Objekat se nalazi u strogom centru, na adresi Despota Stefana 24; Rendering: Arhi Nova
Domaći projekti, Izdvojeno

Ovako će izgledati rekonstruisana zgrada Politike na Bulevaru Despota Stefana

Arhitekti su poslali snažnu poruku očuvanja karakteristika prostora, gde osim enterijerskih izmena objekat nije pretrpeo veće eksterijerske promene.

Beogradsko preduzeće Severna Morava d.o.o. kupilo je pre godinu dana nekadašnju zgradu poslovnih usluga kompanije „Politika AD“.

Budući da se objekat  nalazi u strogom centru Beograda, zadatak rekonstrukcije je od samog početka bio izuzetno kompleksan i zahtevao je potpunu posvećenost kako novog vlasnika, tako i arhitektonskog tima studija Arhi Nova.

Zahtev klijenta se zasnivao na očuvanju arhitektonskog nasleđa i identiteta, kao i formiranja atraktivnog poslovnog prostora, koji će privući korisnike i zakupce u ovaj godinama neiskorišćen prostor u centralnoj gradskoj zoni.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Po završetku rekonstrukcije projekat će nositi GOLD LEED sertifikaciju;  Rendering: Arhi Nova

Prijatelj svoje sredine

Specifičnost rekonstruisane zgrade “Politike” je ta što ovaj objekat postaje “prijatelj” svoje sredine.

“Ovaj epitet nekako volimo da koristimo za ovaj objekat jer se njegova posebnost ogleda u tome što će po završetku rekonstrukcije ovaj projekat ponosno nositi GOLD LEED sertifikaciju i oznaku, što smatramo najvećim kvalitetom ovog projekta”, kažu iz Arhi Nove.

Kako dodaju, upravo ta bitna stvar ukazuje na prednost ovog poslovnog prostora u odnosu na mnoge druge u Beogradu.

Putem tretmana vazduha bipolarnom jonizacijom obezbeđuje se sredina bogata aktivnim kiseonikom.

“Uskoro ćemo imati poslovni prostor koji počiva na održivim ekološkim principima projektovanja i objekat koji čuva svoju sredinu, i samim tim daje primer drugima da još više razmišljaju o ovoj temi”, ističu za naš portal autori.

Dodatno, putem tretmana vazduha bipolarnom jonizacijom obezbeđuje se sredina bogata aktivnim kiseonikom, objašnjavaju beogradski arhitekti.

“Osim neutralizacije mirisa i prijatne svežine, koju ovako prečišćen vazduh pruža, prirodan nivo jona u prostoru vrši i dezinfekciju, kako samog vazduha tako i svih površina koje su u kontaktu sa njim”, kažu iz Arhi Nove.

Okolina i kontekst su najviše uticali na arhitekturu objekta; Rendering: Arhi Nova

Oživljavanje bez oblikovnih izmena

Negde na samom početku rada na ovom projektu, ceo tim Arhi Nove je bio siguran u to da ovaj objekat ne treba da pretrpi ozbiljne oblikovne promene.

„Zaključili smo da ukoliko stvaramo objekat koji će svoju okolinu tretirati sa ekološkog aspekta, isto tako taj objekat treba da neguje i taj fizički, vidljivi kontekst”, navode iz tima.

Stoga, kako dalje objašnjavaju, njihovo rešenje rekonstrukcije se zasniva na oživljavanju starog objekta bez oblikovnih izmena.

Poslovni prostor koji počiva na održivim ekološkim principima; Rendering: Arhi Nova

Konstrukcija objekta je tipična armiranobetonska konstrukcija sa Avramenko tavanicama.

Okolina i kontekst su u najvećoj meri uticali na arhitekturu objekta, gde osim enterijerskih izmena, objekat nije pretrpeo veće eksterijerske promene, napominju iz arhitektonskog tima.

Konstrukcija objekta je tipična armiranobetonska konstrukcija sa Avramenko tavanicama, koje u Arhi Novinom viđenju enterijera objekta mnogo doprinose čitavom ambijentu.

Pregradni zidovi su rađeni u sistemu gipskartonskih zidova, kao i staklenih pregrada u kancelarijskim prostorima, navode beogradski arhitekti.

Avramenko tavanice mnogo doprinose čitavom ambijentu enterijera; Rendering: Arhi Nova

Fasadni kamen umesto maltera

Kada je pak u pitanju fasada objekta, ona je sačuvana u potpunosti u pogledu otvora, kažu iz Arhi Nove za naš portal.

„Promenjena je samo završna fasadna obrada, gde se umesto klasičnog fasadnog maltera koji je bio prisutan na originalnom rešenju objekta, sada javlja fasadni kamen čime pojavnost objekta oživljava trenutnu koloritnu hladnoću ulice Bulevara despota Stefana“, objašnjavaju autori.

Fasadni kamen oživljava trenutnu koloritnu hladnoću ulice; Rendering: Arhi Nova

Tim je od samog starta zaista postavio vrlo konkretne ideje i viđenje revitalizacije fasade objekta i primarno njegovog enterijera.

Izazovi u projektovanju, kako kažu, nisu bili previše zahtevni, s obzirom na to da Arhi Nova ima vrlo kvalitetan tim arhitekata.

„Tim je od samog starta zaista postavio vrlo konkretne ideje i viđenje revitalizacije fasade objekta i primarno njegovog enterijera, jer se zapravo tu najviše i ogleda rekonstrukcija objekta“ kažu naši sagovornici.

Ali, dodaju, ukoliko bi morali da izdvoje neki segment koji je bio najveći izazov, to bi bilo rešavanje suterenske etaže koja je pretpela vrlo velike promene, kao i novo rešenje vertikalnih komunikacija, s obzirom na to da postojeći uslovi, kako kažu, nisu bili u skladu sa zahtevima poslovanja u 21. veku.

Pregradni zidovi su rađeni u sistemu gipskartonskih zidova; Rendering: Arhi Nova

U toku izrada projekta za izvođenje

Objekat je u potpunosti poslovni prostor sa sadržajima koji boravak zaposlenih kao i drugih korisnika čini vrlo prijatnim i zdravim zbog tretmana vazduha bipolarnom jonizacijom.

„Vodili smo računa i o tome da se objekat nalazi u samom centru grada i da je u neposrednoj blizini velika ponuda odličnih ugostiteljskih sadržaja, tako da smo u prizemlju projektovali kafeteriju i coworking prostor sa dominantnim centralnim ulaznim holom između ove dve zone“ –  kažu iz Arhi Nove i dodaju:

„Arhi Nova tim radi punom parom kako bi u okviru kratkog roka postavljenog od investitora Severna Morava isporučio na vreme projekat za izvođenje“ – kažu na za naš portal kraju beogradski arhitekti.

Amfiteatar/bioskop naći će se na mestu nekadašnjeg skladišta; Rendering: Arhi Nova

Galerija rendera

Rendering: Arhi Nova
Rendering: Arhi Nova
Objekat se nalazi u strogom centru, na adresi Despota Stefana 24; Rendering: Arhi Nova
Objekat se nalazi u strogom centru, na adresi Despota Stefana 24; Rendering: Arhi Nova
Rendering: Arhi Nova
Rendering: Arhi Nova
Rendering: Arhi Nova
Rendering: Arhi Nova
Rendering: Arhi Nova
Rendering: Arhi Nova
Rendering: Arhi Nova
Rendering: Arhi Nova
Rendering: Arhi Nova
Rendering: Arhi Nova
Rendering: Arhi Nova
Rendering: Arhi Nova
Rendering: Arhi Nova
Rendering: Arhi Nova
Rendering: Arhi Nova
Rendering: Arhi Nova
Rendering: Arhi Nova
Rendering: Arhi Nova
Rendering: Arhi Nova
Rendering: Arhi Nova

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *