Novi objekti

Gradi se kineska luka kod kineskog mosta

Nova luka na levoj obali Dunava, uzvodno od Pupinovog mosta, biće impresivan građevinski podugvat ali postavlja se pitanje kako će ona uticati na životnu sredinu.

U saradnji s kineskim partenrima, priprema se još jedan izuzetno važan razvojni projekat, a reč je o novoj strateškoj luci na Dunavu u Beogradu. Nedavno je dostavljena studija izvodljivosti, čime su ispunjeni uslovi za izradu prostornog plana područja posebne namene. Prema izloženom, u pitanju je impozantni projekat koji je pet put veći od Luke Beograd, piše portal Beobuild.

Predlog lokacije nove luke mogao bi da proizvede nenadoknadiv ekološki gubitak.

 

Površina područja posebne namene iznosiće impresivnih 873 hektara, od čega će lučko područje i privredna zona zauzimati ukupno 562 hekatara.

Šta sa biljkama i životinjama

Prostor je plavna zona Dunava sa aluvijalnim staništima, rukavcima i mrtvajama koje su dom za stotine autohtonih biljnih vrsta, raznih sisara, ptica i insekata.

Država Srbija i Grad Beograd imaju obavezu očuvanja retkih staništa, a predlog lokacije nove luke mogao bi da proizvede nenadoknadiv ekološki gubitak. Posmatrajući ekološke parametre nije teško doneti ocenu prihvaljivosti ovakvog projekta, ali je veliko pitanje koji će kriterijumi preovladati pri donošenju konačne odluke.

Rani javni uvid u plan nove luke održava se do 12. avgusta u prostorijama Gradske uprave Beograda.

Foto: Beobuild

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. tomkarlo

    Mnogo manje će uticati od naselja na području Novog Beograda, Zemuna, Vračara, Starog Grada, Čukarice, Rakovice, Voždovca, Palilule…
    Sada postavljamo pitanja zaštite, a uništili smo staništa svega i svačega.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *