaštitom. U njemu nema vrednih objekata ali rešenja koja se u njemu realizuju nisu smela uticati na vizure ka zaštićenom SIV-u niti okolnim blokovima koji se štite. Ali avaj, šta mi znamo šta je vredno arhitektonsko nasleđe, lako je zaobići usvojene dokumente, bitno je samo prolongirati izgradnju što duže da bi se dočekali što bolji urb parametri po investitora, a što gori po grad i građane. Bravo!

 2. miki

  beograd će da bude perverzno ružan da će svi juriti da snimaju filmove kod nas baš me raduje jako

 3. Aleksandar

  Interesantno je da je kvadrat dvorca u Provansi , potpuno renoviranom iz 1860 sa 2 hektara zemljišta jeftiniji tri puta….

 4. Darko

  7500 evra + pdv… ma dajte molim vas ko to placa, vise nije realno kako se lupaju te cene, stan od 100m2 750K +
  Pa ko to placa?

  1. Darko

   I nije Dejan Miljović već Miljković….Ispravite to

 5. Plasido Domingo

  Kad god pomislim da nema kraju ponižavanju lesa Energoprojekta prevarim se.
  GP Napred gradi na B26.

 6. Svetlana

  Zar nije tu mogao da bude park sa jezerom i labudovima?

 7. Dragana

  Ovo je zaista sramotno ruzno,antireklama arhitekte…Zaista mislim da bi lepse i korisnije bilo napraviti park,zasaditi drvece,igraliste za decu…A ne voditi se parolom gde god nadjes zelenu povrsinu ti zgradu posadi sramota u sta pretvarate celu drzavu zarad novca…tuga…Taj isti vazduh udisu i Vasa deca…

 8. Olja

  Zakloniće sunce svim objektima sa njihove zapadne strane… (stambenim zgradama, porti…)

 9. Stefan

  Mislio sam da su se u socijalizmu zidale najružnije zgrade ali prevario sam se. U 21 veku mi zidamo ružnije. A arhitektura je umetnost, čisto da vas podsetim. Sramota neka bude i one koji su ovo projektovali, i one koji su prihvatili ova rešenja i dali dozvole. Umesto grad da nam bude leši, on je sve ružniji.

 10. Tamara

  7500€???? Cime se vi drogirate? Ali ozbiljno pitanje. Koliko je stanova ukupno ovde isplanirano da se napravi u citavom bloku? 1000? 2000? Da li ste razmisljali o kolicini ljudi i pre svega vozila koji svakodnevno treba da cirkulisu kroz blok a ne samo oko bloka? Sto se tice dizajna samog projekta…nazalost Energoprojekt je ovog puta omanuo u potpunosti jer osoba koja je ovo projektovala deluje da je zavrsila arhitekturu za vreme socijalizma zajedno sa onim ko je ovaj projekat odobrio. U svakom slucaju, nisam u cudu vec sam u neverici.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *