Foto: Beatrice Bonzanigo, IB Studio
Svetski projekti

Ova mala ovalna kuća može da se namesti u 20 različitih konfiguracija

Iako broji svega 27 kvadrata, kružna lepotica uz samo par trikova može da se transformiše na čak 20 načina. Pogledajte kako!

Iako nam nikada nije premalo kvadrata, male prenosne kuće postaju sve popularnije u svetu ali i kod nas. Pisali smo o novosadskom Hubstacksu i njihovoj Oikos kućici, a ovog puta osvrćemo se na inovativni primer koji nam stiže iz Italije.

Objekat Casa Ojalo delo je italijanske dizajnerke Beatrice Bonzanigo iz studija IB koja je u svega dvadesetak kvadrata smestila sve što je potrebno za kratak odmor u prirodi. Ova mala ovalna kuća jedinstvena je po tome što u njoj klizni zidovi i pregrade od čvrste tkanine dele prostor na više različitih načina, a pokreću se pomoću konopca i kanapa… pardon, čekrka.

Foto: Beatrice Bonzanigo, IB Studio

Klizni zidovi i pregrade od čvrste tkanine dele prostor na više različitih načina, a pokreću se pomoću konopca i čekrka.

Zahvaljujući tome, enterijer može potpuno da se transformiše i od jedinice sa zasebnim prostorijama (u šta spadaju spavaća soba, dnevni borava i kupatilo) u nekoliko poteza može da se dobije kuća otvorenog plana. Dizajneri tvrde da na ovaj način može da se dođe do čak 20 različitih iteracija.

Ovo je vrlo zgodno jer ova prenosna kućica može da odgovori različitim klimatskim uslovima, različitim potrebama korisnika kao i različitim konfiguracijama terena.

Foto: Beatrice Bonzanigo, IB Studio

Od Alpa preko Jadrana do Anda

Objekat je zamišljen tako da može da se postavi bilo gde: od Alpa preko Jadrana do Anda. Energijom ga napajaju solarni paneli, a na krovu je smeštena cisterna za sakupljanje kišnice.

Foto: Beatrice Bonzanigo, IB Studio

Premijera u Milanu

Bonzanigova će svoj prototip predstaviti na Salonu nameštaja u Milanu početkom aprila, a i dalje je nepoznato hoće li se ova jedinica naći u širokoj proizvodnji, prenosi portal The Spaces.

Foto: Beatrice Bonzanigo, IB Studio
Foto: Beatrice Bonzanigo, IB Studio

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *