Boerentoren u belgijskom gradu Antverpenu; Vizuelizacija: Luxigon + Wikimedia
Svetski projekti

Hrabra nadgradnja: Novi spratovi na nekada najvišoj kuli Evrope

Nova struktura će bukvalno „sedeti“ na vrhu tornja kao kruna objekta, suprotstavljajući se art deko stilu originalne strukture, koji će biti očuvan.

Praksa poljsko-američkog arhitekte Daniela Libeskinda projektovala je savremeno proširenje za čuvenu zgradu Boerentoren u belgijskom gradu Antverpenu, nekada najvišu kulu u Evropi.

Studio Libeskind planira da uvrsti kulturne sadržaje novim proširenjem, kao i da kreira vidikovac na krovu 90 godina starog nebodera, koji je u art deko stilu projektovao belgijski arhitekta Jan Van Henaker.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Boerentoren originalno je projektovao belgijski arhitekta Jan Van Henaker; Vizuelizacija: Luxigon

Dizajn bez presedana svog vremena

Idejno rešenje je razvijeno u saradnji sa lokalnim arhitektonskim studiom ELD, kao pobednički predlog na konkursu koji je sprovela kompanija koja je vlasnik objekta, poznati lučki operater Katoen Natie, piše Dezeen.

Cilj Katoen Natie je da se zgrada transformiše, a ideja je da, kada projekat bude gotov, objekat postane kulturna institucija otvorena za javnost, koja će pritom nastaviti da čuva svoje arhitektonsko nasleđe.

„U svoje vreme Boerentoren je predstavljao dizajn bez presedana, baš kao Empire State Building u Njujorku, gde ja i živim. Ovo je bila privatna zgrada, sa stanovima i kancelarijama, a danas ceo kompleks pretvaramo u javni prostor za podršku umetnosti“, rekao je Daniel Libeskind.

Nekadašnja najviša zgrada Evrope; Vizuelizacija: Luxigon

Nova struktura će bukvalno „sedeti“ na vrhu tornja kao kruna objekta.

Radovi na restauraciji objekta su već počeli, te je unutrašnjost u potpunosti demolirana zbog prisustva azbesta. Ipak, radovi koji će se sprovesti prema Libeskindovom projektu tek treba da budu odobreni od strane nadležnih službi, tako da konačni dizajn može imati i određene izmene u odnosu na predstavljeno rešenje.

Ukoliko projekat bude odobren, nova struktura će bukvalno „sedeti“ na vrhu tornja kao kruna objekta, suprotstavljajući se art deko stilu originalne strukture, koji će biti očuvan.

Zahvaljujući predstavljenim renderima, možemo uočiti da studio planira da doda staklenu kulu koja će na zadnjoj strani sadržati vertikalu sa obiljem biljaka, a koje će biti vidljive gledano spolja.

Objekat je prvobitno bio izgrađen kao stambena kula; Vizuelizacija: Luxigon

Javni prostor s prekrasnim pogledima na grad

Bitno je napomenuti i da se, iako tačna visina proširenja još uvek nije jasno definisana, ne planira da Boerentoren premaši visinu katedrale u Antverpenu, koja je visoka 123 metra.

Ukoliko ova struktura bude izgrađena, proširenje kule biće otvoreno za javnost i korišćeno kao prostor iz kog se može uživati u prekrasnim pogledima na Antverpen, družiti u barovima i restoranima koji će se takođe ovde nalaziti.

U okviru Libeskindovog projekta planira se sa postojeći delovi kule budu transformisani u različite kulturne i obrazovne prostore, uključujući i tri sprata izložbenih prostora.

Zgrada je krajem 1960-ih transformisana u kancelarijski toranj; Foto: Wikipedia (User: Manfreeed)

Planira se sa postojeći delovi kule budu transformisani u različite kulturne i obrazovne prostore, uključujući i tri sprata izložbenih prostora.

Planirano je i da postojeći podrumski nivo, kao i dva nivoa parking prostora, takođe budu pretvoreni u galerijske prostore posvećene istoriji Antverpena.

Boerentoren, što bi u prevodu značilo Farmerova kuća, prvobitno je bio izgrađen kao stambena kula, pre nego što ga je KBC banka transformisala u kancelarijski toranj.

KBC je renoviranje i proširenje zgrade sprovela kasnih 60-ih godina prošlog veka, nakon što su bili primorani ili da objekat renoviraju ili da ga sruše. Tako da planirana rekonstrukcija i promena namene neće biti prva u istoriji objekta.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *