Izdvojeno, Materijali

Novi beton s većim modulom elastičnosti od aluminijuma

Nemačka kompanija Dickerhoff razvila je beton Nanodur E80 koristići specijalno tretirani agregat.

Marka betona je važan faktor u proračunu konstrukcija, međutim ugib i krutost betona igraju presudnu ulogu pogotovo kada se radi o složenim objektima kao što su vrlo visoke zgrade, tribine ili temelji za mašine. Na njih utiče modul elastičnosti betona pa zato zato kompanija Dickerhoff, nemački proizvođač cementa i betona, radi na njegovom povećanju. Njihov najnoviji proizvod je zaista impoznatan jer su napravili beton koji ima veći modul elastičnosti od aluminijuma, piše Beton.org.

Dyckerhoff_Nanodur_Beton_800-1
Presek kroz Nanodur Beton E80

Tokom svoje građevinske prakse, kompanija Dickerhoff proizvela je veštački agregat s kojim značajno može da se utiče na modul elastičnosti betona. U poređenju s betonom od prirodnog kamena kao što je bazalt, modul se gotovo udvorstučio. Modul elastičnosti standardnih teških betona kreće se od 27.000-37.000 N/mm² i može se razlikovati i do 50% u zavisnosti od agregata. Koristeći cement Nanodur, kojeg pravi takođe Dickerhoff, i veštački agregat, napravljen je beton s modulom elastičnosti od 80.000 N/mm² što je veći modul nego onaj koji ima aluminijum – 70.000 N/mm²! U poređenju sa standarnim betonima, to znači da ovaj beton ima duplo veću krutost pa su samim tim i ugibi manji.

Nanodur E80 ima modul elastičnosti 80.000, što je veći nego onaj koji ima aluminijum – 70.000 N/mm²!

Tajna ove inovacije leži u zameni prirodnog agregata za veštački (durigid) koji se dobija procesom sinterovanja: proces povećanja gustine i mehaničke čvrstoće materijala koje se odvija u toku toplotne obrade.

Nanodur E80 koristiće se kada je potrebno dobiti UHPC (Ultra high performance concrete) beton koji se koristi za specijalne inženjerske poduhvate.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *