Pogled na celokupni obuhvat naselja veličine 20 hektara; Foto: Albatross.hr
Regionalni projekti

Ecotopia: Turističko naselje u Gorskom kotaru koje potpisuje ugovor s prirodom

Cilj ovog ekološkog turističkog naselja na severozapadu Hrvatske jeste da postane Tesla u svetu arhitekture.

Sagledavanje arhitekture u širem kontekstu istorije i teorije, urbanizma i predela karakteristika je projektantskog pristupa studija Albatross, koji je pokrenuo i vodi Alen Žunić.

Projekti kao što su vizija grada Pazina ili Novalja 2030 pomeraju granice poimanja arhitektonskog delovanja sa nivoa zgrade i pojedinačne parcele na jedan sasvim širi i sveobuhvatniji nivo.

Oslanjajući se na savremene teorije i koncepcije, u svom projektu u Gorskom kotaru u Hrvatskoj, mladi projektanti predlažu jednu sasvim novu tipologiju turističkog naselja kao savršenog sklada čoveka i prirode, ekologije i ekonomije.

Smeštajne jedinice minimalne površine, za 2 osobe; Foto: Albatross.hr

Uspešna kombinacija ekonomije i ekologije

Povezivanje ekologije i ekonomije kao pojmova koji su naizgled suprotnih ambicija obrađena je pre gotovo 20 godina u danskom nastupu na Venecijanskom bijenalu 2004. godine. Tada su Bruce Mau i Bjarke Ingles kroz zajedničku saradnju došli do novog koncepta ecolomy (ecological economy) koji je istovremeno profitabilan, ali i koristan za prirodu.

Bjarke Ingels, u opisu nastupa na Bijenalu, pojašnjava njihovu zainteresovanost za naizgled međusobno isključive termine: „…nekako moramo pronaći načine da uskladimo ekonomično sa ekološkim. Slučajno su te dve reči gotovo oksimoroni, pomislili biste ako je ekološko, skuplje je… Mislim da kao arhitekti imamo odgovornost da pokažemo konkretne primere uspešne kombinacije ekologije i ekonomije.“

Iako je ova tema globalna, ona polako dobija i svoje regionalne manifestacije. Odgovor arhitekata iz studija Albatross na dilemu o mogućnostima spoja ekologije i ekonomije (energetske, poslovne, prostorne…) – jeste Ecotopia, savremeno turističko naselje koje bi trebalo dao uveća pozitivne aspekte obe suprotnosti.

Sportsko-rekreativna zona sa odignutim šetalištem na jugu naselja; Foto: Albatross.hr

Arhitekte iz studija Albatross predlažu novu tipologiju turističkog naselja kao savršenog sklada čoveka i prirode, ekologije i ekonomije.

„Ideja ovog turističkog naselja je povezati kreativnu imaginaciju mogućeg savršenog mesta i funkcionalnosti stvarnih okvira kako bi se dobio koncept ‘realne mašte’, ili kako se to u literaturi naziva – magičnog realizma, koji dopušta istovremene prednosti sanjanog i mogućeg. Istovremenost se postiže u Ecotopiji spojem izuzetne ekonomičnosti i jednako razvijene intimnosti s gotovo netaknutom prirodom“ – ističe Žunić na početku svog obrazloženja.

Projekat Ecotopia planiran je kao tip savremenog turističkog naselja, smeštenog na brežuljkastom terenu i neposredno uz atraktivnu i posve očuvanu reku, gde je uz turizam i priroda jedna od jedinstvenih usluga. Čuva se postojeći fond šume i dodatno se formiraju manji zeleni umeci zaštitnog, edukativnog i doživljajnog karaktera. Oblikovno, svi objekti veće površine dobivaju zelene i prohodne krovove kako bi vizuelno postali samo prirodna ekstenzija brdovitog predela.

Ugovor s prirodom

Posebna pažnja posvećena je biljnom nasleđu Like i Gorskog kotara da bi se sačuvale i kroz pošumljavanje dodatno naglasile autohtone biljne vrste. Ideja projekta je da postane katalizator ne samo finansijske dobiti, već i bioraznolikosti. U svojevrsnom „ugovoru s prirodom“ cilj je da budući resort postane eko-hotspot.

Društveni centar sa zabavnim sadržajima za mlade; Foto: Albatross.hr

All Inclusive Resort

Ecotopija je zamišljena kao „all-inclusive resort“. Kao takva, omogućiće temeljno ljudsko pravo slobodnog vremena, razonode i dokolice. Ujedno je prostor i za odmor i za rad, i za izolaciju i za druženje, ma koliko god to naizgled bili suprostavljeni pojmovi i pojave.

U krajnjoj liniji poštuje pravo ključno za budućnost novih generacija – ekološku svest koja će ostaviti planetu u jednakom stanju kao i pre svih arhitektonskih i prostornih intervencija.

Naime, u savremeno doba pojavila se i nova kategorija korisnika, prilagodljiva, dinamična, željna novih destinacija, koja u isto vreme putuje i traži atrakcije, te radi i prilagođava radno vreme/radno mesto svojim potrebama, a to su digitalni nomadi.

Zgrada recepcije na ulazu u turističko naselje; Foto: Albatross.hr

Ecotopia je zamišljena kao idealno mesto za odmor i rad digitalnih nomada.

Prostorno-programska koncepcija naselja

Osnovni motiv koncepta turističkog naselja prepoznatljiv je već samim pogledom na idejne rendere, a to je neprekidna fluidnost formi objekata, staza i kretanja, ali i zelenila. Cirkularnost je tako osim u ekonomskom modelu prisutna i pri organizaciji prostora i sadržaja.

Ideja kružnosti/cirkularnosti dosledno je sprovedena i kroz ideju održivosti Ecotopije koja se u potpunosti oslanja na obnovljive izvore energije. Umesto formiranja velikih sklopova stanovanja, Ecotopia je zamišljena poput rasutog hotela, sa drugačijim tipologijama smeštaja u najrazličitijim kontekstima (samostalno uz reku, grupisano na brdu, uz ulicu niz padinu).

Konačno rešenje nema ambiciju da bude niti ruralno, niti urbano – već njihov istovremeni spoj. Metafora grada kao velikog sela, ili sela kao maloga grada, nastavlja inicijalnu nameru celog projekta da se kroz oksimoron rešavaju ključne odluke pri projektovanju celine ili njenih pojedinačnih delova.

Wellness vila sa džakuzijem za 4 osobe; Foto: Albatross.rs

Objekti atraktivne arhitekture

Centar naselja je funkcionalna osnova čitavog kompleksa, a unutar njega su smeštena četiri veća objekta. Pored toga, sve jedinice za smeštaj planirane su kao kapsule za odmor koje umetanjem u prirodu postaju ostrva za odmor od posla i gradske gužve.

U vizuri dominira volumen restorana, Y osnove koji se proteže kroz dve etaže, obe položene na teren, ali na različitim visinskim kotama. Neposredno uz restoran je zgrada wellnessa sa bazenom koja je okruglog oblika i urezana je u padinu što omogućava pristup krovu s više kote i njegovo korišćenje kao vidikovca.

Planirani su i otvoreni javni prostori za zajedničku upotrebu većeg broja korisnika. Na zapadu je platforma trga s kaskadnim tribinama za različite događaje i okupljanja. Sa severoistoka je dečije igralište koje je tako u neposrednoj blizini klubova u kojima se deca zadržavaju.

Sve jedinice za smeštaj planirane su kao kapsule za odmor koje umetanjem u prirodu postaju ostrva za odmor od posla i gradske gužve.

Enterijer mini stambene jedinice; Foto: Abatross.hr

Hedonizam, arhitektura i održivost

Turističko naselje Ecotopia treba da bude idealna manifestacija pojma hedonističke održivosti. Uz odmor, predviđaju se sportski i zabavni program, kao i aktivnosti koje za cilj imaju uživanje u novoformiranom okruženju, daleko od bučnih i zagađenih gradova. Osim toga, planirani su i sistemi održivosti koji pružaju mogućnost bezbrižnog konzumiranja svih ponuđenih sadržaja.

Koncept hedonističke održivosti naglašava povezanost između prirode i korisnika, ne gledajući ih samo kao banalne ciljeve i sredstva kapitalizma, već kao svojevrsni povezani eko-sistem gde se svi (kroz saradnju) oslanjaju jedni na druge.

Ako bi pojam hedonističkog hedonizma trebalo pojasniti na konkretnom proizvodu koji nije arhitektonski onda je to Tesla  – estetski nadprosečan automobil, funkcionalno uspešniji od brojnih drugih proizvođača, a energetski i ekološki najodrživiji. Cilj turističkog naselja Ecotopia je upravo to – da bude Tesla u svetu arhitekture, zaključuje Žunić.

Faktografija:
projekat:

Ecotopia – Savremeno turističko naselje

mesto:

Gorski kotar (Hrvatska)

godina projektovanja:

2022.

autorski tim:

Albatross

autor:

Alen Žunić (vođa projekta)

autorska saradnja:

Petra Vlahek i Karlo Lauc

saradnici:

Anja Tihomirović, Marta Šarar, Nedjeljko Špoljar i David Buczynski

konsultanti:

Zlatko Karač (urbanizam i graditeljsko nasleđe), Mirela Sertić Perić (ekologija), Davor Gadže (instalacije), Neven Budija (mašinske instalacije), Slavko Šimunović (vodovod i kanalizacija) + Boris Krešić (saobraćaj), Darko Užarević (fizika zgrada), Tamara Lövey (zaštita od požara)

Povezani članci:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *