Uspostavljena minimalna cena projekta; Foto: Pixabay
Aktuelno

Postignut dogovor o minimalnoj ceni arhitektonskih projekata

PRVOAPRILSKA ŠALA 🙂

Minimalna cena kompletnog projekta iznosi 10% od investicione vrednosti objekta, a odluka stupa na snagu sledeće godine.

Među strukom se odavno priča o minimalnoj ceni rada u arhitekturi kao i o tome koliko se obaranjem cene, radi dobijanja posla, zapravo degradira cela profesija. Međutim, izgleda da su se stvari konačno pomerile sa mrtve tačke.

Na sednici Saveza arhitekata i arhitektkinja Srbije održanoj 1. aprila u Beogradu postignut je dogovor o minimalnoj ceni rada za arhitektonske usluge, koje će početi da se primenjuju od 2023. godine.

Prema usvojenim odlukama velike većine članova SAAS, minimalna cena kompletnog projekta, u šta ulazi IDR, IDP, PGD, PZI kao i PIO, iznosi 10% od investicione vrednosti objekta.

Za objekat od 5.000 m2 čija je investiciona vrednost oko 5 miliona evra, projekat bi minimalno trebalo da košta 500.000 evra.

Dakle, za objekat bruto površine 5.000 metara kvadratnih čija je investiciona vrednost orijentaciono 5.000.000 evra, projekat bi minimalno trebalo da košta oko 500.000 evra.

Kako se dalje navodi u odlukama SAAS, teži se tome da cena projekta za arhitektonske usluge dostigne nivo od 15% investicione vrednosti što je svetska praksa ustaljena u razvijenom delu sveta.

Tablica za delove projekta

Ukoliko se ne radi kompletan projekat već samo pojedini delovi, radi se redukcija cene a detaljna tablica za formiranje cene projektovanja prikazana je ovde.

Isključenje iz saveza

Kao što je već napomenuto, cenovnik će početi da važi od 1. januara 2023. godine, a kolege koje se ne budu pridržavale ovog cenovnika neće moći da produže članstvo u Savezu arhitekata i arhitektkinja Srbije.

Pročitajte celu odluku o minimalnoj ceni rada.

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

12 komentara

 1. Relja

  Haha..,
  Kamo sreće da je 3posto

 2. Novica Stojanovic

  Ma idite u persun
  Tako se obradovah
  A trebalo bi biti

 3. Joe

  Dobra prvoaprilska šala!

 4. Realarch

  Ova utopijska prica bi imala obligacioni karakter iskljucivo da je referisana i ustanovljena spram IKS-a, dok je ikebanama u SAS-u sasvim dovoljno da pogledaju zavrsne racune biroa sopstvenih “rukovodilaca”. Ozbiljni biroi imaju ozbiljne cene i po tom osnovu i sasvim ozbiljne prihode pa s tim u vezi i sasvim solidne zarade zaposlenih kolega. APR sve govori, pod uslovom da je rad legalan.

 5. JV

  Da li ce ta kolicina novca da pokriva i projektantsku odgovornost, greske u projektu, koje su do sada isle na trosak izvodjaca i investitora, brzi odgovor na potrebne izmene, opismenjavanje projektanata, ucenje da crtez mora da bude olaksica za gradiliste a ne lavirint, logicko razmisljanje, sagledavanje mogucih problema, nalazenje isplativih i jednostavnih tesenja,…? Ako je sve to biti pokriveno, onda ok. Ako ce se nastaviti praksa polupismenih skica, zbog kojih su na gubitku i izvodjaci i investitori, zbog kojih se gubi vreme i novac, onda nema potreba za podizanjem cene.

  1. Nina

   If you pay in peanuts you get monkeys.
   Inzenjeri treba da shvate da ne treba da rade za kikiriki, pogotovo danas sa ovim cenama nekretnina.
   Odavno vec praktikujem taj princip, radim dosta manje projekata (od nekih mojih kolega) verovatno manje i zaradjujem, ali na mom projektu ni nadzor nije potreban.

 6. Aleksandar Miljković

  Koji sam ja konj da sam naivno poverovao..

 7. Micha

  Stambeni objekat sa podzemnim garažama periferija:
  Index 3, z: 60%, p+4
  Dva nivoa Garaza
  Brgp: 3000m2
  Neto m2 pridajno: 1500m2
  Cena izgradnje : 1500.000
  Bruto zarada : 450.000
  Cena projektovanja danas: 50.000
  Nova cena projektovanja : 150,000
  Nova bruto zarada: 300.000
  Važi na plaži

 8. Милош

  Ovo je nedopustivo. Kakvo je to onda tržište kada se dogovaraju cene? Slobodno nije sigurno

 9. MIRA KNEŽEVIĆ

  „Što je babi milo, to joj se i snilo“

 10. Jelena

  Poverovala i kliknula na link za tablice za redukciju…:)

Ostavite odgovor

Obavezna polja *