Maske postaju novi problem za prirodnu sredinu i staništa divljih životinja
Aktuelno

Zaštitne maske su nova opasnost za planetu

Medicinske maske koje sada, ko ima, nosimo kako bi se zaštitili od uticaja virusa, već ostavljaju štetan uticaj na naše prirodno okruženje.

Globalna pandemija koronavirusa navela je većinu stanovništva naše planete da kupi maske za zaštitu. Iako mogu zaštiti pojedinca od zaraze, one su ipak štetne za životnu sredinu. Naime, maske su napravljene od plastičnog polipropilena koji nije baš lako biorazgradiv. Obzirom da su maske kratkotrajnog upotrebnog perioda i u veoma malom vremenskom periodu se odbacuju, već predstavljaju znatan deo otpada.

Gary Stokes, osnivač kompanije Oceans Asia, i maske koje sakupio na 100 metara plaže

Na plaži kod Hong Konga ekolog je pronašao 70 maski, a zatim još 30 naredne nedelje.

Odbačene maske predstavljaju ozbiljan rizik za ravnotežu staništa a samim tim i zdravlja divljih životinja, posebno morskih organizama. Imajući u vidu da se čitava planeta već ozbiljno bori sa plastičnim otpadom, maske mogu predstavljati ozbiljnu dodatnu pretnju, te su se ekološke grupe aktivirale, kako ovaj problem ne bi eskalirao.

„Poslednjih šest do osam nedelja maske su korišćene u ogromnoj količini i sada primećujemo uticaj na životnu sredinu.“ – istakao je Gary Stokes, osnivač kompanije Oceans Asia.

Stokes je sproveo pokazno istraživanje na ostrvu Soko kod Hong Konga. Na plaži dužine 100 metara on je pronašao 70 maski, a zatim još 30 naredne nedelje, piše Inhabitat.

Naime, Hong Kong koji ima veoma gustu koncentraciju stanovnika, već ima probleme sa plastičnim otpadom, koji je dodatno pojačan činjenicom da grad ne reciklira sav svoj otpad. Procenjeno je da oko 70% smeća završi na deponijama, što je ekvivalentno količini od 6 miliona tona.

Maske nose svi, ali se moraju menjati pa se brzo bacaju

Nehigijenski i opasno

Za sada članovi organizacija za zaštitu sredine pokušavaju da problem umanje tako što će čistiti plaže.

„Niko ne želi da tokom posete šumi nailazi na svakom koraku maske ili da ih viđa bačene po plaži. To je nehigijenski i opasno.“ – rekla je Laurence McCook iz World Wildlife fondacije.

Sa druge strane Jerome Adams, hirurg iz Sjedinjenih Američkih Država, savetovao je ljude da prestanu masovno da kupuju maske kako bi one bile dostupnije medicinskom osoblju, a ujedno bi se smanjio i njihov uticaj na životnu sredinu.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *