Tate Modern – nacionalna galerija moderne umetnosti u Londonu; Foto: Pixabay.com
Aktuelno

Tejt Modern pred sudom zbog narušavanja privatnosti

U prvostepenoj presudi istaknuto je da dizajn stanova sa staklenim zidovima i njihova lokacija u centru Londona imaju „svoju cenu u smislu privatnosti“.

Londonska galerija Tejt Modern našla se kao okrivljena strana u sudskom sporu sa vlasnicima nekih od 217 stanova u luksuznom naselju Neo Bankside na južnoj obali Temze.

Tužitelji, naime, smatraju da radoznale oči posetilaca galerije sa platforme za razgledanje okruženja „nemilosrdno“ narušavaju njihovu privatnost, piše The Guardian.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Komšijski spor započet je 2017. godine; Foto: Craig Hibbert

Slučaj od istorijskog značaja

Tokom prošle sedmice stanovlasnici su krenuli u poslednji pokušaj da, kako kažu, očuvaju svoju privatnost – i to pred Vrhovnim sudom Velike Britanije.

Jedan od ishoda mogao bi da bude istorijski značajna presuda kojom se garantuju prava stanara na privatnost, čime bi se potencijalno otvorila vrata hiljadama novih sporova među „komšijama“.

U slučaj je uključeno petoro vlasnika četiri stana u kompleksu Neo Bankside, koji bi da se preduzmu mere protiv Tatea i „stotina hiljada posetilaca“ koji gledaju u njihove domove sa platforme udaljene 34 metra.

I zaista, platforma koja je otvorena 2016. godine pruža panoramski pogled na London, kao i na njihove stanove koji se nalaze iza staklene fasade zgrade.

Panoramski pogled na London, ali i na stanove u susedstvu; Foto: Jose L. Vilchez

Sudija je predložio i da Tejt Modern ograniči sate tokom kojih bi mogla da se koristi južna i zapadna strana galerije za posmatranje.

Naime, sve je počelo još 2017. godine kada su vlasnici stanova podneli zahtev kojim se od galerije traži da ogradi delove platforme ne bi li sprečili, kako su naveli, „nemilosrdnu“ invaziju na njihovu privatnost. Nakon ovog zahteva, sudije dva suda presudile su protiv vlasnika ali iz različitih razloga.

U prvostepenoj presudi suda 2019. godine sudija Mann je izložio da dizajn stanova sa staklenim zidovima i njihova lokacija u centru Londona imaju „svoju cenu u smislu privatnosti“ i predložio je da vlasnici mogu da spuste svoje roletne ili da instaliraju foliju na stakla koja bi im obezbedila toliko željenu intimu.

Ipak, predložio je i da Tejt Modern ograniči sate tokom kojih bi mogla da se koristi južna i zapadna strana galerije za posmatranje.

Slučaj će sada razmotriti i Vrhovni sud, za šta pravnici smatraju da predstavlja indikaciju da se slučaj smatra za pitanje od velikog javnog interesa.

Prvobitnom presudom predloženo je da stanari spuste roletne; Foto: Chris J. Ratcliffe

Zakoni o planiranju, a ne sudski sporovi

Pravnici su naveli da ako bi sud presudio u korist vlasnika stanova to bi pokrenulo lančanu reakciju, gde  bi potencijalni vlasnici drugih stanova mogli da se žale na prekomernu buku, mirise ili ometanje prodora prirodnog svetla.

Ovo bi, teoretski, moglo da pokrene lavinu stotina slučajeva vlasnika koji su frustrirani što njihove komšije mogu da zavire u njihov posed. Takođe, ceo slučaj bi moglo da pokrene mnoga pitanja oko uslova gradnje budućih objekata.

Donal Nolan, profesor prava na Univerzitetu u Okfordu, rekao je da bi uobičajena pitanja o blizini dva objekta i pitanju privatnosti trebalo da rešavaju zakoni o planiranju, a ne sudski sporovi.

„Pitanje je da li je potreban zakon o planiranju ako sistem planiranja ne funkcioniše onako kako bi možda trebalo da radi“, dodao je profesor Nolan.

Ako bi sud presudio u korist vlasnika stanova to bi pokrenulo lančanu reakciju; Foto: Pixabay.com

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *