Izdvojeno, Kolumna

Putevima Hundertvasera: Predlog putovanja za arhitekte

Osmisli smo za vas put od pet dana po nama dragoj srednjoj Evropi, i počeli od Beča. A gde bi pre?

U dnevnom listu Danas postoji rubrika Razglednice gde se možete upoznati s raznim poznatim i manje poznatim, gradovima i predelima širom sveta, a mi ćemo vas, povesti na ona divna mesta kojima je zajedničko ime: Hundertvaser.

Friedensreich Hundertwasser, 1928-2000. Foto: Wikipedia
Friedensreich Hundertwasser, 1928 – 2000. Foto: Wikipedia

Umetnik koji je samo tri meseca proveo na Bečkoj akademiji lepih umetnosti postao je čuveni arhitekta, čije samo ime asocira na dobrotu i osmeh (ime Friedenreich u prevodu znači „bogat u miru“, to jest, miroljubiv, srpski Miroljub) i koji je srednju Evropu, Ameriku i daleki Novi Zeland ukrasio nezaboravnim građevinama koje će vas odvesti u svet mašte… i (nadamo se) ostaviti tamo.

Kvadrati i pravi uglovi su komprimovane vojničke kolone u maršu.

– rekao je Fridensrajh Hundertvaser.

Puno je putovao i crtao, radio je primenjenu umetnost, zastave, markice, postere i tek 1970. godine počinje da radi kao arhitekta, sarađujući sa arhitektom Peterom Pelikanom. Uticaj nacističkog režima (proveo je Drugi svetski rat u Beču) formirao ga je kao antitotalitaristu do te mere da je odbio racionalizam, čvrstu liniju i geometrizam. Rekao je da su kvadrati i pravi uglovi da su to „komprimovane vojničke kolone u maršu“.

U Beču se nalazi njegov Kunstmuseum koji je simfonija oblina, krivina, jarkih boja, valovitih podova, kafea sa različitim stolicama i toaleta za fotografisanje.

hundertwasser-museum-03 hundertwasser-museum-04hundertwasser-museum-02

Za čuvenu stanbenu zgradu u Beču nije uzeo honorar i rekao da mu je nagrada „to što je sprečio da nešto ružno iznikne na tom mestu“.

hundertwasser-museum-05

Treći objekat je atraktivan koliko je i koristan – to je toplana Spitelau koja je rekonstruisana po novim ekološkim standardima 1989. godine a fasadu je radio Hundertvaser. Danas je to najveći pogon za reciklažu otpada, koji greje 20.000 stanova.

hundertwasser-spittelau-02

hundertwasser-spittelau-03

Sledeća stanica na putu Hundervasera: Abensberg

Zaraženi i opijeni Hundertvaserovim bojama i formama, krenuli smo prema Regensburgu gde se, na oko 30 kilometara nalazi mesto Abensberg. Ovde je vlasnik čuvene pivare Kuchlbauer naručio projekat za kulu osmatračnicu, koja svojom veličinom, oblikom i bojama, dominira celim krajolikom – visine je 35 metara pozlaćena kupola na vrhu je prečnika 10 metara, teška je 10 tona. U njoj je kolekcija od 4.200 pivskih čaša.

hundervaser-Abensberg_Kuchlbauer-Turm

Planirano je da Kuchlbauer Turm bude završen 2000. godine, ali je Hundertvaser umro (na brodu Quin Elizabeth II) i tada stupa „na scenu“ vlasnik pivare i traži da Peter Pelikan završi započeto delo po već postojećim crtežima. Tako je i bilo. Kula je otvorena 2010. godine.

hundervaser-Abensberg_Kuchlbauer-Turm-2 hundervaser-Abensberg_Kuchlbauer-Turm-3

U okviru ovog kompleksa, Hundertvasser projektovao i Kunsthaus, muzejski prostor od oko 280 m2, na nekoliko nivoa u kome se mogu kupiti razni predmeti s njegovim motivima. Sama zgrada nije velika, sva je nekako „prelomljena“, naročito starinski drveni toranj, a delovi fasade liče na stilizovane pivske krigle, zagrljaje i slično… zavisi koliko ste sami maštoviti.

hundervaser-Abensberg_Kunsthaus-2 hundervaser-Abensberg_Kunsthaus-1

Zemlja Štrumfova – Bad Blumau

Angažovanost Hundertvasera je raznovrsna i mnogobrojna, ali uvek avangardna. Pomogao je Dalaj Lami da pobegne iz Tibeta 1959. godine, štitio kitove, borio se protiv „kiselih kiša“, agitovao protiv Evropske unije i bio dosledan promoter zaštite životne sredine. Odbijao je racionalizam i čvrstu formu, suštinski je bio za humano građenje u harmoniji s prirodom, govoreći da „ako se čovek kreće u prirodnoj sredini, on je u položaju gosta i mora se ponašati u skladu s tim“.

Ako se čovek kreće u prirodnoj sredini, on je u položaju gosta i mora se ponašati u skladu s tim.

– rekao je Hundervaser.

 

Krovove zgrada pokrio je zemljom, travom i drvećem, a neke delove ugradio je u sam teren, što se najbolje vidi u banji Bad Blumau. To je moderni spa centar, 50 kilometara od Graca, gde se osećate kao u zemlji Štrumfova.

bad-blumau-03 bad-blumau-02 bad-blumau-01

U povratku svratite na kafu u odmorište na autoputu Bad Fischau, 50 kilometara od Beča (Autobahnrasthaus Bad Fischau). To je sada restoran McDonald’s, čija se reklama nametnula kao „strano telo“. Šteta!

Autobahnrasthaus-Bad-Fischau-1

Za one s dubljim džepom – Novi Zeland

Ako ste se zaneli putevima Hundertvasera, nađite rođake ili prijatelje na Novom Zelandu jer se i tamo krije jedan biser Hundervasera. U gradu Kavakava, u glavnoj ulici, nalazi javni toalet proglašen za International Work of Art, koji je i glavna gradska atrakcija. Po funkciji, to je regularan gradski toalet, ali ga posećuju organizovane turističke grupe, tako da je postao najviše fotografisani toalet na svetu!

Hundertwasser_Toilet_Kawakawa_2 Hundertwasser_Toilet_Kawakawa_3 Hundertwasser_Toilet_Kawakawa_1

Srećan put i pišite nam utiske s puta.
[accordion title=“O autoru teksta“ close=“0″]sonja-stoja-2Sonja Stoja je arhitekta i dugogodišnja profesorka u Građevinskoj školi u Novom Sadu. Aktivni je član Društva arhitekata Novog Sada. Povremeno piše za dnevne novine Danas. [/accordion]

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *