Arhitektura

Nikken Sekkei projektuje novi Kamp Nou

Čuveni stadion u Barseloni pretreće velike promene nakon kojih će njegova korisna površina porasti sa 40 na 104 hiljada kvadrata.

Renomirani japanski arhitektonski biro Nikken Sekkei odabran je da zajedno sa Joan Pascual-Ramon Ausio Arquitectes, projektuje novi stadion Kamp Nou za fudbalski klub Barselona, pišu španske novine La Vanguardia. Pobednički tim odabran je između troje finalista: HKS + COX + Batell i Roig Arquitectes; BIG + IDOM + BAAS Arquitectes; POPULOUS + Mias Arquitectes + RCR Arquitectes.

camp-nou-new-3

Projekat novog Kamp Noua će biti dopuna nedavnog predstavljenog Palau Blaugrana, nove Barselonine košarkaše arene koju će uraditi HOKTAC Arquitectes. Sve zajedno, ovo je deo velikog master plana zvanog Espai Barca koji ima za cilj da FC Barselona dobije vrhunski sportski centar za novo doba, navodi se u klubu.

Žiri je bio sastavljen od pet članova kluba, tri člana Kolegijuma arhitekata Katalunje i jednog člana gradske vlaste.

camp-nou-new-2

Stadion Camp Nou, koji je 1957. godine projektovao španski arhitekta Francesc Mitjans Miró, nakon predviđenog renoviranja, imaće moderan izgled, koji istovremeno poštuje prvobitni izgled stadiona.

Pobednički projekat podrazumeva zadržavanje forme od tri sprata, ali će treći nivo biti proširen. Osim toga, planira se dodavanje krova od 47.000 metara kvadratnih, koji će od vremenskih nepogoda štititi sva sedišta na stadionu.

Kapacitet stadiona biće povećan sa trenutnih 99.350 na 105.000 sedišta i sva će imati dobar pogled na teren.

Kapacitet stadiona biće povećan sa trenutnih 99.350 na 105.000 sedišta. Osim što projekat podrazumeva značajno proširenje tribina, on ispunjava i jedan od glavnih uslova, da sva dodatno projektovana sedišta imaju dobar pogled na teren.

Na 3D prikazima, može se uočiti intezivno korišćenje rasvete u crvenoj boji na fasadi stadiona, ali i kombinacija crvene sa plavom na krovu, koje su i zaštitne boje ovog katalonskog kluba.

Svaki nivo, celim svojm obodnim delom imaće široku stazu koja će biti zatvorena transparentnim panelima. Osim ovoga, projekat podrazumeva i bolje organizovanje prolaznih zona za osobe sa invaliditetom. Tako će razmak između sedišta biti povećan, a hodnici prošireni.

camp-nou-new-4

Novi Kamp Nou biće impresivno zdanje koje će primati 105.000 ljudi na ukupnoj površini od 104.000 kvadrata. Radovi na ovom velikom projektu počinju 2017. a trebali bi da budu završeni 2021. godine.

Pogledajte i kako će izgledati novi Željin stadion:

Kako će izgledati novi stadion sarajevskog Željezničara

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *