Svetski projekti

Kako je od devastirane crkve nastala prelepa vikendica

Stara crkva iz 19. veka je nakon adaptacije dobila ulogu razvijanja turističkog potencijala severa Engleske.

Na samo nekoliko minuta hoda od čuvenih vodopada High Force, smeštena je istorijska crkvena građevina koja je nakon rekonstrukcije postala vikendica. Spremna je da primi sedmoro ljudi koji žele da upoznaju regiju North Pennies i da uživaju u prelepim pejzažima. Projekat adaptacije enterijera, koji je podrazumevao i značajne konstruktivne intervencije, uradila je švajcarska arhitektonska firma Evolution Design.

Zbog propadanja koje je trajalo dugi niz godina, crkva je bila u veoma lošem stanju. Udari vetrova, bujica nakon većih kiša kao i godine zanemarivanja, ostavile su ozbiljne posledice na objekat koje se mogu videti na slikama ispod.

Prioritet je bila potpuna zamena konstrukcije krova, a zatim i postavljanje adekvatnih instalacija za odvod otpadnih voda, piše ArchDaily.

Takođe, sva vrata i prozori na objektu su zamenjeni. Naravno, novi prozori su takođe lučni i crvene boje kao što su bili i prvobitni. Vodila se puno računa da se objekatu vrati originalni sjaj.

Kako je unutrašnji prostor pružao potencijal za pravljenje novog sprata, izvedene su dodatne konstruktivne intervencije. Međutim, pre formiranja sprata ustanovljeno je da on neće narušiti visoke lučne prozore u prizemlju.

U završnom planu na spratu su projektovane tri spavaće sobe i dva kupatila, dok je u prizemlju pored četvrte spavaće sobe i dnevni boravak, kuhinja s trpezarijom i kupatilo.

Iako je enterijer kuće moderan, zahvaljujući tradicionalnim materijalima, on je ipak u skladu sa kontekstom lokacije i njenom istorijom.

Nakon rekonstrukcije, od devastiranje crkve stvorena je prelepa vikendica koja će pružiti posetiocima prijatan smeštaj dok istražuju okolne predele. Ujedno, ponovnim aktiviranjem starog objekta posetioci su podstaknuti da cene istoriju i lokalnu arhitekturu.

Osnova prizemlja
Osnova sprata

Foto: Evolution Design

Korisni linkovi na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *