Kuća od 500 kvadrata; Foto: © Sonja Dubak
Regionalni projekti

Villa B u Bandićima: Svedena i čista arhitektura utkana u crnogorske stene

Objekat ukupne površine od 500 kvadrata ne beži od „neprijateljske“ konfiguracije terena već, naprotiv, sa njom skladno kreira životni prostor.

Podgorički arhitektonski studio ANDU Architects potpisuje projekat porodične kuće sa lokacijom nedaleko od crnogorskog glavnog grada, u naselju Bandići.

Objekat nazvan Villa B svoj koncept je dobio u skladu sa svojim neposrednim okruženjem, te je pažnja usmerena na prirodnu okolinu i poglede na okolne krošnje utkana u projekat.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Najveći kvalitet lokacije je neobičan pejzaž stenovitog brda obraslog šumom; Foto: © Sonja Dubak

Akcenat na sadržajima i njihovim vezama

„Vodimo se idejom da jednostavni pristupi dovode do najelegantnijih rešenja, pa je naša arhitektura svedena i čista, sa akcentom na sam program, odnosno sadržaje i njihove veze“ – objasnili su podgorički arhitekti za Archello.

Dodaju da je u slučaju Vile B kao najveći kvalitet lokacije bilo potrebno istaći neobičan pejzaž stenovitog brda obraslog šumom, pa je objekat formiran na ivici brda i pretežno orijentisan prema šumi.

Donji blok vile je obložen drvenim daskama u tehnici paljenog drveta; Foto: © Sonja Dubak

Ovakva jukstapozicija pokazala se kao odlično sredstvo za kvalitetan odnos i međusobno isticanje i poštovanje upoređenih uslova.

„U ovako složenom okruženju, želja nam je bila da arhitekturom stvorimo kontrast. Čista kubična forma za razliku od složene pronađene, sa odsustvom bilo kakve potrebe za mimikrijom“, rekli su iz studija..

Ovakva jukstapozicija, dodaju, pokazala se kao odlično sredstvo za kvalitetan odnos i međusobno isticanje i poštovanje upoređenih uslova (pronađeno-formirano).

Donji blok vile je obložen drvenim daskama u tehnici paljenog drveta; Foto: © Sonja Dubak

Velika količina prirodnog osvetljenja

Donji blok vile je obložen drvenim daskama u tehnici paljenog drveta. Na ovaj način drvo se prirodnim procesom čuva, odnosno štiti od parazita i spoljašnjih uticaja.

Odnos između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora zasniva se na obezbeđivanju što veće količine prirodnog osvetljenja, što je postignuto pažljivim pozicioniranjem otvora na fasadi, koji su pritom različite veličine.

Otvori na fasadi su različite veličine; Foto: © Sonja Dubak

Prostori na donjem nivou su povezani terasom, te je kreiran skladan prostor za okupljanje.

Na gornjem nivou su smeštene spavaće sobe i zajedničke prostorije, dok je na donjem nivou organizovan dnevni boravak sa kuhinjom i trpezarijom. Prostori na ovom nivou su povezani terasom, te je kreiran skladan prostor za okupljanje.

Najniži nivo objekta je rezervisan za smeštaj gostiju, kao i prostorije za vežbanje, razonodu i pomoćne prostorije, a na ovom nivou je i garaža. Iza objekta je smešten i bazen, uvučen u stenovito šumsko okruženje, navode na kraju podgorički arhitekti.

Na donjem nivou organizovan je dnevni boravak sa kuhinjom i trpezarijom; Foto: © Sonja Dubak

Grafički prilozi

Osnova podruma
Osnova podruma
Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova sprata
Osnova sprata
Elevacija 01
Elevacija 01
Elevacija 02
Elevacija 02
Perspektiva
Perspektiva

Foto-galerija

Kuća od 500 kvadrata; Foto: © Sonja Dubak
Kuća od 500 kvadrata; Foto: © Sonja Dubak
Foto: © Sonja Dubak
Foto: © Sonja Dubak
Foto: © Sonja Dubak
Foto: © Sonja Dubak
Foto: © Sonja Dubak
Foto: © Sonja Dubak
Foto: © Sonja Dubak
Foto: © Sonja Dubak
Foto: © Sonja Dubak
Foto: © Sonja Dubak
Foto: © Sonja Dubak
Foto: © Sonja Dubak
Foto: © Sonja Dubak
Foto: © Sonja Dubak

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *