Patenti Spasoja Krunića sada bi mogli da dođu do izražaja; Foto: knjiga „Spasoje Krunić – prostorne metafore“
Građevinarstvo

Krunićevi patenti za montažne objekte u vanrednim situacijama. Pravo vreme da se iskoriste?

Možda je sada pravo vreme da se patenti našeg arhitekte i profesora Spasoja Krunića, stari preko 30 godina, konačno upotrebe.

U toku je sprovođenje mera bezbednosti u uslovima vanrednog stanja, koje podrazumevaju izgradnju poljskih bolnica ali i privremenih objekata za karantin. Svet su obišle fotografije i snimci bolnice za potrebe smeštaja obolelih od koronavirusa u kineskom gradu Vuhanu.

Kineski inženjeri su imali spremne modularne kontejnerske elemente, pa je izgradnja bolničkog kompleksa izvedena za jako kratko vreme i po potrebi je omogućavala proširenje operativnih kapaciteta. A na koji način se sa ovakvim ili sličnim nedaćama bori Srbija i region?

Juče smo dobili najnovije informacije o karantinu, koji je izgrađen nedaleko od sremskog sela Morović. Kompleks je fizički izolovan od pristupa javnosti, smešten u prirodno okruženje, a izgrađen je od šatora koji za sada ispunjavaju svoju funkciju ali je pitanje šta će se desiti ako dođe do pogoršanja vremenskih prilika. Možda je sada pravo vreme da se upotrebe patenti našeg arhitekte i profesora Spasoja Krunića stari preko 30 godina.

Izbegličko naselje Kovin u sistemu Krunić 84; Foto: knjiga „Spasoje Krunić – prostorne metafore“

Patenti su pogodni za podizanje privremenih objekata za smeštaj izbeglica ili osoba pogođenih prirodnim nepogodama i epidemijama.

Reč je o patentima na temu modularnih lakih montažnih konstrukcija osmišljenih kako za prizemne i višespratne objekte, tako i za privremene objekte koji se grade za potrebe izbeglih i rasejanih osoba ili osoba pogođenih prirodnim nepogodama i epidemijama.

Arhitekta Krunić je svoj projekat razvijao 80-ih godina prošlog veka i iako su njegovi patenti još tada uredno registrovani i zavedeni od strane pa patentnog zavoda, ova ideja nije dopirala do nadležnih. Možda je sada pravo vreme?

Sistem Krunić 84: Lak transport i montaža

Ovaj patent se odnosi na konstruktivni sistem za montažno demontažne zgrade. Konstrukcija objekta u ovom sistemu pokazuje izuzetnu otpornost na dejstvo zemljotresa i posebno je pogodan za urgentne građevine na trusnim područjima. U projektnoj dokumentaciji za sistem Krunić 84 kao materijal za izradu navode se čelik, drvo, aluminijum i beton, zavisno od uslova i namene.

Detaljne analize govore o ekonomskoj povoljnosti i prednosti ovog sistema prilikom serijske proizvodnje elemenata, što se dodatno ističe u odnosu na druge patente. Minimalan utrošak materijala i maksimalna težina elemenata koja se kreće od 37 do 115 kilograma, sistemu daje izuzetne pozitivne odlike pri izradi, transportu i montaži.

Sistem Krunić 87; Foto: knjiga „Spasoje Krunić – prostorne metafore“

Noseća konstrukcija sastoji se od temelja i samo tri vrste prefabrikovanih elemenata na kojima su objedinjene funkcije spoljašnjeg i unutrašnjeg pokrivača, termičke i akustičke izolacije. Ta tri elementa su: oporci (podupirači), pravougli trouglovi i fasadni zid-panoi. Sistem je otvoren i može se umnožavati po horizontali i vertikali.

Osnovna modularna jedinica od 1.050 milimetara proistekla je nakon detaljnih istraživanja iz više razloga, od kojih se ističu racionalno korišćenje standardne građe za izradu trouglova, oporaca i zidnog panela, čija dužina ne prelazi 4.000 milimetara i potpuno je prilagođena svim transportnim sredstvima.

Sistem Krunić 87: Modularni paneli

Ovaj panelni sistem još je jednostavniji od prethodnog i podrazumeva formiranje prostornog sklopa iz modularnih panela, izrađenih međusobnim lepljenjem elemenata od furniranih (šper) ploča. U osnovi, u jednom rasponu može se postići dužina od 5 modularnih jedinica, dok je u drugom rasponu ta dimenzija neograničena.

Formiranje prostornog sklopa iz modularnih panela, izrađenih međusobnim lepljenjem elemenata od furniranih (šper) ploča; Foto: knjiga „Spasoje Krunić – prostorne metafore“

Prostorna krutost postiže se nepomičnim međusobnim povezivanjem panela mehaničkim spojnim sredstvima koji omogućavaju i demontažu bez oštećenja.

Otvori u zidnim pločama (vrata, prozori, izlozi) ojačavaju se odgovarajućim podvlakama i stubovima od drveta, a slično rešenje primenjuje se i na mestima stepenišnih otvora. Stepeništa su takođe prefabrikovana, metalna ili drvena.

Prostorna krutost postiže se nepomičnim međusobnim povezivanjem panela mehaničkim spojnim sredstvima (vijci za drvo, torban vijci) koji omogućavaju i demontažu bez oštećenja. Svi spojeni elementi (zidovi, međuspratne i krovne ploče) su krute dijafragme koje su međusobno povezane i lako primaju horizontalne i vertikalne sile, obzirom na relativno malu masu cele konstrukcije.

Problemi razvoja i nikada doživljene realizacije

Sve predstavljene sisteme, ali i još nekoliko drugih, sam arhitekta Krunić razvijao je o sopstvenom trošku. Neki od njih doživeli su i realizaciju, pre svega pomognuti jednom domaćom kompanijom za izradu nameštaja, a pojavio se i potencijal da Ujedinjene nacije otkupe jedan od patenata, ali je država morala da stane iza samog autora, kao i jedna fabrika za proizvodnju montažnih kuća.

Načelni dogovor je bio da profesoru bude isplaćen 1 dolar po jednom montažnom objektu. Kada su uvideli da će posao biti veoma obiman i da će to svima, pa i arhitekti Kruniću obezbediti sigurnu zaradu, taj 1 dolar im se učinio kao prevelika suma kojom bi autor morao biti isplaćen. Dogovor nije postignut, a sudbina ovog projekta ostala je do današnjih dana zapečaćena.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *