Aktuelno

Najduža klupa na svetu

Uvek fali mesta na klupi a niko ne želi da se malo pomeri da sednete. Sa klupom dužine 324 metara iz studija Wave tih problema neće biti jer na nju može da sedne čak 300 osoba.

Klupa je sagrađena duž obale u gradu Littlehampton (Velika Britanija) u obliku talasa koji su prirodan oblik u ovom okruženju. Klupa prati oblik promenade a napravljena je od koloritnih daščica dajući joj šarmantnu notu.

Interesantno je da ovo ustvari samo prva faza projekta koja bi trebala da posluži da zainteresuje ljude da otkupe svoj deo klupe i prilagode je prema sopstvenim potrebama i ukusima.  Klupa bi u bliskoj budućnosti trebala da bude proširena na 612 metara i primala bi 800 ljudi a izgradnja bi se naravno finansirala iz privatnih fondova.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

5 komentara

 1. StanislavaB

  Fenomenalno! Zasto se gradske vlasti nesete da naprave ovako nesto lepo i zanimljivo u nasem glavnom gradu?

 2. Krsto R.

  Stanislava, možda nije baš aktuelno da komentarišem, ali nisu gradske vlasti te koje treba da se sjete da nešto naprave, nego su to arhitekte, dizajneri i ostali koji su tu da daju ideje i, što je najvažnije, da pokrenu inicijativu da se nešto izgradi, poboljša… Ne znam kako je nastao projekat ove klupe, ali sam prilično siguran da ga nisu gradske vlasti projektovale i izgradile, nego su to uradili entuzijasti sa idejom i vizijom koji su uspjeli da ubijede vlasti da se klupa izvede. Poenta je u tome da nama baš nedostaje to, dakle inicijativa i želja, a ako ima i toga, mogu se i očekivati rezultati. Dakle, prije nego što se počne sa kritikovanjem vlasti, koje apriori nisu dobre niti će kad biti, treba se upitati: „Šta JA mogu da uradim za seb, svoj grad i ljude u njemu?“

 3. Igor Conic

  Da, ali je grad taj koji treba da inicira, podrži i izninansira ovakve projekte koje ce arhitekte realizovati.

 4. Krsto R.

  To svakako, ali ako ćemo čekati da grad sve započne, onda ćemo se načekati. Nažalost, to je kod nas tako, vlast je nezainteresovana za bilo šta, i zato moramo pokretati inicijativu, da bi posle nekog vremena grad postao taj koji će da inicira projekte.

 5. Krsto R.

  Hoću da kažem da je čekanje Godoa apsolutno besmisleno.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *