Ideja je bila da se napravi velika i masivna kuća koja pak svojom pojavom neće remetiti prirodni ambijent. Arhitekte su u tome i uspele…

Okružena jezerom, uređenim vrtovima i prostranom livadom, kuća Hampshire u Engleskoj skladno je ukomponovana u ovaj ambijent, uzimajući od njega najbolje, prekrasne poglede i slobodu prostora.

Projekat ove impozantne kuće od 1.250 metara kvadratnih potpisuje Niall McLaughlin Architects koja se sa ulaza, na izdignutom terenu, očituje kao jednospratna struktura. Međutim, spuštanjem niz uređenih drvored otvara se puni pogled na dvospratni objekat organizovan kao sistem spojenih volumena.

Sklad u eksterijeru postignut je primenom svetlog kamena i prefabrikovanih betonskih elementa, kao i hrasta.

Frontalna strana kuće u svakoj svojoj zoni na najbolji način koristi poglede na okruženje, a segmenti duple spratne visine, poput zatvorenog bazena i kuhinje, usmereni su na svakodnevna dešavanja i aktivnosti porodice.

Oko dvospratne kuhinje monumentalnog dizajna odvija se svakodnevni život stanara ove kuće.

Stepenište u kamenu i betonu

Centralno pozicionirano glavno stepenište kuće, izvedeno je u kombinaciji kamena i betona i svojom masivnošću a ujedno i jednostavnošću dominira prostorom i predstavlja primarni element komunikacije u kući.

Prostori za cirkulaciju na spratu imaju pogled na centralna dešavanja u prizemlju, odnosno na bazen i kuhinju.

Dominacija hrasta

Biblioteka, čitaonica, prostori za igru kao i ostatak kuće izvedeni su kroz primenu hrastovog drveta kao primarnog materijala.

Spavaće sobe mogu se pohvaliti panoramskim pogledom kao svojim najvećim adutom.

Spoljašnje drvene žaluzine segmentno propuštaju prirodno svetlo u sobu, dok se potpuna zamračenost može dobiti draperijama.

Drvo, beton i čelik

Arhitekte firme Niall McLaughlin Architects pazili su da materijali korišćeni u enterijeru i eksterijeru budu u skladu su sa okruženjem. U unutrašnjosti, konstrukcija izvedena u kombinaciji betona i čelika, prekrivena je u zoni plafona hrastovim gredama, a zidovi u kombinaciji ploča istog drveta i belih zidova.

Skladan vizuelni odnos u eksterijeru postignut je primenom svetlog kamena i prefabrikovanih betonskih elementa, kao i hrasta, koji na fasadnim elementima nije dodatno tretiran kako bi vremenom dobio srebrno sivu boju.

Grafičke podloge:

Situacioni plan
Osnova prizemlja
Osnova sprata
Presek kuće i okolnog terena

Foto: Nick Kane, via ArchDaily

Kad ste već ovde…