Montažna kuća sa belom bazom i tamnom nadgradnjom
Izdvojeno, Mini home

Mala montažna kuća sa bazom prilagodljivom različitim terenima

Na zaobljeni postament, koji štiti objekat od vlage, hladnoće i snega, smešta se montažna čelična konstrukcija koja krije topli enterijer.

Arhitekte Danilo Nedeljković i Ela Nešić iz beogradskog Studio ENND projektovali su za konkurs Mini home malu montažnu kuću od 42 metra kvadratnih (55m2 neto) koja se idealno može uklopiti u obronke Kosmaja, Avale, Bukulje ili Fruške gore.

Koncept projekta je denivelisani, pokrenut sklop, ekonomičan i racionalan za brzu montažnu gradnju, a proistekao iz funkcionalnih razloga odvajanja kuće od tla, radi bolje zaštite od vlage, hladnoće i snega što predstavlja glavni problem kuća u prirodnom okruženju.

Pritom postament – „baza“ kuće omogućava veću prilagodljivost različitim vrstama terena, tako da je moguće realizovati strukturu bez obzira na topografiju i nagib terena. Prostor koji zauzima baza ima pored konstruktivne i svoju utilitarnu funkciju jer je iskorišćen kao degažman za baštenski alat i opremu, bicikl za vožnju po prirodi i slično.

Unutrašnji zidovi i plafoni dnevne i noćne zone završno su obloženi furniranim šper pločama

Baza služi i kao degažman za baštenski alat i opremu, bicikl za vožnju po prirodi i slično.

Na zidanu ili livenu bazu kuće smešten je montažni sklop čelične noseće konstrukcije završno obložen tamnim Alucobond termoizolovanim panelima koje prave kontrast u odnosu na svetlu boju betonske baze.

Vertikalni slojevi/segmenti u arhitekturi kuće su kontrastirani ne samo putem boje i materijala, već i putem forme, pa je zaobljenim ivicama betonske baze suprotstavljena izlomljena forma krova.

Postupak izgradnje

Gradiranje nivoa

Unutrašnji prostor kuće segmentiran je na nekoliko nivoa koji egzistiraju u istom volumenu. Ova segmentiranost na nivoe čita se i samoj formi kuće. Gradiranjem nivoa, funkcije se diskretno diferenciraju i formira se više ambijenata različitih visina. Tako se formiraju raznolike senzacije i prizori i pored relativno male površine objekta.

Dok su prostor ulaza, servisni i spavaći deo niže visine, dnevna zona ima veći komfor i volumen, koji se širi ka eksterijeru putem velike klizne stene i terase. Pokrenuta forma krova prisutna je i u samom enterijeru što doprinosi njegovoj atraktivnosti.

Osnova objekta

Primenjena je Alumil Smartia stolarija u kombinaciji aluminijum/drvo sa troslojnim staklo paketima.

Unutrašnji zidovi i plafoni dnevne i noćne zone završno su obloženi furniranim šper pločama koje dodaju utisak topline ovom prostoru čijim središtem dominira kaminsko ložište.

Objekat i pored kompaktnosti kada je reč o prostoru, ima u sebi integrisana savremena rešenja poput podnog električnog grejanja, roletni na motor, sistema za video nadzor i daljinsko upravljanje itd.

Primenjena je Alumil Smartia stolarija u kombinaciji aluminijum/drvo sa troslojnim staklo paketima kao i Parklex drveni fasadni paneli.

Presek objekta

Kibicfenster – niša za poglede

Arhitektura objekta razigrana je bočnom prozorskom nišom – „kibicfensterom“ značajnim i za enterijer samog objekta, pošto formira dodatni mikroambijent u okviru dnevne zone u kome se može sedeti, kontemplirati ili uživati u pogledu koji se pruža kroz prostrani prozor na niši.

„Kibicfenster“ formira dodatni mikroambijent u okviru dnevne zone

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

5 komentara

 1. Milivoje iz Beča

  Koliko košta da se ova kuća napravi? Da li može za 500-600 eura po kvadratu?

  1. Studio ENND

   Poštovani, s obzirom da je projekat radjen na idejnom nivou za potrebe konkursa teško je odrediti tačan potreban budžet za gradnju na osnovu njega.
   Na osnovu našeg dosadašnjeg iskustva možemo reći da preliminarna prognoza koju ste dali nije nerealna, ali naravno u mnogome zavisi od same materijalizacije i nivoa opremanja objekata, kao i od same lokacije na kojoj se gradi. Srdačan pozdrav!

 2. miki

  interesantno rešenje, što više ovakvih malih kuća srećnija srbija! u tekstu je mnogo akcenta na arx. razvoj samog objekta koga običan svet i ne interesuje dakle vrsta panela, materijali, tkz. kibicfenster na livadi, oblici, volumeni, kubusi i druge stvari, a krucijalnih poput uštede energije na svim nivoima, recimo opet solarnih panela nema, odlaganje smeća, pretpostavljam septičke j. ekološka ušteda grejanja i hlađenja objekta nigde nema. rasveta je katastrofalno pozicionirana , zamerka je takođe da su iznad mini šporeta sa dve ringle mogli postaviti aspirator za odvod mirisa hrane, koji bi bio povezan sa kanalom od kamina.ventilacija kuće ne postoji kao da je hermetički zatvorena, bunker, šta ćemo zimi ili u toku velikih vrućina sa otvaranjem velikih staklenih vrata?! postavljanje klima uređaja? veliki poz

  1. Studio ENND

   Poštovani Miki, pošto smo videli da ste pokazali interesovanje za naš projekat voleli bismo da vam kao njegovi autori pružimo par odgovora na pitanja koje ste izneli u komentaru.
   S obzirom da je tema konkursa bila prikazati nova oblikovna i tipološka rešenja malih objekata za boravak u prirodi, u tekstualnom obrazloženju koji prati crteže fokus je na tim aspektima kuće. Pitanja koja ste izneli u vezi uštede energije i tehničkih rešenja su jako važna, ali je teško osmisliti ih i prikazati u idejnoj fazi projekta, pogotovo na ograničenom broju grafičkih i tekstualnih priloga koji se očekivao od učesnika. Kuća bi se tokom razrade u fazi glavnog projekta naravno mogla opremiti solarnim panelima za el.energiju ili za zagrevanje vode, a tu je i mogućnost ugradnje toplotne pumpe i sl ,što sve zavisi i od planiranog budžeta potencijalnog klijenta. Kad je reč o klima uređaju zbog veličine kuće , svakako bismo se potrudili da izbegnemo spoljnu jedinicu na fasadi, već bi ona stajala nezavisno od objekta. Što se tiče ventilacije, možda niste obratili dovoljno pažnju, ali svaki ambijent ima fasadni otvor koji omogućuje prirodnu ventilaciju, tako da je kuća trostrano orijentisana uz mogućnost otvaranja i dodatnih krovnih prozora nad ambijentom za spavanje,. Nadamo se da smo ovim odgovorom otklonili neke vaše dileme,, i da nismo bili previše opširni 🙂 Srdačan pozdrav!

 3. vukica

  Interesuje me cena ovakve kuće, Pozdrav!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *