Izdvojeno, Materijali

Novi beton s većim modulom elastičnosti od aluminijuma

Nemačka kompanija Dickerhoff razvila je beton Nanodur E80 koristići specijalno tretirani agregat.

Marka betona je važan faktor u proračunu konstrukcija, međutim ugib i krutost betona igraju presudnu ulogu pogotovo kada se radi o složenim objektima kao što su vrlo visoke zgrade, tribine ili temelji za mašine. Na njih utiče modul elastičnosti betona pa zato zato kompanija Dickerhoff, nemački proizvođač cementa i betona, radi na njegovom povećanju. Njihov najnoviji proizvod je zaista impoznatan jer su napravili beton koji ima veći modul elastičnosti od aluminijuma, piše Beton.org.

Dyckerhoff_Nanodur_Beton_800-1
Presek kroz Nanodur Beton E80

Tokom svoje građevinske prakse, kompanija Dickerhoff proizvela je veštački agregat s kojim značajno može da se utiče na modul elastičnosti betona. U poređenju s betonom od prirodnog kamena kao što je bazalt, modul se gotovo udvorstučio. Modul elastičnosti standardnih teških betona kreće se od 27.000-37.000 N/mm² i može se razlikovati i do 50% u zavisnosti od agregata. Koristeći cement Nanodur, kojeg pravi takođe Dickerhoff, i veštački agregat, napravljen je beton s modulom elastičnosti od 80.000 N/mm² što je veći modul nego onaj koji ima aluminijum – 70.000 N/mm²! U poređenju sa standarnim betonima, to znači da ovaj beton ima duplo veću krutost pa su samim tim i ugibi manji.

Nanodur E80 ima modul elastičnosti 80.000, što je veći nego onaj koji ima aluminijum – 70.000 N/mm²!

Tajna ove inovacije leži u zameni prirodnog agregata za veštački (durigid) koji se dobija procesom sinterovanja: proces povećanja gustine i mehaničke čvrstoće materijala koje se odvija u toku toplotne obrade.

Nanodur E80 koristiće se kada je potrebno dobiti UHPC (Ultra high performance concrete) beton koji se koristi za specijalne inženjerske poduhvate.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *