Arhitektura, Izdvojeno

Najviša modularna kula na svetu stigla je na gradilište kamionima

Novi rekord u prefabrikaciji: Stambena modularna kula na 32 sprata visoka 109 metara!

Projekat 461 Dean ujedno je i prvi stambeni objekat koji je otvoren u okviru Pacific Park Brooklyn, parceli od 22 hektara na kojoj se planira izgradnja stambenog prostora ukupne površine 560.000 kvadratnih metara. Kula 461 Dean dizajnirao je arhitektonski studio SHoP architects tako da svaki modul koji se donosi iz fabrike može da stane na kamion.

461-dean-01

Kompletna kuhinja zajedno sa uređajima urađena je u fabrici, transportovana na gradilište i tamo ugrađena na lice mesta.

 

Nova modularna kula sadrži 149 studija, 166 jednosobnih i 48 dvosobnih stanova, piše Designboom.

461-dean-02

Do drugog sprata objekat je izgrađen na konvencionalan način, a ostatak zgrade izveden je od gotovih modularnih elemenata koji su izgrađeni u fabrici.

461-dean-08

Proces projektovanja podrazumevao je da se svaka modularna jedinica uradi tako da može da stane na kamion. Na primer, kompletna kuhinja zajedno sa uređajima urađena je u fabrici, transportovana na gradilište i tamo ugrađena na lice mesta.

461-dean-07

Izgradnja konstrukcionih elemenata van gradilišta smanjuje štetni uticaj na životnu sredinu i ujedno nudi građevinskoj industriji da na kreativan način reši potrebe današnjih gradova.

– istakao je Chris Sharples, ispred ShoP architects.

„Ovo je pionirski projekat i metod koji smo ovde razvili može nam pomoći da zadovoljimo ogromnu potražnju za stambenim prostorom koja je prisutna u Njujorku kao i drugim brzorastućim gradovima“, dodao je on.

461-dean-03

461-dean-04

Kula u Bruklinu, koji je poslednjih godina postao poželjno mesto za stanovanje mladih ljudi, u neposrednom okruženju ima dobre opcije za javni prevoz kao i fantastičan kulturni i noćni život.

461-dean-05

461-dean-06

Proces je podrazumevao i da se pločice u modularnim elementima zalepe još u fabrici.

461-dean-09

461-dean-10

Pogledajte i kako izgleda najviša zgrada od drveta.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *