Foto: Matthew Carbone
Svetski projekti

Niskobudžetna vikendica od kontejnera za visokobudžetno vikend naselje bogatih Njujorčana

Iako nas transportni kontejneri uglavnom asociraju na privremene objekte, ova vikendica pruža sav potreban komfor i estetski ugođaj.

U prestižnom Hemptonsu nedaleko od Njujorka, nalazi se mesto Amaganset je u kom mnogobrojne poznate ličnosti imaju kuće za odmor. Arhitektonskoj firmi MB Architecture obratio se bračni par sa troje dece sa željom za dobiju vikendicu u ovom celebrity vikend naselju Njujorčana ali su imali i nekoliko uslova.

Njihova parcela trouglaste forme zahtevala je dobro promišljenu organizaciju, ali je sa druge strane zbog svoje veće visine u odnosu na okolni teren nudila potencijal sa prelepim pogledom na zalazak sunca.

Matthew Carbone
Foto: Matthew Carbone

Prefabrikacijom i transportnim kontejnerima smanjeni su troškovi, olakšan je transport i stvoreno je mesta za eksperimentalni dizajn.

Što se tiče sadržajne šeme, porodici su trebale četiri spavaće sobe, tri kupatila, dnevni boravak, kuhinja, trpezarija, kao i prostori za obedovanje i igru na otvorenom, bazen i dovoljno travnjaka za igru.

S obzirom na to da su klijenti raspolagali znatno nižim budžetom od potrebnog za izgradnju kuće, ove površine bili su otvoreni za eksperimentisanje sa alternativnim materijalima i metodama gradnje. A koji je bolji način od prefabrikovane izgradnje i primere transportnih kontejnera!

„Na osnovu iskustva, znali smo da će tradicionalan način izgradnje biti znatno skuplji. Predložili smo primenu prefabrikovane izgradnje i upotrebu transportnih kontejnera kako bi se smanjili troškovi, olakšao transport i stvorilo mesta za eksperimentalni dizajn za koji su oni bili otvoreni.“, objasnile su arhitekte.

Foto: Matthew Carbone

Otvaranje stranica kontejnera

Imajući u vidu da su transportni kontejneri nešto uži nego što je potrebno za prostrane enterijere, arhitekte su po potrebi otvorile bočne, podne ili plafonske strane i međusobno ih spajale kako bi dobili željene volumene. Ovakvim sistemom omogućene su visoke tavanice u određenim delovima kuće, što pruža poseban efekat u enterijeru i veću prozračnost.

Lebdeći efekat

Prostrano stepenište vodi na sprat koji je zanimljivo organizovan konzolnim ispuštanjem segmenta jednog kontejnera, te je spavaćoj sobi koja je smeštena u toj zoni omogućen „lebdeći efekat“ i pogled na dvorište.

Pravilna geometrija u prostoru i jednostavni materijali i prostorna organizacija dali su enterijeru skladan a istovremeno upečatljiv dizajn.

Foto: Matthew Carbone
Foto: Matthew Carbone

Vikendica je formirana je oko postojećeg hrastovog drveta u čijoj blizini se nalazi i toplotni most koji spaja dve jedinice.

Čitava vikendica formirana je oko postojećeg hrastovog drveta u čijoj neposrednoj blizini se nalazi i toplotni most koji spaja dve jedinice. Prolaz je ušuškan visokom travom, što stvara prijatan osećaj kada se ide iz jednog dela vikendice u drugi, kažu arhitekte za ArchDaily.

Foto: Matthew Carbone

Montaža za dva dana

Celokupan objekat je montiran za dva dana, a svi radovi na vikendici završeni su u roku od dva meseca. Naravno, planirani budžet je ispoštovan.

Foto: Matthew Carbone

Grafičke podloge

Osnove
Osnove
Preseci
Preseci

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *