Saznajte šta sve utiče na vrednost nekretnine; Foto: Gradnja.rs
Aktuelno

Kako (stvarno) proceniti tržišnu vrednost nekretnine

Upoznajemo vas sa kriterijumima koji mogu uticati na sticanje opšte predstave o tome koliko bi vaša nekretnina mogla da vredi.

Koliko vredi moj stan? Za koliko mogu da prodam svoju kuću? Ovo su česta pitanja svih onih koji razmišljaju o promeni adrese. Ali kako odrediti tržišnu vrednost nekretnine?

Iako nema standardne formule za njeno određivanje, postoji ipak nekoliko atributa koje najviše utiču na vrednosti stambene nepokretnosti.  Lokalni trendovi na tržištu nekretnina igraju veliku ulogu. Stanje objekta, starost, lokacija i veličina takođe često imaju jednak uticaj.

Kada se uzmu zajedno, ovi faktori mogu dovesti do vrednosti nepokretnosti. Prodavci ih mogu koristiti da odrede odgovarajuću cenu na tržištu, a kupci mogu da ih razmotre kako bi napravili konkurentniju ponudu.

U tekstu koji sledi predstavićemo vam glavne atribute koji utiču na vrednost stambene nekretnine.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

I starost objekta može imati uticaja na cenu; Foto: Gradnja.rs

Cene uporedivih nekretnina

Uporediva ponuda nekretnina na sličnoj lokaciji će uticati na cenu nepokretnosti. Za koju cenu su slične nekretnine nedavno prodate u neposrednoj blizini?

Sagledavanje vrednosti uporedivih nekretnina, u neku ruku analiza tržišta, može uveliko doprineti određivanju vrednosti nekretnine. Ideja je da se pogledaju nekretnine koje se u potpunosti podudaraju sa nekretninom koja je predmet procene.

Možete početi tako što ćete proveriti cene u oglasima na sajtovima koji su specijalizovani za prodaju i izdavanje nekretnina.

Možete početi tako što ćete proveriti cene u oglasima na sajtovima koji su specijalizovani za prodaju, izdavanje nekretnina. Loša strana je u tome što oglašena cena nekretnine ne odražava uvek tačno njenu vrednost – posebno na aktivnom tržištu nekretnina.

Zbog toga, procenitelj za nekretnine bi mogao biti bolje informisan da vam pomogne. Verovatno će imati pristup novijim i uporedivim podacima o prodaji nekretnine.

Lokacija je jedan od najvažnijih atributa za određivanje cene; Foto: Gradnja.rs

Savršen dom na papiru možda i nije tako savršen ako se lokacija ne uklapa u životni stil kupca.

Lokacija nekretnine je jedan od najvažnijih atributa za određivanje njene cene. Nekretnine na atraktivnim lokacijama, kao što su blizina škola, parkova, šoping centara, javnog prevoza, dostupnost parkinga, obično su skuplje.

Ovi faktori mogu uticati na to zašto su kupci spremni da plate mnogo više cene za neke nekretnine od drugih, koje su udaljene samo nekoliko kilometara.

Susedstvo takođe može da ugrozi vrednost kuće ako je, na primer, blizu aerodroma ili prometne saobraćajnice. Savršen dom na papiru možda i nije tako savršen ako se lokacija ne uklapa u životni stil kupca.

Starost i stanje nekretnine

Starost bi mogla umanjiti vrednost nekretnine, posebno ako je objektu potrebna adaptacija. Postoje manji problemi kao što su krečenje ili zamena sanitarija, a zatim postoje funkcionalni problemi kao što su problemi sa krovom objekta ili instalacije.

Vrednost nekretnine može biti značajno umanjena ukoliko postoje greške u izgradnji, neadekvatan ili zastareo način projektovanja ili da su korišćeni materijali koji nisu više standardni u izgradnji.

Spratnost stana i ukupna spratnost zgrade u kojoj se stan nalazi, da li objekat poseduje lift ili mogućnost da se on ugradi, igra značajnu ulogu u određivanju cene nepokretnosti.

Energetski razred objekta još uvek nije značajan faktor u formiranju cene, ali trendovi u svetu pokazuju da će to vrlo skoro biti.

U zavisnosti od kupca, veliko dvorište može biti vrednije od dodatne spavaće sobe.

Veličina nekretnine takođe igra ključnu ulogu u ceni. Što je nekretnina veća, to je verovatnije da će ona biti skuplja.

Podrazumeva se da će kuća sa pet spavaćih soba verovatno koštati više od dvosobnog stana u istom delu grada. Veličina parcele koju nekretnina zauzima takođe se gleda.

U zavisnosti od kupca, veliko dvorište može biti vrednije od dodatne spavaće sobe. Sve u svemu, želja za većim prostorom je drugi najpopularniji razlog za kupovinu nove nekretnine.

Određivanje vrednosti kuće po kvadratnom metru može se napraviti odgovarajućim poređenjem sa nekretnina istih ili sličnih veličina.

Kada je ponuda niska, cene nekretnine imaju tendenciju da rastu; Foto: Gradnja.rs

Uticaj ekonomskih faktora

Ekonomski faktori, poput stope inflacije, stope rasta BDP-a, raspoloženja tržišta, takođe mogu imati uticaja na cenu nekretnina.

Tržište nekretnina ima tendenciju da se odvija u ciklusima, naizmenično favorizovanje kupaca i prodavaca. Kada je ponuda niska, cene nekretnine imaju tendenciju da rastu – posebno ako postoji porast broja kupaca.

Hipotekarne stope su još jedan važan deo slagalice i variraju u zavisnosti od ekonomskih uslova i drugih tržišnih faktora.

Ovi su samo neki od faktora koji mogu uticati na cenu nekretnine. Ukupna slika je kompleksna i može se promeniti tokom vremena.

Kako proceniti tržišnu vrednost nekretnine

Da biste dobili opštu predstavu o tome koliko bi nekretnina mogla da vredi, možete predmetnu nekretninu da uporedite sa sličnim koje su oglašene na sajtovima za oglašavanje nekretnina, što nekada može da vas zavara, jer su cene koje prodavci traže u oglasima u većini slučajeva veće.

Za precizniju procenu, sarađujte sa iskusnim proceniteljem koji razume vaše lokalno tržište i može da vas vodi u pronalaženju ili prodaji nekretnine.

Svaka imovina je jedinstvena i mnogo različitih faktora može uticati na vrednost nekretnine. Bez obzira na to da li želite da prodate svoj dom, kupite novi, da finansirate u nekretninu kao dodatni kapital, da li vam je potreban kredit ili ne, savet i procena procenitelja vam može mnogo pomoći.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Komesar

    Može u RGZ da se proveri pošto su prodati slični objekti u blizini. Ili da se postavi oglas na neki oglasnik, i ako ne prodate za tri meseca znajte da tražite previše.
    Ako gledate trenutne cene koje su na oglasima samo ćete ući u zabludu da vaša kuća vredi mnogo.

  2. orijen

    Pristao sam na ekskluzivno ugovor prodaje stana preko agencije. Problem je da je na relativno visoku cenu, agencija dodala još preteranu sumu provizije. Sad nema kupaca, unatoč njohovim vedrim prognozama. Koje je razumno vreme za raskid ugovora, ako mi ne pronađu kupca?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *