Konkurs za tipsku fruškogorsku kuću otvoren do 1. novembra
Izdvojeno, Konkursi

Konkurs za tipsku fruškogorsku kuću za odmor u Opštini Irig

Kako izgleda tipska fruškogorska kuća za odmor u 21. veku? Svoja rešenja pošaljite do 1. novembra.

Opština Irig, u saradnji sa Društvom arhitekata Novog Sada (DaNS), organizuje međunarodni, otvoreni, projektni, jednostepeni, anonimni konkurs za tipsku fruškogorsku kuću za odmor na području opštine Irig, odnosno u zoni Nove Banje u Vrdniku.

Povratak vikend kućama

Život u gradu ima svoje prednosti, ali na ovim prostorima postoji tradicija povremenog boravka u prirodi ili ruralnim naseljima, u takozvanim vikend kućama. Čini se da ovaj trend ponovo osvaja, posle dugog niza godina povećana je potražnja za kućama za odmor. Nažalost, to može da dovode do nekontrolisane i neusmerene izgradnje, koja ugrožava ambijentalnu vrednost i obezvređuje ideju odmora i relaksacije.

Predeo Fruške Gore poseduje brojne pogodnosti i razvojne potencijale, pre svega zahvaljujući svojim položajem između dve urbane sredine Beograda i Novog Sada, lepotom prirode i značajem kulturno-istorijskih spomenika. Sa razlogom je deo tog prostora proglašen nacionalnim parkom.

Kataloška ponudu odabranih tipskih projekata sprečila bi devastaciju ambijenta Fruške gore.

Planski, područje je pre svega viđeno za zaštitu i unapređenje prirodnih i spomeničkih vrednosti, saobraćajno i infrastrukturno povezivanje i opremanje. Prepoznat je kvalitet zemljišta i klimatskih uslova podneblja na ovoj lokaciji u smislu daljeg unapređenja poljoprivredne proizvodnje, posebno voćarstva i vinogradarstva.

Sve ovo daje i mogućnost za razvoj turističkih aktivnosti, počev od rekreativnih staza u prirodi, poseta kulturno-istorijskim spomenicima, sve popularnijih vinskih tura kao i kombinacije svih ovih kvaliteta u jedinstven itinerer. Zone za razvoj turističkih aktivnosti ne odnose se samo na hotelske smeštajne kapacitete, već i na zone planirane za izgradnju kuća za odmor.

Tipske kuće za ambijent uklopljen u pejzaž

Kako bi se sprečila devastacija ambijenta nasumičnim izborom i neprikladnim arhitektonski izrazom, došlo se na ideju za unapređenje prostora kroz katalošku ponudu odabranih tipskih projekata, usaglašenih sa planskom regulativom ali i savremenim zahtevima korisnika, vodeći računa i o ekonomskom i ekološkom faktoru. Izborom i kombinacijom ponuđenih rešenja stvoriće se ambijent usaglašenih formi, vizuelno atraktivan i dopadljiv, uklopljen u pejzaž.

Tri tipa kuće

Zadatak konkursa je kreirati funkcionalno i estetski kvalitetnu ponudu idejnih rešenja kuća za odmor u specifičnom ambijentu Fruške Gore i podrazumeva 3 različita tipa objekta:

 • Tip 1 – kuća za odmor za jednog vlasnika (porodica, pojedinac) maksimalne BRGP 100 m2, ne uključujući suteren.
 • Tip 2 – rezidencijalna vila maksimalne BRGP 150 m2, ne uključujući suteren. U ovom tipu razmotriti varijacije koje podrazumevaju korišćenje kuće od strane jednog vlasnika (porodica, pojedinac), do mogućnosti razvijanja posebnog dela objekta, jednog, koji bi služio kao smeštajni kapacitet u svrhu turizma. (apartman za iznajmljivanje, deljenje kuće, itd.)
 • Tip 3 – rezidencijalna vila maksimalne BRGP od 200 do 300 m2, ne uključujući suteren. Ovaj tip objekta treba da podrazumeva visok luksuzni standard objekta, što pre svega treba da se odražava u povećanom komforu i kvalitetu prostora, ne nužno u upotrebi skupih materijala i estetskog izraza. U ovom tipu razmotriti varijacije koje podrazumevaju korišćenje kuće od strane jednog vlasnika (porodica, pojedinac), do mogućnosti razvijanja posebnih delova objekta, maksimalno 3, koji bi služili kao smeštajni kapacitet u svrhu turizma. (apartmani za iznajmljivanje, deljenje kuće, itd.)

Učesnici moraju predati rešenja za minimum dve ili maksikum 3 tipa kuće. Moguće je da autori predaju konkursno rešenje za 2 ili 3 tipa kuće koja su razvijana po istoj programskoj, funkcionalnoj i estetskoj koncepciji. Svaki tip se predaje kao posebno konkursno rešenje.

Šta objekti treba da ispune

Objekti treba da ispune visok standard unutrašnje organizacije prostora, kvaliteta izgradnje i primene materijala i estetski momenat oblikovanja. Osnov su planski definisani urbanistički parametri za kuće za odmor i rezidencijalne vile. Takođe, objekti treba da budu ekonomski dostupni, energetski efikasni, kvalitetni, trajni, a pre svega prijatni za boravak u prirodnom okruženju.

Arhitektonsko oblikovanje je ključno, jer pri ponudi i izboru važna je podjednako i dopadljivost rešenja, mogućnost trasformacije i varijacije, jasan savremen izraz koji zadovoljava potrebe korisnika, ali istovremeno jasno ukazuje na tradicionalne postulate vezane za podneblje i stil. Posebno će se vrednovati implementiranje energetski održivih ideja kako u organizaciji prostora, tako i u različitim tehnološkim rešenjima.

S obzirom da se radi o tipskim kućama koje se projektuju bez znanja o specifičnosti terena, podrumsku ili suterensku etažu, na proizvoljan način za teren u padu, a sve prema pravilima građenja datim u PPO Irig.

Izvod iz prostornog plana zone Nove Banje u KO Vrdnik

Kataloška ponuda kao cilj konkursa

Izabrana konkursna rešenja će dobiti priliku da se razrade i realizuju. Predstavljaće katalošku ponudu za sve koji žele da grade u ovoj zoni, stimulans da kroz izbor kvalitetnog rešenja ujedno doprinesu očuvanju i unapređenju ambijenta i njegove vizuelne vrednosti.

Osim toga, sva rešenja će biti promovisana na internet sajtu lokalne samouprave, stručnim portalima i društvenim mrežama kao primer dobre prakse, sa ciljem da se unapredi postojeći načini gradnje, ponude i očekivanja.

Rokovi

 • Početak konkursnog roka: 15.9.2021.
 • Učesnici konkursa mogu postavljati pitanja žiriju do 25.10.2021. 
 • Krajnji rok za podnošenje konkursnih radova je 1.11.2021. do 15:00h putem portala Javnih nabavki
 • Objava rezultata konkursa: 6.11.2021.

Nagradni fond

Ukoliko u propisanom roku pristigne minimum po 3 rada za svaki tip kuće, žiri može dodeliti sledeće nagrade u neto iznosu:

 • Za kuću tip 1: 200.000 dinara
 • Za kuću tip 2: 200.000 dinara
 • Za kuću tip 3:  200.000 dinara
 • Maksimalno 2 otkupa, u zavisnosti od kvaliteta radova: 45.000 dinara

Žiri

 1. Miljan Cvijetić, dipl.inž.arh, PredsednikŽirija, Društvo arhitekata Novog Sad
 2. mr Vladimir Pihler, dipl.inž.arh, član Žirija, JP Zavod za urbanizam Vojvodine
 3. Oliver Ognjenović, član Žirija, Opština Irig

Konkursna dokumentacija

Konkursu dokumentaciju možete preuzeti na portalu Javnih nabavki.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

 1. Studentkinja arhitektue

  👏👏👏

 2. Ivana

  Nadam se da će nagrađeni projekat tipske Fruškorske kuće, imati kosi krov, obzirom na podrucje na kojem se ona predviđa…..😉

Ostavite odgovor

Obavezna polja *