Gradilišta nikad aktivnija, ali ni potražnja za nekretninama; Foto: Gradnja.rs
Aktuelno

Kako na cene nekretnina u Srbiji utiču povećanje kamatnih stopa i mobilizacija u Rusiji

Dok broj kreditnih kupaca opada, raste interesovanje za kupovinu stanova „u kešu“, a sve brojniji ruski državljani uticaće da se cena održi na visokom nivou.

Dva meseca nakon što je Evropska centralna banka prvi put za više od 11 godina povećala referentnu kamatnu stopu u pokušaju da kontroliše skok inflacije u evrozoni, potražnja za nekretninama u Srbiji i dalje ne opada.

Najviše se investira u stanove i građevinsko zemljište, te je u drugom kvartalu ove godine uloženo dve milijarde evra, što je za 27,5 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Oko 45% vlasnika nekretnina veruje da će aktuelna situacija u svetu uticati na cene; Foto: Gradnja.rs

Inflacija u nekretninama je poznati trend u krizama, ukrajinsko-ruska kriza je samo ubrzala ovo.

Kreditnih kupaca je zbog inflacije sve manje, a oni koji imaju ušteđevinu rađe se odlučuju za kupovinu stanova umesto da čuvaju novac, kažu stručnjaci za RTS. Ponuda je pritom i dalje veća nego potražnja, mada bi za dve godine, kako dodaju stručnjaci, to moglo da se izjednači.

„Inflacija u nekretninama je poznati trend u krizama, ukrajinsko-ruska kriza je samo ubrzala ovo, kao i svetska recesija, tako da su cene skočile, ali pre svega iznos cene kvadrata, a ne vrednost kvadrata”, objašnjava za Euronews Srbija Milić Đoković, ekonomski stručnjak.

U Narodnoj banci Srbije kažu da u prvoj polovini godine nema pada kreditne aktivnosti kada je u pitanju količina novca koju su građani pozajmili od banaka za kupovinu stanova, i navode da ne očekuju značajnije promene ni u narednim mesecima, bez obzira na rast referentne kamate Evropske centralne banke.

Tek će da rastu kamate i euribor

S druge strane, stručnjaci smatraju da se može očekivati da građani u narednom peirodu ipak budu obazriviji kada su u pitanju dugoročne pozajmice.

„Kamate su krenule da rastu, a očekuje se da će se taj trend nastaviti. Ljudi više nisu neinformisani, razgovaraju i raspituju se pre nego što uđu u takav aranžman. Očekuje se da će kamate i euribor tek da rastu, a to će uticati i na cenu kredita i na cenu kvadrata. To je razumljivo kao izvestan strah od budućeg vremena. Globalna makroekonomska neizvesnost je ogromna i sigurno će potražnja za tim kreditima blago da pada i dalje“, objasnio je za Euronews Srbija Zoran Grubišić, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji.

Kamate su krenule da rastu, a očekuje se da će se taj trend nastaviti; Foto: Gradnja.rs

Rusi čine većinu tražnje za stanovima i to ne samo u Beogradu, već i Novom Sadu.

Dodatni problem na već uzburkanom tržištu nekrentina mogao bi da se javi posle poslednje odluke Vladimira Putina o delimičnoj mobilizaciji stanovništva. Iako stručnjaci za nekretnine kažu da je još uvek rano davati procene – ali da su nezvanično upućeni o velikom broju ruskih državljana koji od srede dolaze u našu zemlju – vlasnici privatnih nekretnina već sada vide razliku.

Jedna od menadžerki zadužena za izdavanje lanca privatnih apartmana na Voždovcu kaže da se apartmani zakuplju na periode i duže od šest meseci  –„To je pokazatelj da ne žele da se vrate tamo tako brzo“, rekla je ona za Nova.rs.

Cene na visokom nivou

Miloš Mitić ispred agencije „City expert“ kaže da navala ruskih državljana nije stala još od marta – „Rusi čine većinu tražnje za stanovima i to ne samo u Beogradu, već i Novom Sadu. Ono što je bitno da podvučemo je da oni jesu uticali na skuplje zakupe i kvadrat jer im se prilično žuri i imaju više novca oda naših kupaca“, kaže Mitić.

Navodi i da je interesovanje toliko, da se ovaj poslednji pik nakon proglašene mobilizacije još nije ni osetio – „Tržište je ograničeno brojem stanova koje može da ponudi. Cene su nisu mnogo menjale od onog skoka iz marta ili aprila“, navodi Mitić.

Dodaje da ima nezvanične informacije o tome da je posebno poraslo interesovanje za kupovinom stanova i da je reč o „keš kupovini“: „Dok je broj kreditnih kupaca opao, ruski državljani su i dalje tu i uticaće da se cena održi na visokom nivou“, zaključuje Mitić.

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *