Vila za Edina Džeku; Fotografije: Studio Doxat
Regionalni projekti

Villa E u Sarajevu / Studio Doxat

U sarajevskom naselju Višnjik podignuta je luksuzna vila za porodicu bosanskohercegovačkog reprezentativca Edina Džeke.

Arhitekti iz Studija Doxat potpisuju projekat četverospratne Ville E u gusto naseljenom stambenom naselju individualnih porodičnih kuća. Dispozicija terena i orijentacija parcele istok-zapad omogućavaju optimalno osunčanje u toku cijele godine. Padine naselja Višnjik su sarajevski kvart koji ima najduže osunčanje u toku godine u široj okolici Sarajeva.

Arhitekti su teren dužine 35 metara i širine od 16 do 19 metara s visinskom razlikom od 5 metara iskoristili kako bi isprojektovali podužne kaskadne etaže, te tako omogućili projektovanje više krovnih terasa sa raznim orijentacijama.

Pogled iz dvorišta

Jednovodni crni kosi krovni plašt se bočno spušta i formira dio vertikalne fasade, a svojim nagibom formira i potkrovlje.

Vila je isprojektovana u četiri robusna kaskadna volumena jednostavnih linija i sa prozorskim frontom cijele dužine, u bijeloj boji.

Jedna od najzanimljivijih karakteristika Ville E je krov. Jednovodni crni kosi krovni plašt se bočno spušta i formira dio vertikalne fasade, a svojim nagibom formira i potkrovlje. Bočne intervencije sa krovom omogućavaju osvjetljenje prostorija koje su blizu susjednim objektima a istovremeno blokiraju pogled s njihove strane.

Smicanjem kubusa dobivena je velika krovna terasa na zapadu i ozelenjena krovna terasa na istoku. Arhitekti su vodili računa da očuvaju zelenilo na parceli.

Velika krovna terasa

Pametna kuća

Studiju Doxat je ovo bio prvi put da u projektu individualnog stanovanja premijerno upotrijebi i najmodernije tehnologije kao što je Smart Home sistem odnosno kontrolisanje grijanja i hlađenja, audio i video sistema, rasvjete unutar objekta i vani, razglas, unutrašnjih i vanjskih žaluzina preko aplikacije. Osim toga, ovo je prvi projekat u BiH koji koristi Schuco Panorama sistem otvora.

Pametni sistemi za kuću

Enterijer je zamišljen kao prostran, moderan i svijetao prostor sa zanimljivom šemom osvjetljenja.

Arhitekti su projektovali i dio namještaja, međutim interijer je u planu za projektovanje nešto kasnije. Enterijer je zamišljen kao prostran, moderan i svijetao prostor sa zanimljivom šemom osvjetljenja, otvorima koji se vizualno stapaju sa zidom, namještajem u neutralnim nijansama i duplim visinama u prostoru za dnevni boravak. Zbog potreba klijenata, isprojektovane su i sauna i teretana.

Prostori su isprojektovani elegantnim linijama i definisani jednostavnim volumenima što je omogućilo fleksibilnost i svjetlinu prostora.

Enterijer Ville E
Stepenište Ville E

Kao dodatni sadržaj, arhitekti su isprojektovali i vanjski roštilj sa ostavom na suterenskoj etaži.

Spoljašnji roštilj

Investicije Edina Džeke

Edinu Džeki ovo je drugi balkanski dom i glavna sarajevska rezidencija, nakon kuće u Dubroviku, a bosanskohercegovački kapiten je inače prije nekoliko godina ušao u investitorske vode, kada je sa kolegom iz reprezentacije investirao u stanogradnju u splitskom naselju Podstrana.

Noćni izgled
Ulaz
Pogled iz drona

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *