Prvonagrađeno rešenje tima MM2
Konkursi, Studentsko ćoše

Objavljeni rezultati konkursa za rešenje parka na Zemunskom keju

Tri nagrađena tima radiće narednih sedmica na optimizaciji i inkorporiranju svojih rešenja u zajedničko rešenje za džepni park i eko-edukativni centar.

Stručni žiri projekta euPOLIS (Horizon 2020) u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom u Beogradu, odabrao je tri studentska rada sa konkursa za urbanističko-arhitektonsko konceptualno rešenje plavo-zelenog parka na Zemunskom keju uz dizajniranje zgrade za euPOLIS eko-edukativni centar, uz primenu prirodom inspirisanih rešenja koja povoljno utiču na fizičko i mentalno zdravlje njegovih korisnika.

Pet studentskih timova u užem izboru predstavili su detalje svojih rešenja pred žirijem 24. i 25. marta, koji je na osnovu kriterijuma opšteg kvaliteta, primene euPOLIS NBS (nature-based solutions) principa, prilagodljivosti rešenja na džepni park i sposobnosti timova za saradnju, odabrao tri tima čija će rešenja biti primenjena u dizajniranju eksperimentalnog plavo-zelenog parka.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Druga nagrada pripala je timu PZ 10101

Nagrađeni timovi

Žiri u sastavu Ranko Božović (Enplus), Ksenija Lalović (Arhitektonski fakultet) Natasa Đurić (Mikser), Maja Lalić (Mikser), Morten Rask Madsen (Byspectrum/Danska), Čedo Maksimović (Imperial Koledž London), Eva Vaništa Lazarević (Arhitektonski fakultet) odlučio je da je tim MM2, koji sačinjavaju Milica Ćoćić i Milica Knežević, svojim rešenjima osvojio prvo mesto .

Drugo mesto pripalo je timu PZ 10101 u sastavu Milja Mladenović, Miloš Stojković Minić i Danilo Fatić, dok je na trećem tim 19998 koji čine Anja Ljujić, David Kijanović i Vuk Zlatković.

Projekat koji je dobio prvu nagradu potpisuju Milica Ćoćić i Milica Knežević

Žiri je odlučio da novčane iznose ravnomerno podele prvonagrađeno  i drugonagrađeno rešenje.

Žiri je odlučio da novčane iznose ravnomerno podele prvonagrađeno (400 evra) i drugonagrađeno rešenje (400 evra), zbog značajnog doprinosa misiji euPOLIS projekta, a trećenagrađenom timu dodeljuje se 200 evra.

Kroz dalji proces ko-kreacije i mentorsko vođenje euPOLIS stručnjaka, tri pobednička tima radiće narednih sedmica na optimizaciji i inkorporiranju svojih rešenja u zajedničko rešenje za džepni park i eko-edukativni centar na spomenutoj lokaciji.

Idejno rešenje tima MM2 (prva nagrada)

Laka implementacija prvonagrađenog rešenja

Osim dizajniranja plavo-zelenog parka, cilj konkursa i predstojećih ko-kreativnih radionica je i edukacija mladih profesionalaca u pravcu prirodom inspirisanih rešenja u urbanom planiranju, spremnosti na saradnju u okviru većih timova i njihovo uključivanje u euPOLIS.

Regeneracija parka na Zemunskom keju biće bazirana na rešenju prvonagrađenog tima za koji žiri smatra da je najsaglasniji sa euPOLIS principima poboljšanja kvaliteta javnog zdravlja i blagostanja, u potpunosti koristi potencijale postojeće infrastrukture i lako se implementira.

Drugonagrađeni rad potpisuju Milja Mladenović, Miloš Stojković Minić i Danilo Fatić

Kroz saradnju sa druga dva tima dobiće se najoptimalnije rešenje.

Kroz saradnju sa druga dva tima dobiće se najoptimalnije rešenje, biće primenjeni inovativni pristupi urbanom planiranju i sve to kroz saradnju mladih eksperata sa stručnim timom euPOLIS projekta.

Prirodom inspirisana rešenja (NBS) uvode elemente prirode u urbano okruženje (pametan izbor biljaka, biološko prečišćavanja voda, energiju zemlje, vetra i sunca itd.) kako bi se unapredio kvalitet života u urbanim sredinama i pozitivno uticalo na zdravlje i blagostanje građana: obezbedila prijatnija temperatura na mikrolokaciji, smanjilo zagađenje vazduha, količina alergena, biološki prečistila otpadna voda i iskoristila za navodnjavanje i ovlaživanje, itd.

Drugonagrađeni rad tima PZ 10101

O projektu

Projekat sprovodi euPOLIS tim koji okuplja naučnike i stručnjake održivog razvoja 28 partnerskih organizacija iz 13 zemalja sveta, uključujući i domaće ekspertske organizacije koje pružaju podršku aktivnostima na beogradskim pilot lokacijama: Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu, enPlus d.o.o. i organizacija Mikser, u saradnji sa Univerzitetom u Beogradu – Arhitektonskim fakultetom i Ženskim arhitektonskim društvom.

Idejno rešenje tima 19998 (treća nagrada)

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Jovan

    Ove dve Milice pokidale top

Ostavite odgovor

Obavezna polja *