Aktuelno

Među 100 najboljih žena arhitekata Evrope i dve Srpkinje

Ivanka Raspopović i Ljiljana Bakić našle su u knjizi „MoMoWo – 100 radova u 100 godina – Evropske žene u arhitekturi i dizajnu – 1918-2018”.

U okviru projekta „MoMoWo – Modern Movement Women”, koji realizuje šest zemalja Evropske unije – Francuska, Holandija, Italija, Slovenija, Portugalija i Španija, specijalni žiri je odabrao 100 najboljih žena arhitekata Evrope u periodu od jednog veka i svakoj dodelio određenu godinu u objavljenoj knjizi, javlja Politika.

Ivanka Raspopović obeležila je 1965. godinu sa Muzejom savremene umetnosti, a Ljiljana Bakić 1973. sa halom Pionir.

 

Među njima su se našle članice Akademije arhitekture Srbije – Ivanki Raspopović za Muzej savremene umetnosti dodeljena je 1965. godina, a Ljiljani Bakić za halu Pionir 1973. godina.

Knjiga je prvi put predstavljena na izložbi u Istorijskoj zgradi na Univerzitetu Oviedo u Španiji u julu ove godine, a zatim i na izložbama u Lisabonu u septembru i Grenoblu ovog meseca.

Očekuju se promocije na izložbama u Amsterdamu u martu naredne godine, Ljubljani u aprilu i Torinu u junu, navedeno je u saopštenju Akademije arhitekture Srbije, prenosi Tanjug.

Projekat MoMoWo promoviše se širom Evrope putem objavljene knjige, na internetu, na izložbama i međunarodnim konferencijama.

Povezano: Portal o našim ženama u arhitekturi

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *