Projekat potpisuju praški studio Atelier SAD i dizajnerka enterijera Iveta Zaharjašova; Foto: BoysPlayNice
Svetski projekti

Kuća obložena plutom izgrađena uz poštovanje tradicije, istorije i okoline

Pogled i integracija unutrašnjih prostora u pejzaž bili su jedan od glavnih motiva koji su pokretali proces dizajna kuće delimično ugrađene u travnati nasip.

Praški arhitektonski studio Atelier SAD i dizajnerka enterijera Iveta Zaharjašova kreirali su u jednom selu u Češkoj porodičnu kuću obloženu plutom, koja je jednim svojim delom ugrađena u brdo.

Kuća je izgrađena duž konturne linije u podnožju grebena Ješted, sa pogledom na Češki raj, zaštićeno područje i prvi prirodni rezervat u ovoj srednjoevropskoj zemlji, koji je prostire na 182 kvadratna kilometra.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Kuća se nalazi u blizini zaštićenog područja Češki raj; Foto: BoysPlayNice

Integracija unutrašnjih prostora u pejzaž

„Pejzaž je otvoren, dominiraju cvetne, neograđene livade. Pogled i integracija unutrašnjih prostora u pejzaž bili su jedan od glavnih motiva koji su pokretali proces dizajna kuće“, istakli su arhitekti za Dezeen.

Kuća je delimično ugrađena u travnati nasip, na čijem vrhu se nalazi put koji omogućava da se organizuje direktan pristup na krov, koji jednim delom služi kao parking.

Ostatak krova je kreiran od kosih aluminijumskih limova i ima zabat koji izlazi na jednom kraju i stvara natkrivenu terasu sa pogledom na neograđenu baštu.

Pluta je odabrana je zbog svojih termičkih karakteristika i otpornosti na vremenske prilike; Foto: BoysPlayNice

Delovi fasade koji nisu u staklu, obloženi su portugalskom ekspandiranom plutom, postavljenom u formi vertikalnih traka različitih širina

Delovi fasade koji nisu u staklu, obloženi su portugalskom ekspandiranom plutom, postavljenom u formi vertikalnih traka različitih širina, a po rečima autora, ovo je prvi primer primene ove plute i na ovaj način u Češkoj.

Pluta kao primarni materijal eksterijera odabrana je zbog svojih termičkih karakteristika i otpornosti na vremenske prilike, objasnili su češki arhitekti.

Trouglasta zastakljena pregrada, koja odražava oblik zabata, proteže se ne bi li odvojila terasu od unutrašnjosti, kako bi se otvorio pogled ka livadi. Zastakljeni delovi fasade su klizni, te mogu otvoriti prostor i vizuelno i fizički.

Zastakljeni delovi fasade otvaraju prostor i vizuelno i fizički; Foto: BoysPlayNice

Usklađivanje funkcionalnih aspekata

Kuhinja, trpezarija i dnevni boravak otvorenog plana su orijentisani oko visećeg kamina, a gleda i na sekundarni stambeni prostor na međuspratu. Spavaće sobe, kupatila i skladišni prostori raspoređeni su duž dužeg hodnika, koji je usmeren ka ulaznim vratima.

„Unutrašnji dizajn kuće, zajedno sa organizacijom prostora verovatno je nastao i ranije od same kuće. Mnogi funkcionalni aspekti su bili jasni od samog početka, a mi smo se u suštini bavili samo njihovim usklađivanjem. Tako se postepeno rađao ceo projekat, uz poštovanje lokalne tradicije, istorije, materijala i okoline“, rekla je Iveta Zaharjašova.

Projekat je izveden uz poštovanje lokalne tradicije, istorije, materijala i okoline; Foto: BoysPlayNice

Grafički prilog

Osnove

Foto-galerija

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Projekat potpisuju praški studio Atelier SAD i dizajnerka enterijera Iveta Zaharjašova; Foto: BoysPlayNice
Projekat potpisuju praški studio Atelier SAD i dizajnerka enterijera Iveta Zaharjašova; Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *