Dešavanja

Živi zid inspirisan slikom Van Goga

Postavka pod imenom Živi zid, koja je replika čuvenog remek dela Žitno polje i čempresi Vinsenta van Goga, postavljena je ispred Nacionalne galerije u Londonu.

Saradnja između kompanije General Electric i muzeja, ostvarena je u cilju afirmacije ideje o potrebi smanjenja emisije ugljendioksida u atmosferu. Nacionalna galerija u Londonu je već svo osvetljenje u galerijama zamenilo za, daleko efikasniji i štedljiviji, LED a ovim projektom želi da pokaže da se ekološka svest i dalje razvija pod krovom jedne od najznačajnih institucija u svetu.

Živi zid napravljen je od oko 8.000 biljki 25 različitih vrsta koje na najbolji način oslikavaju boje koje je Van Gog predstavio na svojoj slici.

Postavka će biti izložena ispred muzeja do kraja oktobra 2011.

 

Vinsent van Gog: Žitno polje i čempresi

Čuvenu sliku Žitno polje i čempresi, holandski majstor Vinsent van Gog naslikao je 1889. godine. Sliku neshvaćenog umetnika koji je izvršio samoubistvo u potpunoj bedi i siromaštvu, kupio je sto godina kasnije (1993.) američki izdavač Volter Anenberg za 57 miliona dolara. Sliku danas možete videti u Nacionalnoj galeriji u Londonu.
Kliknite na sliku da biste je videli veću.

 

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Robert

    Fenomenalno! Jako mi se svidja ideja i realizacija.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *