Kuću The Hithe projektovao je arhitektonski biro IF DO; Foto: Mike Massaro
Svetski projekti

Montažno-demontažna kancelarija napravljena za višekratnu upotrebu

Ovaj potpuno prenosiv objekat od drveta i čelika smešten je na temeljima prethodnog objekta čime je smanjena količina betona na gradilištu.  

Drvene daske u nijansama zelene prekrivaju spoljašnjost montažnog objekta nazvanog The Hithe (srp. pristan) – radnog prostora i inkubatora za startap kompanije koji je dizajnirao britanski arhitektonski studio IF_DO.

Jeftin i potpuno demontažan, ovaj savremeni kancelarijski prostor u Londonu zauzimaće lokaciju sledećih 11 godina, nakon čega će biti izmešten.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Jeftin i potpuno demontažan objekat; Foto: Mike Massaro

Visoki standard uz mali budžet

„Projektovanje privremene zgrade visokog arhitektonskog standarda, koja će biti isporučena uz veoma mali budžet, uvek će biti izazov“, rekao je za Dezeen suosnivač biroa IF_DO Tomas Brajant.

„Tome smo dodali i ambiciju da je učinimo montažno-demontažnom i spremnom za višekratnu upotrebu“, dodao je on.

Zgrada je dizajnirana tako da se izbegne izgled privremene namene; Foto: Mike Massaro

Jednostavan okvir od drveta i čelika nalazi se na postojećim temeljima iz prethodne upotrebe lokacije.

Sa 12 jedinica za radni prostor – od kojih jednu zauzima Meanwhile Space, firma koja se bavi upravo prenamenom napuštenih placeva – kao i centralni prostor za okupljanje, kuhinju i dvorište severno od lokacije, zgrada je dizajnirana tako da se izbegne izgled privremene namene.

Jednostavna konstrukcija od drveta i čelika, razvijen u saradnji sa građevinskim inženjerom Eliotom Vudom i proizvođačem Weber Industries, leži na temeljima prethodnog objekta čime je prilikom izgradnje znatno smanjena količina betona.

The Hithe je postavljen na temeljima prethodnog objekta; Foto: Mike Massaro

Novi orijentir u uličnom pejzažu

Dva velika prozora sa lanternama, kao i zelena završna obrada na fasadi i ogradi zgrade, korišćeni su da pomognu u stvaranju novog „orijentira u uličnom pejzažu“, koji ima za cilj da poveća broj ljudi duž obližnje ulice.

„Jedna od ključnih želja zajednice bila je da zgrada ne izgleda privremeno“, objasnio je Brajant.

„Nisu želeli da se osećaju kao da žive kraj gradilišta, tako da su kontejneri za transport i privremene kancelarije na lokaciji isključeni kao opcija na samom početku“, nastavio je on.

Prozori sa lanternama nalaze se na oba kraja zgrade; Foto: Mike Massaro

Prostori na spratu koriste svetlost i visinu plafona koju stvaraju prozori sa lanternama na oba kraja zgrade.

U enterijeru su stvoreni otvoreni, svetli prostori, a arhitekte su iskoristile i priliku da testiraju ideje za prenosive, radne mikro-jedinice, koje bi mogle da se repliciraju na drugom mestu.

Deset manjih radnih prostora zauzima prizemlje, dok dva veća prostora iznad koriste svetlost i duplu visinu plafona koju stvaraju prozori sa lanternama na oba kraja zgrade.

U enterijeru su stvoreni otvoreni, svetli prostori; Foto: Mike Massaro

Model koji će biti široko repliciran

Svim jedinicama radnog prostora se pristupa spolja, sa pristupnim stepenicama i etažom na severnoj strani zgrade koja povezuje gornje prostore, kako bi se smanjila potreba za prostorom za cirkulaciju.

„Potreba za pristupačnim radnim prostorom i dostupnost slobodnih parcela za privremeno korišćenje je realnost na mnogim mestima, a posebno u Londonu, tako da je ovo model za koji očekujemo da će biti prilično široko repliciran“, rekao je na kraju Brajant.

Objekat sadrži ukupno 12 jedinica za radni prostor; Foto: Mike Massaro

Grafički prilozi

Foto-galerija

Kuću The Hithe projektovao je arhitektonski biro IF DO; Foto: Mike Massaro
Kuću The Hithe projektovao je arhitektonski biro IF DO; Foto: Mike Massaro

Fotografije: Mike Massaro

Izabrali smo za vas…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *