Neobična šatorasta forma s rasponima koji zapanjuju; Foto: Calatrava
Svetski projekti

Kalatravin decenijski projekat konačno će doživeti realizaciju

Prvi objekat arhitekte Santjaga Kalatrave na Tajvanu, na kom radi više od deset godina, ušao je u fazu realizacije, a planirano je da bude završen 2024. godine.

Svaki novi Kalatravin projekat posebno nas raduje jer ovaj renomirani španski arhitekta uvek fascinira nekom nesvakidašnjom arhitekturom. Međutim, ovaj projekat nije baš nov. On je se radi više od deset godina, ali čekanju je došao kraj.

Kompleks Yuan Ze Arts na Tajvanu je neobične šatoraste forme s rasponima koji zapanjuju. Ceo kompleks biće okružen lotosima i zelenilom tako da će postati urbani zen za uživanje u umetnosti.

Kompleks na Tajvanu je neobične šatoraste forme s rasponima koji zapanjuju.

Kalatravino novo delo služiće prvenstveno kao mesto za organizovanje izložbi i kulturnih događaja, uz dodatne sadržaje koji će biti organizovani u objektima u teatru pored. Novi atraktivni kompleks nalaziće se nedaleko od Univerziteta u okrugu Taojan, jugozapadno od Tajpeja, glavnog grada Tajvana, i očekuje se da će postati novi vizuelni reper Tajvana, piše na sajtu arhitekte.

Krivudave forme

Predstavljeni projekat koji se sastoji od tri objekta predstavljaće kapiju Univerziteta, istovremeno nudeći novo važno kulturno mesto regiona. Performing Arts Building, smešten u centralnom delu lokacije, dizajniran je tako da mu karakter daje krovna površina krivudave forme, kojom se odaje počast tradicionalnoj tajvanskoj arhitekturi.

Očekuje se da će kompleks postati novi vizuelni reper Tajvana i da će privući brojne turiste.

U severnom delu lokacije nalaziće se Orchestra Hall, koja će moći po potrebi da proširi ili smanji površinu prostora, stvarajući na taj način svestran enterijer sposoban da zadovolji akustičke zahteve bilo kog izvođačkog programa. Velika prijemna sala nalaziće se iznad prostora za performanse.

Treći objekat na lokaciji, Theatre, projektovan je tako da je sistem sedišta fleksibilan, omogućavajući izvođenje raznih vrsta predstava. Objekat će pored glavne sale sadržati i salu za probe hora i simfonijskog orkestra.

Magnet za dalji razvoj

Prvi objekat arhitekte Santjaga Kalatrave na Tajvanu, trebali bi da bude završen do 2024. godine. Svakako, predviđa se da će blizina važnih transportnih čvorišta pomoći objektu da podstakne dalji razvoj ovog područja.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. miki

    fantastično delo i fascinantan čovek, na žalost nismo te sreće da radi nešto u srbistanu! prioritet imaju glupi a skupi projekti ! kaskamo milenijum za svetom!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *