Sedam originalnih svodova poslužili su kao inspiracija za ceo objekat; Foto: Enforma
Domaći projekti, Izdvojeno

Vinarija Frug: Kako će izgledati rekonstruisan Navipov kompleks u Petrovaradinu

Centralni motiv novog objekta razvijen je iz sedam originalnih svodova izvedenih u kombinaciji betona i uniformisane envelope od opeke. 

Projekat za vinariju i destileriju sa ugostiteljskim i muzejskim prostorom Frug predstavlja rekonstrukciju postojećeg Navipovog kompleksa u Petrovaradinu koju potpisuje arhitektonskog biroa Enforma iz Kotora.

“Rekonstrukcija je definisana kroz savremeni arhitektonski izraz, ukomponovan u lokalni kontekst, koji svojim autentičnim izgledom u potpunosti transponuje sadržaj objekta.” – kaže za naš portal arhitekta Nikola Novaković koji je zajedno sa Markom Savićem i Đinom Prnjatom autor ovog projekta.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Bivša Navipova vinarija dobija novi izgled; Foto: Enforma

Koncept sa sedam svodova je zadržan kao centralni motiv iz kojeg se dalje razvijao novi objekat.

Rekonstrukciji postojećeg kompleksa prethodilo je uklanjanje trošnih objekata i silosa na parceli. Osnovni korpus postojećeg objekta, sa sedam svodova je zadržan kao centralni motiv iz kojeg se dalje razvijao novi objekat. Tačnije, dva likovno identična aneksa dodata su na bočnim stranama u vidu destilerije i vinarije.

Spratnost objekta ostaje nepromenjena, a to je Po+P+Pk.

Osnovni korpus postojećeg objekta, sa sedam svodova je zadržan kao centralni motiv; Foto: Enforma

Beton i envelopa od opeke

Arhitektonska intervencija se može definisati minimalističkim pristupom kroz upotrebu dva materijala. Beton kao postojeći materijal koji se zadržava na gornjem delu centralnog korpusa i uniformisana envelopa od opeke u prizemlju objekta koja povezuje anekse sa centralnim objektom.

Arhitektonska intervencija se može definisati minimalističkim pristupom; Foto: Enforma

Mikrourbanizam objekta

Prizemlje centralnog dela predviđeno je kao ugostiteljsko gastronomski centar. Oni je tretirano kao mikrourbanizam unutar samog objekta tako da perforirani betonski kubusi figurišu kao mikrojedinice unutar glavnog entiteta.

Takav jedinstven plan i rešenje proisteklo je iz postojećih betonskih vinskih rezervoara. Oni su zadržani u njihovoj izvornoj formi, ali tretirani kao funkcionalne celine enterijera tako što su otvarani sa bočnih strana.

Prizemlje centralnog dela koje je predviđeno kao ugostiteljsko gastronomski centar; Foto: Enforma

Potkrovlje objekta osmišljeno je kao izložbeni prostor za otkrivanje vinske scene Vojvodine.

Potkrovlje objekta osmišljeno je kao izložbeni prostor gde bi se prezentovala istorijska geneza nekadašnje vinarije Navip, vinski putevi Vojvodine, kroz koje bi posetilac na kreativan i autentičan način otkrivao vinsku scenu ove pokrajine.

Potkrovlje, galerija objekta osmišljeno je kao izložbeni prostor; Foto: Enforma

Parter inspirisan šampanjcem

Posebna pažnja data je na uređenju terena samog kompleksa, koji je takođe inspirisan vinom, tačnije šampanjcem. Formirani su pojasevi u vidu zelenih krugova u parteru, što upravo aludira na penušavost.

Ovaj multifunkcionalni plato je predviđen kao budući prostor za festivale vina i pića i prezentaciju gastronomske ponude iz Vojvodine i regiona.

Parter je inspirisan vinom, tačnije šampanjcem; Foto: Enforma
Faktografija
ime objekta:

Vinarija Frug

lokacija:

Petrovaradin

klijent:

Frug doo

projektantski tim:

Nikola Novaković, Marko Savić, Đina Prnjat

biro:

Enforma

godina projektovanja:

2021.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Zoran

    Pa dobro, ti zasvođeni elementi jesu asocijatovno povezani sa vinskim podrumima po Vojvodini. To stoji.
    Parter inspirisan šampanjcem, mehurićima, ma hajte molim vas. Ni videlo nije. ne pije vodu 🙂
    Unutra, ok, kamene kocke, veličina, voleo bih sesti i pojesti nešto u tom delu.
    Ali nikako da se otmem utisku da je ovo deo neke banje ili još gore, prilaz aqua-parku nekom…

Ostavite odgovor

Obavezna polja *