Vinarija Salaxia Imperator u Rakovcu
Domaći projekti, Izdvojeno

Spoj dva materijala za spajanje dve vinarije u Rakovcu

Drvo i opeka tvore fasadu novog objekta u sklopu postojeće vinarije Salaxia koja se spojila s vinarijom Imperator.

Fruška gora poznata je ne samo po prirodnim lepotama i šumama, koje se nažalost intenzivno eksploatišu, već i po živopisnim vinogradima i brojnim vinarijama čija slava je daleko prešla granice Vojvodine, Srbije i regije. Upravo na njenim obroncima, niče novi objekat ali za dobro poznate vinarije.

Naime, nedaleko od Beočina, u poznatom vinogradarskom mestu Rakovac, postojeća vinarija Salaxia u Rakovcu spaja se s vinarijom Imperator. Samim tim bilo je potrebno proširiti kapacitete za smeštaj barik buradi i magacin gotovih boca vina.

Spoj tradicionalnog i modernog objekta

Ukopavanje za podrumsku klimu

Ovaj interesantan projekat poveren je arhitekti Nikoli Martinoviću iz N-Martin Studija iz Novog Sada. Ideja je bila da se napravi novi objekat koji bi služio toj svrsi u sklopu postojeće vinarije Salaksija.

Objekat od 348 kvadrata je delom ukopan u brdo tako da je celo prizemlje praktično podrum sa podrumskom klimom. Celo prizemlje rezervisano je za smeštaj barik buradi kao i za posete u manjim grupama, gde se mogu organizovati degustacije. Sprat je rezervisan za punionicu i smeštaj gotovih boca.

Opeka i drvo na fasadi

Opeka se lučno podiže iznad ulaznih partija, otkrivajući drvene teksture i tvoreći tako dinamiku objekta.

“Neposredna blizina nacionalnog parka Fruška gora, postojeći objekat vinarije Salaxia kao i elementi koji se koriste u vinogradarstvu su bili osnovna inspiracija za ovaj projekat.” – kaže Martinović za naš portal.

Iz okolne arhitektura i pripadajućeg kontakta, proistekla je sama arhitektura vinarije. Zato su upravo drvo i cigla, kao najzastupljeniji lokalni materijali, odabrani za materijalizaciju fasade. Opeka se lučno podiže iznad ulaznih partija, otkrivajući drvene teksture i tvoreći tako dinamiku objekta.

Noćni izgled vinarije

Spoj za budućnost

Kako naglašava autor za naš portal, najveći izazovi u projektovanju bili su “spoj sa okruženjem, postojećim objektom, prirodom i lokalnim ambijentom”. Spoj novog i starog, modernog i tradicionalnog – upravo na najbolji način prezentuje i spoj dve vinarije.

Vinarija Salaxia Imperator je u izgradnji i očekuje se završetak radova do kraja 2021. godine.

Faktografija:

  • naziv objekta: Vinarija Salaksija Imperator
  • mesto: Rakovac
  • investitor: Salaxia – Imperator
  • autori projekta: Nikola Martinović, N-Martin Studio
  • godina projektovanja: 2020
  • godina izgradnje: očekuje se završetak do kraja 2021.
  • površina: 348m2
  • spratnost: P+1

 

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *