Kolumna

Predstavljamo vam portal Žene u arhitekturi

Cilj novog regionalnog portala jeste da se obezbedi prostor za autorske tekstove o ženama u arhitekturi kao i da se promoviše žensko stvaralaštvo.

Portal Žene u arhitekturi pokrenut je dve godine nakon objavljivanja zapažene publikacije Žene u arhitekturi – Savremena arhitektura u Srbiji posle 1900 koja je dobila priznanje 38. Salona arhitekture.

Žene u arhitekturi je inicijativa koju je osmislila i pokrenula arhitekta Milena Zindović 2013. godine. Inicijativa je najpre bila deo aktivnosti organizacije Centar za arhitekturu Beograd, a od 2015. izdvojila se kao zasebna platforma za predstavljanje i promociju ženskog stvaralaštva u arhitekturi.

Redakciju čine Milena Zindović, glavna urednica; Marija Pavlović, urednica i Andrea Tamaš Dačić, takođe urednica portala Žene u arhitekturi.

Portal je zamišljen ne samo kao mesto za predstavljanje, već i mesto za upoznavanje, razmenu mišljenja, diskusije i komentare na ovu temu.

Teme koje su nama zapale za oko su predstavljanje dela arhitekte Jelisavete Načić uključujući i arhitektonsko remek-delo zgrade osnovne škole kod Saborne crkve u Beogradu, tekst o Ivanki Raspodović – zagonetnoj dami naše moderne kao i članak o Milici Šterić – glavnom arhitekti Energoprojekta u godinama njegovog razvoja i uzleta.

Milica Krstić – arhitekta u državnoj službi

Posebno je interesantan članak o Milici Krstić, jednoj od predstavnica arhitektonske scene u Srbiji između dva rata čija su dela obeležila arhitektonsko-urbanističku sliku Beograda. Milica se smatra jednom od najznačajnijih žena arhitekti prve polovine 20. veka, koja je svojim delovanjem ostavila jasan trag u razvoju novije srpske arhitekture. Milica Krstić je provela svoj radni vek u arhitektonskom odseku Ministarstva građevina, gde je prošla ceo put profesionalnog napredovanja, od podarhitekte pa sve do inspektora.

Zakletva pred Ministrom građevina

Među njenim ličnim dokumentima dokumentima nalazi se i ručno ispisana zakletva koju je polagala pred Ministrom građevina kada je 1934. imenovana za savetnika IV grupe. Kako piše na portalu Žene u arhitekturi, ova zakletva glasi:

Ja, Milica Krstić, zaklinjem se Svemogućim Bogom da ću Vladajućem Kralju Petru II i Otadžbini biti verna, da ću svoju dužnost po zakonima i zakonitim naredbama vršiti savesno, marljivo i nepristrasno, imajući na umu jedino opšte javne interese i izbegavajući sve ono što bi bilo na štetu poverene mi službe. Tako mi Bog pomogao.

Portal Žene u arhitekturi rasploživ je i na engleskom jeziku.

Pogledajte i razočaravajuće rezultate ove ankete:

Anketa: Žene arhitekte ne bi preporučile svoju karijeru koleginicama

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *