Budući izgled kompleksa Tempo Tower; Vizuelizacija: Bureau Cube Partners
Domaći projekti, Izdvojeno

Tempo Tower: Nova zapadna kapija Beograda

Na Bežanijskoj kosi gradiće se stambeno-poslovni kompleks fluidnih formi od 112.000 kvadrata kojim će dominirati kula visine 120 metara.

Ulazak u Beograd iz pravca Zagreba uskoro će biti potpuno drugačiji. Umesto Genexa, sada će vas prvo dočekati nova zapadna kapija pod nazivom Tempo Tower čiju arhitekturu potpisuje poznati beogradski studio Bureau Cube Partners.

U novembru prošle godine usvojen je izmenjen Plan detaljne regulacije za deo Bežanijske kose između Autoputa i Ulice Partizanske avijacije, gde investitor „PD Tempo Company“ iz Beograda planira izgradnju ovog stambeno-poslovnog kompleksa.

Tako usvojenim PDR-om između ostalog usvojeni su novi infrastrukturni razvoj i potencijali okruženja, saobraćajna mreža je unapređena i limitiran je prethodno planirani maksimalni volumen budućih objekata.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Tempo Tower imaće 30 poslovnih prostora; Vizuelizacija: Bureau Cube Partners

Autori projekta osmislili su ansambl koji obuhvata tri volumena, s visinama od 120, 60 i 37 metara.

Reč je o kompleksu dominantno stambene namene, koji se sastoji od tri generisana prethodno fragmentirana monovolumena procesno integrisana u sistemski kompleksnu arhitektonsku formu sa referentnom najvišom tačkom vrha visokog objekta koja visinski odgovara 34. etaži.

Pozicija kompleksa “Tempo tower” predstavlja strategijski važnu lokaciju na nivou analitičkog sagledavanja i razvojnog potencijala urbane matrice grada.

“Pored toga što se lokacija nalazi na granici između dva različita tipa morfometrijski priznatih tipologija reljefa, ujedno predstavlja i prelomnu tačku, gotovo konfliktnu, suočenu sa kontrastnim uslovljenostima na relaciji urbano spram prirodnog no istovremeno se prostirući na prirodnom uzvišenju nameće se i kao potencijalno mesto nastajanja novog arhitektonskog obeležja ili čak novog simbola grada.” – kaže za naš portal Milan D. Rašković iz Bureu Cube Partners.

Nova zapadna kapija Beograda: Bureau Cube Partners

Markantna kula visine 120 metara

Autori projekta osmislili su ansambl koji obuhvata tri volumena, s visinama od 120, 60 i 37 metara.

Savremeni pristup oblikovanju volumena upotpunjen je kombinacijom različitih tipova slojevitih fasadnih sklopova koji teže integraciji urbanog i prirodnog okruženja.

Prvi sklop u sistemu zid zavese i brisoleja odražava urbani sjaj, drugi ima funkciju dinamičnog spoja, dok treći predstavlja spoj arhitektonske estetike i elemenata inspirisanih prirodom.

“Ovo trojstvo stvara koherentnu fasadnu matricu koja omogućava sklad sa raznolikim tangencionalnim elementima urbane matrice i vizurama okoline.” – kaže Rašković.

Dinamični spoj fasadnog sklopa

U parteru su kombinovane zelene i vodene površina kao i sistemi urbanog mobilijara.

Koncept pejzažnog uređenja partera, ozelenjenih terasa i krovnih ravni u stambeno-poslovnog kompleksa inspirisan je balansom između funkcionalnosti, estetike i održivosti.

U parteru su kombinovane zelene i vodene površina kao i sistemi urbanog mobilijara. Primena održivih materijala, kao i integracija sistema za sakupljanje kišnice radi održavanja zelenila, doprinosi minimizaciji uticaja na životnu sredinu i umanjenju potrošnje energije.

Fleksibilni multifunkcionalni prostori za nastupe, događaje, edukativne i kulturne sadržajnosti dodatno obogaćuju ponudu podijuma.

Osim toga, podijum/baza u okviru koje je razvrstano 29 različitih poslovnih i komercijalnih sadržaja služi kao tranziciona veza između kule i njenog urbanog konteksta, sa uređenim trgovima i pešačkim stazama koje se integrišu u okolno tkivo.

Zelene površine, vertikalni vrtovi i održive tehnologije biće integrisane u arhitekturu; Vizuelizacija: Bureau Cube Partners

Prostor za najmlađe od 2.500 m2

Na prvoj etaži je posebno formirana izdvojena kompozicija urbanog sklopa namenjena najmlađima u formi kombinovane dečije ustanove površine preko 2.500 kvadrata.

“Ovakav pristup vertikalnom arhitektonskom i urbanističkom projektovanju, inače promovisan na prošlogodišnjoj konferenciji organizacije CTBUH kao autentičan i ovovremenski, ne samo da poboljšava horizontalnu i vertikalnu koordinaciju i povezanost već neguje osećaj mesta, jačajući veze između visokih objekata i njihove okoline, integrišući je u vertikalni urbani okvir.” – kaže Rašković.

Bruto površina kompleksa je 111.985 metara kvadratnih; Vizuelizacija: Bureau Cube Partners

Tempo Tower u brojkama

Ukupna bruto razvijena građevinska površina kompleksa “Tempo Tower” prema idejnom rešenju iznoslia bi gotovo 112.000 kvadrata, od čega je oko 85.000 m2 smešteno u nadzemnim etažama kompleksa. Oko 28.000 m2 smešteno u njegovim podzemnim etažama.

Uzdižući se iznad baze/podijuma, stambeni delovi kompleksa od 30. do 120. metra razvrstanih su u 443 stambene jedinice.

Na vrhu kule nalazi se spa centar sa bazenom, kao i panoramski restoran „roof top“ koji pružaju spektakularne poglede na grad i okolinu.

Garaža kompleksa je projektovana u sklopu 4 podzemne etaže sa obezbeđenih 710 parking mesta od kojih je 46 namenjeno osobama sa posebnim potrebama. U podzemnim etažama je pozicionirana i sva neophodna tehničko-tehnološka infrastruktura koja je neophodna za nesmetano funkcionisanje i održavanje kompleksa.

Projekat je trenutno u fazi izdavanja lokacijskih uslova, te se u skorije vreme može očekivati i početak izgradnje ovog novog gradskog orijentira.

Pogledajte video:

Grafički prilozi

Osnova podzemne etaže -1
Osnova podzemne etaže -1
Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova 1. etaže
Osnova 1. etaže
Osnova 3. etaže
Osnova 3. etaže
Osnova 4. etaže
Osnova 4. etaže
Osnova 9. etaže
Osnova 9. etaže
Osnova 17. do 31. etaže
Osnova 17. do 31. etaže
Osnova 33. etaže
Osnova 33. etaže
Fasadni sklop 1
Fasadni sklop 1
Fasadni sklop 2
Fasadni sklop 2
Zelene površine
Zelene površine

3D vizuelizacija

Vizuelizacija: Bureau Cube Partners
Vizuelizacija: Bureau Cube Partners
Vizuelizacija: Bureau Cube Partners
Vizuelizacija: Bureau Cube Partners
Vizuelizacija: Bureau Cube Partners
Vizuelizacija: Bureau Cube Partners
Vizuelizacija: Bureau Cube Partners
Vizuelizacija: Bureau Cube Partners
Vizuelizacija: Bureau Cube Partners
Vizuelizacija: Bureau Cube Partners
Vizuelizacija: Bureau Cube Partners
Vizuelizacija: Bureau Cube Partners
Vizuelizacija: Bureau Cube Partners
Vizuelizacija: Bureau Cube Partners
Vizuelizacija: Bureau Cube Partners
Vizuelizacija: Bureau Cube Partners

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

46 komentara

 1. Milos

  Sram vas bilo plagijatori i sramoto struke iz Bureau Cube Partners. Na kom ste vi fakultetu studirali kad ovakvu grdosiju opravdavate na vrh uspona autoputa sa Novog Beograda. Sramota za vase diplome, licence i sve ostalo sto vam daje za pravo ovako nedto da radite nasim gradovima.

  1. MajaTO

   Ako ti smeta vrati se u svoje selo. Beograd je regionalni centar i kakav takav treba da raste.

   1. miki

    bgd regio centar? to beše kosovo, albanija,bih i makedonija? wow! zanemeo sam od elite

   2. Milos

    Draga MajoTO, ja sam odrastao na nekih 500 m od lokacije to moje selo je najlepse bilo dok nije svaki slobodan travnjak postao investitorska lokacija, ne razumem kako 120 000 kvadrata na ovom mestu Beograd cini metropolom?

   3. Beogradjanka

    Biće da ste Vi iz nekog sela. Na ovakve stvari se lože samo malograđani, i misle da je to napredak

  2. aleksa

   Investitori sve diktiraju, njihova je uvek poslednja.

  3. Mladen

   Ali ovi sto nas teraju iz naseg grada, zemlje su najgori. Ako ne zelis kocke an Trgu, ti se seli, ako ne zelis gondolu na Kalemegdanu, ti se seli, ako ne zelis investitorski urbanizam, ti se seli. Nikakvo kriticko misljenje nemaju, vaspitanje na niskom nivou.

   Po kom kriterijumu je Beograd regionalni centar i kako ce ova zgrada doprineti da Beograd to postane?

   Ovakve zgrade treba da se grade na planski oradjenim delovima grada za visespratnice, a ne u delu grada sa porodicnim kucama, na ovako malom placu. Uporedite samo Genex kulu, velicinu placa, lokaciju, kvadraturu (oko 40.000kvm) i ovo cudo od 112.000kvm.

 2. bezanija

  iju, koliko je ovo čudo.

 3. Bata

  Potpuno i u svakom pogledu nebitna i prevazidjena arhitektura.

 4. Mirko

  Kakva grdosija pored naselja stamebnih porodicnih objekata…Arhitektura bez integriteta

 5. Mladen

  Sramota kakvu grdosiju od zgrade planiraju u porodicnom naselju gde su mahom kuce ili visespratnice do 6 spratova. Park ne znaju da izgrade, zgrade neprikladne za taj deo grada da. Ja nigde u svetu nisam video da se ovolike zgrade grade pored porodicnih kuca, stvarno neverovatno. Veliki gradovi imaju svoje poslovne centre, gde se zidaju ovakve zgrade…ovo sto se radi u Beogradu nema veze sa urabnizmom.

 6. NikolaS

  Projekat je mnogo dobar. Potrebno je modernizovati Beograd i ovakvi projekti to svakako cine. Svaka cast!

 7. Domilan

  Na šta će tek sada da liči najluđa raskrsnica u Beogradu koja je u podnožju objekta. Ulaz u soliter isključivo putem helikoptera.

 8. Cool

  Projekat je odličan, ovo je bar 20 klasa ispred BGH2O

 9. Miloš

  Fascinantno je kako na svakoj novoj zgradi u projektu predvide cele šume i parkove na krovovima a kad se objekat izvede na njemu ne bude ni jedne travke. Renderi za zamazivanje očiju. Arhitektura je svakako prihvatljiva ali za neku drugu lokaciju i zato je urbanizam katastrofalan.

  1. LCH

   Apsolutno se slazem. Render izgleda kao da je zgrada u sred oaze mira. Bas me zanima da li iko od ovih arhitekti prolazi tuda petkom u 16:00…

 10. Srki

  Sad će se rokne „elita“ sa kose. Više neće imati privatnost u svojim dvorištancima. Protesti „kosijanera“ i nisu bili zbog uništavanja zelene površine, jer je tu, već deceniju, nedovršen objekat, nego isključivio zbog svojih ličnih interesa.

  1. Mira

   Pozdrav od žiteljke Bežanijske kose bez dvorištanceta koja živi u šestospratnoj zgradi i čija deca idu u lokalnu školu. Da protiv smo nebodera u malom naselju koje do pre petnaestak godina nije imalo ni jednu osnovnu školu i sa odnedavno zatvorenom ambulantom pedijatrije. Ne želimo da život proživimo samo na Bežanijskoj kosi bez mogućnosti napuštanja iste ikad zbog saobraćajnog zagušenja.

 11. miki

  jaooooo muke su to! pa kud će sad keba i ladyb? ako oni napuste kosu idem i ja!

 12. Miloš

  Izgleda kao da ga je sklepao AI…od 3-4 različita koncepta. Propuštena šansa za šansom da se napravi nešto lepo i korisno za grad i ljude. Talentovane arhitekte nemaju posla, ali zato antitekte ne znaju šta će pre…

  1. Arh

   Svidja mi se izraz „antitekta“, ukrašću Vamb ga. Ja ih nazivam mrzitelji Beograda ili osveta loših đaka.

 13. B-63

  Svaki reprezentativan objekat zahteva plato,inače će delovati siromašno-Kao npr West 65.

 14. Vladan

  A uh,pa zar još jedna tzv kula koja liči na p…s?!A inače takve zgrade su se po svetu gradile 80-90ih prošloga veka! A kada se Beograđanka gradila ili geneks kula ali baš kula,te zgrade su bile na svetskom nivou! Naša srpska novokomponovane stvarnost ne prestaje od 90ih!

 15. Mira

  Ovo je užasavajući građevinski i urbanistički užas. Svaki pošteni arhitekta i građevinski inženjer to zna. Postojeća infrastruktura ne može da podrži ni trenutne zahteve naselja, a dodatnog prostora nema za saobraćajnice, parkinge, … Pitanje je i vodovodne i elwktro infrastrukture. Gradi se bez plana a i užasno ružno. Da li umete da isprojektujete išta što nema staklenu fasadu ?

 16. Arhitekta u penziji

  Koja nakaza od zgrade, mislio sam da kube arhitektura ne može gore ali razuveren sam….Nadam se sa će makar izvedeno stanje ličiti na render, da ostanu dosledini,ali pretpostavljam da će integrisati i neke šarene alubond panele da upotnpune priču…

 17. DEJAN

  Čim vidim da ljudi mnogo kukaju i nariču oko nekog projekta, odmah sam siguran da je projekat top!

  Svaka čast arhitektama, tako se to radi.

  A konzervativcima mogu samo da poručim da se grad menja prema željama građana 21. vek, a ne ljudi koji bi voleli da smo i dalje u 80im

  1. LCH

   Iskreno se nadam da ce i tebi na 500m od kuce da nikne gradiliste od 120.000 kvadrata…

 18. Dusan

  Ako se uporedi sa drugim lokacijama na kojima su gradjeni slični objekti, ova lokacija je idealna za takvu vrstu objekta. Ceo projekat deluje impresivno ,sa pogled do N.Sada i Niša.

 19. Dusan

  Odlična lokacija za ovakav impresivan projekat . Lokacija je bolja od svih drugih na kojima su sagradjeni slični objekti. Svaka čast projektantima na ideji i realizaciji. Ne obraćajte pažnju na ljubomorne i pakosne ljude. Svaka čast i samo napred.

 20. Mira

  Čim pročitam da je ljudima projekat „top“ i da je lokacija „idealna“ i da „Beograd zaslužuje takav objekat“ znam da nemaju pojma ni o čemu .

 21. Miodrag iz Peći

  Beograd jeste regionalni centar i vi koji bi želeli da Beograd ostane turska kasaba nema šta da tražite eto vam mesta odakle su Srbi proterani. Neke primedbe jesu na mestu poput one o suviše malom placu a ostale su na nivou arhitektonsko-urbanističkih hejtera.

 22. Jelenko

  Koliko je projekat dobar ili los pokazace vreme.
  Ako budu veliki propusti u projektu, ubrzo ce biti zaboravljen jer nece biti dovoljno investitora.

  Ako jednog dana ipak pogledamo kroz prozor i vidimo cardak na Bezaniji, onda to prihvatimo i idemo dalje.

 23. Gordana

  Vlasnik i investitor zemljišta će da gradi, sa ili bez komentara na društvenim mrežama…
  Samo je pitanje da li oni kojima se ne sviđa projekat mogu da utiču na to.

 24. Mirko

  Imam utisak da i ovde ima „botova“ kao i na drugim društvenim mrežama… Jer svi koji hvale projekat nemaju ni jedan argument koji bi suprotstavili lošim kritikama, samo reči „top“ ili „odličan“.

  1. DEJO

   Projekat je vrhunski po svim parametrima. Kome se ne sviďa neka zažmuri kad prolazi pored

   1. LCH

    A mi koji zivimo pored cemo da zmurimo narednih 5 godina dok se gradi…

 25. Lumilanous

  Dokle će arhiteķte projektovati zgrade koji svi ne vole? Struka je osramoćena!

 26. LCH

  Ja jednostavno ne razumem ovu megalomaniju…

 27. Andjela

  Od tolikog slobodnog prostora na Novom Beogradu i Zemunu, oni su našli da prave poslovnu zgradu u porodičnom naselju. Taj deo Bežanijske kose važi za jedno od najmirnijih naselja u Beogradu. Neka malo bolje pogledaju mapu Novog Beograda ima toliko livada i slobodnog prostora….

 28. Taca

  Danas, tj. 14. Februara u 18 sati je protest stanara Bežanijske kose protiv izgradnje ovih zgrada

 29. Zeljko

  Objekat izgleda kao da je sa pocetka 21. vijeka. Ali da ne gledamo samo tako plitko, stanovi zaista nisu dovoljno promisljeni. Sve djeluje nekako bejzik i ne vidim nikakvu dodatnu vrijednost osim sto je veliki projekat. Dobar primjer investitorske arhitekture.

 30. Darko

  Čitam ove komentare i ništa mi nije jasno…definitivno mi i zaslužujemo ovakvu arhitekturu jer kao struka, esnaf nismo složni…neko je spomenuo Albaniju, pa kolege koje prate malo šire dešavanja, pogledajte samo kakva se arhitektura u poslednjih par godina razvija i gradi u Albaniji, i ko sve učestvuje na konkursima za objekte ovakvog tipa/veličine, pa zaključite sami ko sa arhitekturom ide napred i promišljeno razvija svoj glavni grad…
  A pošto svi ovde komentarišu da napišem i ja svoj komentar za ovo autorsko delo, Au j…. pa kakav je ovo mastadont!

 31. Jadna Zaha

  Jadna Zaha sta uradise od njenog still, ukljuce par preuzetih grasshopper skripti, nalupaju neke krivulje I kao sakriju da je objekat obican kocka sa hiljadama kvadrata za prodaju. Kopiranje nije zlocin, Ali kopiranje bez razmisljanja jeste. Smislite nesto Novo, svoje, pa patentirajte Ako bas hocete. Zahin genije kod Kalemegdana odbacise bez razmisljanja, na njegovom mestu strci K distrikt, a sad novu fejk Zahu da posadite na bezanijsku kosu…

 32. Lena

  Subjektivno, meni je ovo ružno uklopnjeno u okolinu. Objektivno, ko normalan bi izabrao po skupoj ceni da živi pored auto-puta, preko puta trgovine nameštajem i tehničkom robom i uz Tošin Bunar kao jednu od ružnijih saobraćajnica u gradu. Jedina svetla tačka je “pogled na Lepu Brenu”.

 33. Tiesto

  Imate onaj prostor gde je West 65 i zapadnije od tog područja i tu neka vam bude područje za te visoke zgrade. Ne može jedna visoka zgrada, pa onda niz malih zgrada pa opet visoka zgrada. Ili jedno ili drugo i kraj priče. Kombinovanje visoko i niskogradnje je odvratna za videti. Tako odredite područja gde mogu da se grade te visoke zgrade i neka se samo tu grade u gustom području, to je estetski lepo videti.

  1. Pera

   Jedan smisleni komentar.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *