Spasoje Krunić (1939-2020)
In Memoriam

Preminuo arhitekta Spasoje Krunić (1939-2020)

Pamtićemo ga kao gradonačelnika, profesora, poslanika ali i kao velikog arhitektu koji je Beogradu podario brojne lepe primere arhitekture.

Danas je u Beogradu u 81. godini preminuo Spasoje Paja Krunić, redovni profesor Arhitektonskog fakulteta u penziji, redovni član Akademije inženjerskih nauka, predsednik Gradske vlade Beograda (1997-2000), potpredsednik prelazne Vlade Srbije (2000-2001), poslanik u skupštinama Srbije (1997-2000) i SR Jugoslavije (2000-2004), predsednik Političkog saveta i član Predsedništva Srpskog pokreta obnove.

Krunić je rođen 1939. godine u Nikšiću. Osnovnu i srednju školu završio je u Beogradu, a diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu Beogradskog univerziteta, na kojem je kasnije postao predavač i šef Katedre za arhitektonsko i urbanističko projektovanje.

Poslovna zgrada Kristal, Knez Mihajlova 30; Autori: Spasoje Krunić, Slobodan Rajović; Godina: 1995; foto: Miloš Martinović

Odlazak Krunića veliki je gubitak za srpsku nauku, a posebno arhitekturu o čijim delima smo često pisali na našem portalu.

Odlazak Krunića veliki je gubitak za srpsku nauku, a posebno arhitekturu o čijim delima smo često pisali na našem portalu. Pre samo dve nedelje govorio je za naš portal o njegovoj Kapeli rodoljuba u Kraljevu u okviru teksta o memorijalnim hramovima u Srbiji, dok je pre mesec i po dana pričao i o njegovim patentima za montažne objekte u vanrednim situacijama.

Pisali smo i tome kako je bio dobar crtač, ali pre sve osvrtali smo se na njegova arhitektonska dela koje krase prestonicu. U Izboru za najlepšu zgradu Beograda u organizaciji našeg portala, čak dve zgrade Spasoja Krunića su se našle među nominovanima. To je zgrada Kristal koje je projektovao zajedno sa Slobodanom Rajovićem kao i čuvena poslovna zgrada Zora na uglu Zorine i Mekenzijeve.

Podsetimo, samo nekoliko dana pre preminuo je i arhitekta Branislav Milenković.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *