Aktuelno, Studentsko ćoše

Pokrenut novi studentski časopis o arhitekturi

Objavljen je prvi broj časopis studenata arhitekture pod nazivom „aa_architectural approach„. Cilj časopisa je stvaranje platforme na kojoj će arhitekte, posebno mladi moći da iskažu svoje ideje, stavove, razmišljanja i konkretne projekte.

Ciljna publika časopisa su mladi arhitekti i studenti a ideja časopisa je razvoj arhitektonske misli, i to prevashodno kroz teoretski diskurs i negovanje kritičkog stava, nasuprot suvoparnom prikazivanju aktuelnih arhitektonskih projekata.

Studenti arhitekture sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu upućiju na nove arhitektonske pristupe koji su neophodni da bi arhitektura uspela da preživi pod naletom svih kriza koje joj prete (finansijskih ili moralnih). 

U arhitekturi možemo definisati više različitih pristupa pri projek­tovanju i istraživanju: sociološki, eksperimentalni, funkcionalni; zatim kontekst, geometrija, utopija, istraživanje primene materijala. Sigurno ih ima još, a na svima nama je da ih pronađemo.

Ono što je važnije, to je da su ovakvi pristupi i usmerenja neophodni, ne da arhitekturu „rasparčavaju“ na delove, nego da olakšaju, usmere, da uvedu preko potrebnu disciplinu. Jer, ako imamo viziju, moramo imati i pravilan pristup, a da li će nova arhitektura biti i bolja zavisi samo od nas.

Kompletan sadržaj časopisa možete preuzeti ovde.

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *