Sedište IT firme na 4.660 kvadrata i 800mnm; Foto: Akta.ba
Regionalni projekti

Zelena serpentina nad Sarajevom za IT kompaniju Symphony

Novo sedište IT kompanije smešteno je na 800 metara nadmorske visine i na samo 12 minuta od centra prestonice Bosne i Hercegovine.

Arhitekte iz Studio Nonstop i glavni projektanti Igor i Sanja Grozdanić iz Sarajeva, koji su stavili potpis na mnoge značajne objekte u Sarajevu (Alta Shopping Centar, Importanne Centar) autori su novog administrativno-poslovnog centra IT kompanije Symphony. Ovaj objekat već krasi obronke Trebevića na 800 metara nadmorske visine, a trenutno je u fazi završnih radova.

Na ovoj planini i sportsko-rekreativnoj lokaciji nedavno je otvoren i novi objekat, Trebevićki vidikovac sa restoranom. Dio je to plana revitalizacije Trebevića, tj. aktivacije nekadašnje rekreativne i turističke zone. Trenutno se tamo nalazi nekoliko respektabilnih objekata koji pružaju zadovoljavajući nivo turističke i ugostiteljske usluge, međutim, ovo je prvi objekat na toj lokaciji koji nije ugostiteljskog, turističkog ili rekreativnog tipa.

Po krovu su formirane pešačke staze poput serpentina; Foto: Akta.ba

Zelenilo kojim je okružen objekat povoljno utiče na kreativnost, te kreiranje opuštene i zdrave atmosfere za rad.

Iako je ovo nekonvencionalan izbor za lokaciju IT kompanije, ona je zbog politike kompanije namjerno udaljena od dosadašnje lokacije u gradu, odnosno poslovne zone Sarajeva u Novom Gradu, i nalazit će se – na planini – iznad Sarajeva. Razlog za odabir ove lokacije je da bi zaposlenima pružila optimalne uslove za rad. Drugim riječima, to je zaokret od 180 stepeni u odnosu na konvencionalni smjer u biranju lokacija i koncepata poslovnih objekata.

Ideja je da poslovne i administrativne zgrade, pogotovo one vezane za kreativan rad ne moraju biti locirane u krugu poslovne zone, odnosno da mirni, zen, krajolik itekako odgovara duhu i potrebama IT industrije. Trebević nudi čist i hladan planinski zrak, nešto oštriju ali izbalansiraniju mikroklimu, nasuprot često smogom zagušenog i vrelog Sarajeva u kotlini. Zelenilo kojim je okružen objekat povoljno utiče na kreativnost, te kreiranje opuštene i zdrave atmosfere za rad.

Teren je izazovan za pristup, može se doći i žičarom iz Starog Grada, te se time potiče proaktivan i zdrav život i vrijednosti rekreacije za zaposlene u intelektualnim i kreativnim industrijama. Iako je na 800mnv, odnosno na oko 300m višoj koti od gradskog jezgra, lokacija je udaljena svega 12 minuta od centra grada.

Centralno stepenište može poslužiti i za predah; Foto: Akta.ba

Oblik serpentine

Objekat je u sinergiji s krajolikom, te se sastoji od jednog linearnog objekta na pet podužnih kaskada koje prate nagib terena, ukupne površine 4.660 metara kvadratnih. Južnom stranom kaskade su naslonjene na teren, a krov je cijelom površinom potpuno prohodan i dijelom ozelenjen, te podsjeća na planinsku pješačku stazu – serpentinu. Prohodnošću i ozelenjenošću krova nadoknađuje se zelenilo koje je oduzeto izletištu i smanjuje se negativan efekat gradnje u zelenoj zoni grada.

U kompoziciji i prostornom oblikovanju prepoznaje se arhitektonski potpis Studija Nonstop – prelomljeni volumeni, dinamična linija objekta koja prati teren i “uklapanje” volumena kao dijelova slagalice. Jedna od svakako najboljih strana ovog objekta je njegov položaj i vizure koje se pružaju na Sarajevo, Trebević i okolna uzvišenja.

Prostor IT kompanije u Trebeviću na 800 mnm; Foto: Sarajevo Construction

Jedna od najboljih strana ovog objekta je njegov položaj i vizure koje se pružaju na Sarajevo, Trebević i okolna uzvišenja.

Investitor Symphony Group je arhitektima iz Studija Nonstop stavila u zadatak da njihovi zaposlenici treba da uživaju u komfornim radnim prostorima, da na raspolaganju u objektu imaju i dnevni boravak, kuhinju, kino dvoranu, teretanu, zatvoreni bazen, amfiteatar i ostale zatvorene prostore za opuštanje i druženje, kao i prostore na otvorenom za rekreaciju. Tako su zaposlenima na poslu pri ruci svi sadržaji koji postoje u gradu.

Mnogobrojni sadržaji nevezani za sami rad su svakako nesvakidašnji pristup u projektovanju manjih administrativno-poslovnih objekata, međutim, investitori i kompanija od početka istražuju načine za poboljšanje kvalitete rada. U skladu sa svjetskim trendovima u oblikovanju poslovnih objekata i usmjeravanju politika samih kompanija, sadržaji takvih objekata i radnih prostora generalno obuhvataju poticanje kreativnosti, ulaganje u zaposlenike, osluškivanje potreba kreiranju zdrave i ponešto pasivnije radne atmosfere koja smanjuje ili nastoji da potpuno eliminiše prekomjerni stres radnog okružen posvetili kvalitetu svojih proizvoda ili usluga.

Radove izvode Butmir doo, a otvaranje se očekuje uskoro; ; Foto: Sarajevo Construction

Izvođač, Butmir d.o.o. je u završnoj fazi izvedbenog projekta te otvaranje možemo očekivati za svega nekoliko dana.

Grafički prilozi

Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova I sprata
Osnova I sprata

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *