Cene stanova u Beogradu kroz istoriju; Foto: Gradnja
Aktuelno

Pre 20 godina za isti novac mogli ste u Beogradu da kupite duplo veći stan

Koliko je prosečna cena kvadrata porasla u proteklih 20 godina u Beogradu i da li nastupa period kada je najbolje kupiti stan.

Cene nekretnina u Beogradu su odraz ekonomskih prilika, društvenih promena ali i interesovanja investitora da ulažu u građevinarstvo. Naravno, odnos ponude i potražnje najviše utiče na to koliko je potrebno izdvojiti za kvadrat novogradnje koji je prošle godine zabeležio istorijski maksimum.

Ali kako su se prosečne cene kvadrata menjale u poslednjih 20 godina? Ekonomista Uroš Đaković na svom LinkedIn profilu je objavio zanimljiv pregled kako su se cene menjale u periodu od 2003. do 2023. godine.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Cene nekretnina u Beogradu u poslednjih 20 godina; Foto: Uroš Đaković

Sa početkom svetske ekonomske krize, počinje da se beleži pad cene tokom 2010. godine i konstantno pada sve do 2014. godine.

Godina 2003. označava početak perioda analize sa prosečnom cenom od 1.120 evra po kvadratnom metru. Naredne godine, cena se blago povećala na 1.132 evra, a zatim se nastavila postepena ali stabilna tendencija rasta tokom narednih nekoliko godina.

Do 2008. godine, cena nekretnina u Beogradu je skočila na 1.600 evra po kvadratnom metru, što predstavlja značajan skok u odnosu na prethodne godine. Međutim, sa početkom svetske ekonomske krize, počinje da se beleži pad cene tokom 2010. godine i konstantno pada sve do 2014. godine.

Ono što se iz ovog grafikona vidi jeste da je čak i u vreme najveće svetske ekonomske krize u novijoj istoriji, onoj koja je nastala posle 2008. godine, pad cene nekretnina nastupio tek za par godina. Podsetimo se, tada je obim investicije u stambenu gradnju drastično pao. Građevina je bila desetkovana, ali je cena kvadrata opala svega za 20 posto.

Novi rast cena od 2014.

Od 2014. godine, cene su počele ponovo da rastu, sa prosečnom cenom od 1.467 evra po kvadratnom metru. Ovaj rast se nastavio tokom narednih godina, a posebno je bio izražen tokom 2016. i 2017. godine, kada su cene dostigle vrednosti od 1.814 i 2.039 evra po kvadratnom metru, redom.

Iako je 2018. godina donela blagi pad cena, 2019. godina je opet pokazala rast, sa prosečnom cenom od 1.976 evra po kvadratnom metru. Naredne godine, 2020, beleži se značajan skok cena, dostižući vrednost od 2.172 evra, što predstavlja najvišu prosečnu cenu u ovom periodu.

Tokom 2021. i 2022. godine, trend rasta se nastavio, sa cenama koje su premašile 2.500 evra po kvadratnom metru. Konačno, 2023. godina beleži prosečnu cenu od 2.685 evra po kvadratnom metru.

Naravno, ove cene bi trebalo posmatrati kroz prizmu realne inflacije ali i činjenice da vrednost novca opada.

Period za kupovinu

Teško je reći prognozirati šta će se sa cenama nekretnina dogoditi u skorijoj budućnosti. Doduše, evidentno je da se u Srbiji nekretnine sve manje kupuju kao i da cene stagniraju.

“To znači da će period pred nama predstavljati dno tržišnog ciklusa kada je najbolje kupiti nekretninu, jer ćete imati najviše prostora za pregovore sa prodavcima.” – izjavio je Nebojša Nešovanović iz CBRE za Bloomberg Adriju.

U tom periodu se ne očekuje značajan pad cena, već pre smanjeni obim trgovanja, to jest manje transakcija.

nekretnin

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Mile dabic

    Da li znate cene stana na novom beogradu u 1997 god.pozdrav mile

Ostavite odgovor

Obavezna polja *