Aktuelno

Šta zajedno kuvaju Ikea, vladar Dubaija i poznati šef

Može se desiti da ćemo zdravu hranu uvoziti iz zemlje koja uopšte nema obradivo zemljište…

Kompanija Ikea, svetski poznat kuvar Dejvid Čang i vladar Dubaija šeik Muhamed bin Rašid uložili su zajedno 40 miliona dolara u projekat vertikalne farme koju razvija AeroFarms. Naime, ova kompanije osmislila je poljoprivredni uzgoj biljaka bez prisustva sunčeve svetlosti i to u koritima koja su vertikalno postavljena jedna iznad drugih. Ova pozamašna sredstva kompanija će iskoristiti da dodatno razvije ovaj revolucionarni sistem uzgoja zdrave hrane na održiv način.

Biljke se uzgajaju u koritima postavljenih u vertikalne farme

Biljke se uzgajaju bez prisustva sunčeve svetlosti i to u koritima koja su vertikalno postavljena jedna iznad drugih.

Iz AeroFarmsa smatraju da je ovakva poljoprivreda bolja za planetu od tradicionalne, jer zahteva 95% manju količinu vode, omogućava duplo brži rast zasada, ne siromaši tlo, a biljke se pritom mogu gajiti tokom cele godine, čak i kada su temperature u debelom minusu, piše Inhabitat.

Dohvati mi peršun s vrha

Zdrave namirnice dostupne tokom cele godine

Osnivač kulinarskog brenda Momofuku, Dejvid Čang tim povodom rekao je: „Momofuku oduvek bodri razvoj lokalnih farmi i konstantno traga za novim rešenjima koja će poboljšati kvalitet i doprineti održivosti. Neverovatna tehnologija AeroFarmsa omogućava uzgoj kvalitetnih i konzistentnih namirnica tokom cele godine. Na kraju krajeva, u mom poslu je cilj pronaći sastojke od lokalnih proizvođača i zato sam ja uzbuđen što sam postao partner sa AeroFarmsom.“

Ikea, koja već neko vreme podržava razvoj poljoprivrede u unutrašnjosti objekata i sama proizvodi indoor baštenske sisteme, takođe je uložila novčana sredstva u dodatni razvoj projekta kompanije AeroFarms.

Hoćemo li zdravu hranu uvoziti iz Dubaiju gde nema ničega sem peska? Možda i hoćemo ukoliko se ne pobrinemo za našu (tradicionalnu) poljoprivredu.

Foto: AeroFarms

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *