Stambena naselja u bloku 22 i 23 u Novom Beogradu po projektu Aleksandara Stjepanovića; foto: Relja Ivanić
Dešavanja

Počinje BINA: U fokusu rad arhitekte Stjepanovića, danska arhitektura ali i domaće mlade snage

BINA 2019. sa temom POZITIVNO–AKTIVNO počinje danas u 20 časova.

Manifestacija BINA, koju već četrnaest godina organizuje Društvo arhitekata Beograda i Kulturni centar Beograda, počinje danas 9. maja 2019. i trajaće do 30. maja. Svečano otvaranje biće upriličeno u 20 časova, u galeriji „Artget“, gde je postavljena studijska izložba „Arhitekta Aleksandar Stjepanović„, autora Jelice Jovanović, Relje Ivanić i Marka Kažića.

Odabrali smo objekte iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka za predstavljanje na izložbi po kojima je profesor najpoznatiji. Zahvaljujući radu BINA i izložbi u MoMA prošle godine ti objekti su stekli svetsku popularnost kao ikone jugoslovenskog modernizma – objašnjava Jovanović za Novosti.

Program „BINA fokus“ posvećen je radu uvaženog Stjepanovića, pa će 10. maja od 18 časova u KCB zaštita i sanacija njegovog stvaralaštva biti tema razgovora, dok će 19. maja biti organizovan izlet od Novog Beograda do Novog Sada.

Filozofski fakultet u Novom Sadu; foto: Relja Ivanić

Na Trgu Republike održaće se performans sa plastičnim kesama koje predstavljaju naše potrošačko društvo.

Izložba “Savremena danska arhitektura” biće otvorena u ponedeljak, 13. maja u 17.30, na Platou ispred Kulturnog centra Beograda, na Trgu Republike. Istog dana u 18 sati u Galeriji Artget na programu je serija predavanja Olge Popović Larsen i Jakoba Knudsena, koje moderiše Aleksandra Stupar.

U okviru programa Noći muzeja, u subotu, 18. maja, od 16 sati na Trgu Republike kod fontane održaće se performans “Plastika nema granice” španskog kolektiva Basurama i Ide-Mari Korel koji sarađuju na performansu sa haljinama od plastičnih kesa kao instalacijama. Plastična kesa predstavlja naše globalno masovno i spontano potrošačko društvo. Dok pristalice globalnog masovnog turizma i konzumerizma i dalje nose plastične kese kao trofeje, plastične kese su jedino i najjeftinije sredstvo za izbeglice koje prelaze granice i mora, noseći lične stvari koje su im preostale.

Izložba “Nagrada Piranezi 2018” nastala u saradnji sa Danima arhitekture u Piranu, biće otvorena u sredu, 22. maja u 19 sati, u Galeriji Kolektiv, nakon čega sledi i razgovor sa gostima iz Slovenije. Prestižna međunarodna arhitektonska nagrada Piranezi, koja se dodeljuje od 1989. godine, deo je međunarodne konferencije Piranski dani arhitekture (PDA). Posle duže pauze 2018. godine u jubilarnoj tridesetoj sezoni dodele nagrade Piranezi u nominaciju su uključeni radovi srpskih arhitekata izvedenih u poslednje dve godine. Selektor za Srbiju bio je slovenačko-srpski arhitekta Andrej Strehovec.

Letnje kuće u Kotoru po projektu AKVS; Foto: Relja Ivanić

Ponesi svoj projekat

Svake godine BINA predstavlja arhitekte mlađe generacije. Izložba “Ponesi svoj projekat” biće otvorena u četvrtak, 16. maja u Skandinavskom paviljonu (FLU), i predstaviće projekte AKVS i URED studija. AKVS će svoje projekte prikazati iz perspective korisnika prostora fotografijama ili kompjuterskim simulacijama prostora.  Izložbom „Ponesi svoj projekat“ URED studio predstavlja rezultate interdisciplinarnog delovanja u arhitektonskoj praksi preko izvedenih projekata različitih tipologija, rekonstrukcije i adaptacije enterijera, konkursnih projekata i radionica.

Izložba “Moderni u Beogradu” biće otvorena u petak, 17. maja u 19 sati u Galeriji FLU i okupiće grupu arhitekata (Bekić Iva, Gajić Irena, Dukanac Dalia, Đorđević Stefan, Zlatković Snežana, Ješić Mirjana, Stojanović Hristina, Cigić Petar) sa posebnim interesovanjem i angažmanom u oblasti ilustracije, grafičkog dizajna i likovnih umetnosti.

Manifestaciju BINA već četrnaest godina organizuje Društvo arhitekata Beograda i Kulturni centar Beograda, uz pokroviteljstvo Grada Beograda, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Inženjerske komore, Kreativne Evrope; i podršku Austrijskog kulturnog foruma, Ambasade Danske i Ambasade Finske, kao i portala Gradnja.rs kao medijskog sponzora.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *