Bevk Perović: Nova Galerija u Wiener Neustadt
Dešavanja

Nagrada Piranezi 2019: Međunarodna arhitektonska izložba u Novom Sadu

Otvaranje izložbe u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, zakazano je za petak 21. februara a trajaće do 22. marta. 

Selekcija arhitektonskih projekata koji su bili u izboru za međunarodnu dodelu Nagrade Piranezi (Piranesi Award 2019) biće predstavljena i publici Muzeja savremene umetnosti Vojvodine. Izložba je otvorena u novembru prošle godine u Portorožu i od tada nastavlja svoj put u svih 10 zemalja učesnica.

Nagrada se dodeljuje najboljem arhitektonskom delu iz Srednje Evrope u poslednje dve godine, a drugu godinu za redom učestvovale su i arhitekte iz Srbije i po prvi put uključeni su i radovi naših studenata.

47 projekata na izložbi

Nagrada Piranezi dodeljuje se od 1989. u okviru Piranskih dana arhitekture (PDA), međunarodne konferencije sa jednom od najdužih tradicija na svetu. PDA se od 1983. održava svkog novembra u srednjovekovnom pomorskom gradiću Piran u Sloveniji, a 2019. delimično se odvijala i u Portorožu zbog poplava.

Izložba se sastoji od 47 vrhunskih arhitektonskih projekata, koje je nominovalo 10 nacionalnih selektora iz 10 evropskih zemalja, kao i 34 studentska projekata koje je nominovalo 17 nacionalnih selektora iz 17 evropskih fakulteta za arhitekturu. Jednu nagradu, dva priznanja i studentsko priznanje podelilo je 12 članova međunarodnog žirija.

Izložba je u produkciji PDA i kooprodukciji MSUV i DaNS-a.

  • Kustosi/organizatori: Andrej Strehovec, Tijana Filipov Mezei, Slobodan Jović, Maja Ivanič, Anže Koren, Špela Kuhar
  • Nacionalni selektor: Andrej Strehovec
  • Studentski selektori: Slobodan Jović, Zoran Abadić

 

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *