Novi kancelarijski prostor beogradskog biroa Studio Autori; Foto: Relja Ivanić
Enterijeri, Izdvojeno

Autorski pečat: Prostor u kojem se osete kapaciteti poznatog beogradskog studija

Negde između studija, moderne kancelarije i galerije, novi prostor Studija Autori nudi mogućnost različitih scenarija koji se u njemu odvijaju.

U maloj stambenoj zgradi iz 1922. godine, na samom kraju ulice Kneza Miloša u Beogradu, od ove godine nalazi se kancelarija poznatog prestoničkog arhitektonskog studija.

Budući da je Studio Autori, inače osnovan 2008. godine, sve do skora u tu svrhu koristio iznajmljene prostore, beogradski arhitekti kažu da je bilo samo pitanje vremena kada će se ovo dogoditi.

„Godinama smo bili gladni za promenom ove vrste. S druge strane, imali smo veliku potrebu da klijenti samim dolaskom u naš prostor osete kapacitete studija“ – kažu iz Studija Autori za Gradnju.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Novi prostor prostire se na 130 kvadratnih metara; Foto: Relja Ivanić

Vanvremenska podloga za dolazeće projekte

Prostor od 130 m2 koji šestočlani tim deli sa kolegama iz studija April, zamišljen je kao nešto više od
tipičnog kancelarijskog prostora. Želja je bila da se kroz dizajn prostora predstavi rad studija, ali i potencijal i mogućnost za dalji razvoj.

Kako za naš portal navode iz Studija Autori, želja im je bila da naprave vanvremensku podlogu za najrazličitije dolazeće projekte.

„Neutralna paleta to dozvoljava, a u kombinaciji sa nekim od omiljenih trikova koje smo uspeli da postignemo u prostoru i pažljivo biranim komadima od kojih smo mnoge sami pravili, možemo samo da kažemo da se radujemo da vidimo kako će se tek osvojeni prostor menjati s vremenom“ – kažu Autori.

Dispozicija prostora

U studiju možete da vidite rotirajuće ogledalo, zidove obložene glinom, gumu, mermerne stećke, svetlosne štapove, drveni nameštaj…

Dodaju da lokacija uvek utiče na arhitekte, čak i onda kada odluče da ne utiče, te da su ovog puta glavnu inspiraciju našli u materijalima.

„U studiju možete da vidite rotirajuće ogledalo, zidove obložene glinom, gumu, mermerne stećke, svetlosne štapove, drveni nameštaj… Sve ovo pod istim krovom, a da izgleda kao da je iz iste pesme – to je bio cilj!

U enterijeru studija našli su se i mermerni stećci; Foto: Relja Ivanić
U enterijeru studija našli su se i mermerni stećci; Foto: Relja Ivanić
Mnoge od komada Autori su sami napravili; Foto: Relja IvanićFoto: Relja Ivanić
Mnoge od komada Autori su sami napravili; Foto: Relja IvanićFoto: Relja Ivanić

Šetajuće zavese sa papirnom teksturom

Konferencijsku salu od antrea i radne sobe odvajaju dva rotirajuća ogledala koja, u zavisnosti od toga pod kojim ih uglovima ostavite/otvorite, daju scenografiju željnu Kerolove Alise.

Dve dodatne kancelarije su od koridora odvojene staklenim vratima. Tu su i zavese sa papirnom teksturom koje mogu da odšetaju od radnog prostora, duž koridora, sve do kuhinje.

Zavese se prostiru od radnog prostora, duž koridora, sve do kuhinje; Foto: Relja Ivanić

Prvi utisak svakom ko uđe u prostor biće prirodni tonovi TerraVista sitnozrnog glinenog maltera firme Matteo Brioni.

Kako dalje navode iz studija, prvi utisak svakom ko uđe u prostor biće prirodni tonovi TerraVista sitnozrnog glinenog maltera firme Matteo Brioni.

„Moramo da priznamo da nas je i same iznenadila toplina ovog proizvoda koji od prostora, u zavisnosti od svetla, pravi utisak nekakve pustinjske pećine“ – kažu arhitekti.

Tu su, dodaju, i large-scale stolovi od hrasta koje su sa uživanjem dizajnirali i radili sa GIR-om. Kao i na zidovima, na plafonima je takođe Matteo Brioni glina, tačnije TerraSilk Structured glinena boja.

Prostorom dominiraju prirodni tonovi TerraVista sitnozrnog glinenog maltera; Foto: Relja Ivanić

Rasveta u senci igre prirodnog svetla

Kada je rasveta u pitanju, „zvezda“ studija je Lambert et Fils luster u konferencijskoj sali.

Takođe, tu su i light boxevi koje su sami radili za ovaj prostor, kao i FLOS zidne lampe.

„Sve to pada u senku pred igrom prirodnog svetla koje iz ulice Kneza Miloša dolazi u prostor“ – ističu za naš portal beogradski arhitekti.

Lambert et Fils luster u konferens sali; Foto: Relja Ivanić

Među najveće izazove spadaju grubi građevinski radovi, sanacija tavanice i podne ploče stare tačno jedan vek.

Jedan upečatljivi detalj-ne-detalj koji su iz studija odabrali kao najdominantniji, ali je njihovih ruku delo, jesu rotirajuća ogledala koja u novi prostor ubacuju još više svetla.

Kada su u pitanju najveći izazovi u projektovanju i realizaciji enterijera, naši sagovornici navode da ih je bilo mnogo, ali da u top 3 spadaju grubi građevinski radovi, sanacija tavanice i podne ploče stare tačno jedan vek.

„Verujemo da naš tim sa uživanjem koristi prostor u čijoj je izvedbi aktivno učestvovao“ – kažu na kraju razgovora za Gradnju iz Studija Autori.

Klijenti samim dolaskom u novi prostor mogu da osete kapacitete studija; Foto: Relja Ivanić

Grafički prilog

Foto-galerija

Novi kancelarijski prostor beogradskog biroa Studio Autori; Foto: Relja Ivanić
Novi kancelarijski prostor beogradskog biroa Studio Autori; Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
 Klijenti samim dolaskom u novi prostor mogu da osete kapacitete studija; Foto: Relja Ivanić
 Klijenti samim dolaskom u novi prostor mogu da osete kapacitete studija; Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Mnoge od komada Autori su sami napravili; Foto: Relja IvanićFoto: Relja Ivanić
Mnoge od komada Autori su sami napravili; Foto: Relja IvanićFoto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Lambert et Fils luster u konferens sali; Foto: Relja Ivanić
Lambert et Fils luster u konferens sali; Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
U enterijeru studija našli su se i mermerni stećci; Foto: Relja Ivanić
U enterijeru studija našli su se i mermerni stećci; Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Faktografija
ime projekta:

Studio Autori Office

autor:

Studio Autori

kvadratura:

130 m2

lokacija:

Ulica Kneza Miloša, Beograd

godina projektovanja:

2021.

godina realizacije:

2022.

fotografija:

Relja Ivanić

Još projekata Studija Autori...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Tomo

    Ja se izvinjavam, ali ovaj glineni malter izgleda odvratno. Bukvalno, ne mogu da zamislim nijednu osobu koja je bila u fazonu WOW DA OVO JE NAJBOLJA OPCIJA I BOJA ZA ZID! Onaj luster u konferensu govori da ovi ljudi ne koriste konferens. Mnogo je sterilno. Ubio bih se da moram da radim u ovom prostoru.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *